Ήταν μια συνηθισμένη Δευτέρα. Τίποτα δεν προειδοποιούσε για τη μεγάλη αναταραχή που θα προέκυπτε, έτσι ξαφνικά, για ολόκληρη την Ιβηρική Χερσόνησο. Στις 12.38 η Ισπανία έπεφτε στη «μαύρη τρύπα» ενός γενικού μπλακ άουτ. Η ζωή σταμάτησε, όπως και βασικές συγκοινωνίες, οι επικοινωνίες, οι συναλλαγές.
Σε ελάχιστο χρόνο την ακολούθησε και η στενά συνδεδεμένη ως προς τα ηλεκτρικά δίκτυα, και όχι μόνον, Πορτογαλία. Η είδηση ανακοινώθηκε στον κόσμο με παρόμοιο τρόπο όπως μια μαζική τρομοκρατική επίθεση. Με θόρυβο. Τα σενάρια για κυβερνοεπίθεση στις δύο χώρες άρχισαν να διαδίδονται μαζί με άλλου τύπου εξηγήσεις για τυχόν αιτίες που έμοιαζαν όμως απόκοσμες. Φταίνε τα φωτοβολταϊκά. Μια ηλεκτρική καταιγίδα.
Ο διευθυντής μιας σημαντικής ηλεκτρικής εταιρείας της Ισπανίας της Red Electrica, ο Εντουάρτο Πριέτο, δίνει τη δική του εξήγηση που αναμεταδίδεται από διεθνή μίντια. Για όλα φταίει «μια πολύ ισχυρή ταλάντωση στο ηλεκτρικό δίκτυο» η οποία αποσύνδεσε την Ισπανία από τα ευρωπαϊκά δίκτυα. Από την πλευρά του το Politico, στις δικές του ανταποκρίσεις, υπενθυμίζει τις πιέσεις που ασκούνταν από την Κομισιόν στις δύο χώρες της Ιβηρικής -οι οποίες θεωρούνται ενεργειακοί κόμβοι- να συνδεθούν πιο στενά με τα ευρωπαϊκά δίκτυα. Ταυτόχρονα διερωτώνται οι συντάκτες του. Τι θα είχε συμβεί στην περίπτωση που τα δίκτυα της Ιβηρικής ήταν πιο στενά συνδεδεμένα με τα ευρωπαϊκά δίκτυα; Μήπως ό,τι συνέβη σε κάποιο μέρος της Γαλλίας που είναι πιο στενά συνδεδεμένο;
Η εκτελεστική αντιπρόεδρος της ΕΕ, Τερέζα Ριμπέρα, σπεύδει να διαψεύσει την περίπτωση της κυβερνοεπίθεσης. Δεν έχουμε στη διάθεσή μας στοιχεία ή ενδείξεις για δολιοφθορά, δηλώνει. Μέχρι και σήμερα δεν έχουν δοθεί επαρκείς και μόνιμες τεχνικές εξηγήσεις για τις αιτίες που επέστρεψαν στην «λίθινη εποχή» τις δύο χώρες της Ιβηρικής. Υπήρχαν λόγοι που να δικαιολογούν κυβερνοεπίθεση σε βάρος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και από ποιους; Φυσικά για κάθε χώρα υπάρχουν τέτοιοι λόγοι. Στην προκειμένη περίπτωση θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι πίσω από μια τέτοια ευρεία δολιοφθορά μπορεί να βρισκόταν η Ρωσία. Και οι δυο χώρες έχουν εκδηλώσει την ενεργό στήριξή τους στην Ουκρανία. Ίσως κύκλοι που συνδέονται με το Ισραήλ. Η Ισπανία είναι πολύ επιθετική ενάντια στον πόλεμο της Ιερουσαλήμ στη Γάζα.
Σωρεία πολιτικών δηλώσεων της Μαδρίτης υπέρ της Χαμάς. Μήπως κύκλοι των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ; Και αυτοί έχουν δικαιολογητικά για μια τέτοια επιχείρηση. Η Ισπανία έχει στραφεί με δριμύτητα ενάντια στις πολιτικές Τραμπ και ο Σάντσεθ ηγείται της ευρωπαϊκής ομάδας που έχει στραφεί προς το Πεκίνο, ως αντίδραση στους αμερικανικούς δασμούς.
Η αντιπολίτευση επίσης στην Πορτογαλία, με την κυβέρνηση να παρακολουθεί τέτοια σκεπτικά, ζήτησε την ακύρωση των παραγγελιών για αμερικανικά μαχητικά F-35 και την αντικατάσταση από ευρωπαϊκά ως αντίμετρο στις δασμολογικές εξαγγελίες του Λευκού Οίκου. Και οι τρεις αυτές χώρες θα είχαν λόγους να πλήξουν την Ιβηρική και διαθέτουν τέτοια τεχνολογία ή πολύ ταλαντούχους και έμπειρους χάκερς. Αυτό από μόνο του φυσικά δεν σημαίνει τίποτα.
Το μπλακ άουτ, σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις, θα επιβαρύνει με 4,6 δισ. το ΑΕΠ της Ισπανίας. Αν συμβούν και άλλα μπλακ άουτ στην αρχή της θερινής περιόδου το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό και τις επιχειρήσεις της χώρας θα εκτοξευθεί. Πολύ χειρότερα θα είναι τα πράγματα για την Πορτογαλία. Από την άλλη πλευρά, το επίπεδο εσωτερικής ασφάλειας των δύο κρατών θα πέσει στα τάρταρα.
Την ευθύνη τυχόν κυβερνοεπίθεσης δεν την αναλαμβάνει συνήθως κανένας. Αλλά ούτε τα κράτη που επλήγησαν, και πολύ περισσότερο η ευρωπαϊκή υπερδομή, θα δεχθούν επισήμως κάτι τέτοιο. Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή. Αυτή επιτρέπει έναν ακήρυχτο πόλεμο με κυβερνοεπιθέσεις στις υποδομές και τις επιχειρήσεις ενός έθνους. Μια χώρα μπορεί να καταστραφεί χωρίς να έχει πόλεμο. Χωρίς πεδία μαχών και εκατοντάδες νεκρούς. Όλα θα κριθούν στις συμμαχίες τις οποίες κάθε κράτος επιλέγει να κάνει και στις άμυνες που του διασφαλίζουν οι σύμμαχοί του.
Εφημερίδα Απογευματινή