Η ασφάλεια των πανεπιστημίων είναι μια δημόσια υπόθεση

Οι κουκουλοφόροι της άκρας Αριστεράς, οι οποίοι πρωταγωνιστούν στα περιστατικά, θα πρέπει να λογίζονται ως πυρήνες των νέων τρομοκρατικών οργανώσεων που αναζητούν την αναβάθμισή τους
08:54 - 5 Μαΐου 2025

Το τελευταίο επεισόδιο βίας σε εκδήλωση στο κεντρικό κτίριο του πανεπιστημίου της Αθήνας σοκάρισε τόσο με την ακρότητα της τρομοκρατίας που θέλησε να επιβάλει όσο και με τον αναίτιο χαρακτήρα του από πολιτικής άποψης. Αφού, ναι, την εκδήλωση την είχε οργανώσει η φοιτητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, στο πλαίσιο των επερχόμενων φοιτητικών εκλογών, αλλά το αντικείμενο της εκδήλωσης ήταν «μέρες καριέρας».

Σχετιζόταν δηλαδή με τα μεταπτυχιακά αλλά και τις δυνατότητες ή τις ευκαιρίες που έχει η εποχή για επαγγελματική σταδιοδρομία. Μπορεί, επίσης, οι βιαιότητες να εξελίχθηκαν ενώ στο πάνελ βρίσκονταν τρεις πολύ γνωστοί καθηγητές και διανοούμενοι, οι κ. Μάζης, Γρίβας και Γ. Φίλης, όμως η ημερίδα δεν σχετιζόταν με το κλασικό αντικείμενό τους που εναπόκειται στα θέματα διεθνούς πολιτικής και γεωπολιτικής.

Ήταν απλώς μια συζήτηση για «μέρες καριέρας». Στο αμφιθέατρο βρίσκονταν φοιτητές και μεταπτυχιακοί, πλήρως ανυποψίαστοι φυσικά για την απειλή που θα μπορούσε να προκύψει για τη σωματική τους ακεραιότητα και την ψυχική τους ηρεμία. Οι διοργανωτές είτε φοιτητές είτε καθηγητές, επίσης δεν είχαν λόγους να ασχοληθούν με μέτρα ασφαλείας για την εκδήλωση αυτή.

Οι εξτρεμιστές-τρομοκράτες με τις κουκούλες εκτέλεσαν ένα σχέδιο ακραίας βίας, αμίλητοι και αποφασισμένοι να κάνουν το κακό. Εντάσσονται φυσικά στην ακραία εξτρεμιστική Αριστερά η οποία προστατεύεται, όμως, για δεκαετίες στην Ελλάδα από την κοινοβουλευτική Αριστερά. Για παράδειγμα, διάφορες ομάδες και κόμματα της Κεντροαριστεράς και Αριστεράς, μηδέν εξαιρούμενου του υπεύθυνου σε μεγάλο βαθμό για την κατάσταση των πανεπιστήμιων στην Ελλάδα τα τελευταία 50 χρόνια, του ΚΚΕ, προσδιόρισαν την αποτροπιαστική εξέλιξη ως «προβοκάτσια».

Ολόκληρο το Σαββατοκύριακο ο κεντρικός τομέας της κυβέρνησης ασχολήθηκε με το περιστατικό αυτό ακραίας βίας και την κατάσταση της ασφάλειας των δημόσιων πανεπιστήμιων. Το Σάββατο υπήρξε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή φυσικά και του αρμόδιου υπουργού εσωτερικής ασφάλειας κ. Χρυσοχοΐδη. Την Κυριακή έγινε ειδική σύσκεψη με τη συγκεκριμένη ατζέντα στο αρμόδιο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Τα όσα συνέβησαν, έφεραν στο προσκήνιο το ζήτημα της πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Μια λύση που είχε προκριθεί και υποστηριχθεί και νομοθετικά επί προηγούμενης διοίκησης στο υπουργείο Παιδείας, της κυρίας Κεραμέως, και τελικά δεν εφαρμόσθηκε ποτέ στην πράξη. Το αστείο του πράγματος είναι ότι το θέμα το επανέφεραν κόμματα της αντιπολίτευσης που έχουν κάνει ότι είναι δυνατόν στο πρόσφατο παρελθόν για να ακυρώσουν στην πράξη τη λειτουργία της πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη παραμένει ο πλέον έμπειρος και αποφασισμένος κοινοβουλευτικός, ο κ. Χρυσοχοΐδης, ενώ το Αρχηγείο της Αστυνομίας και οι ειδικές επιχειρησιακές διευθύνσεις της έχουν αποδείξει σε πλείστες περιπτώσεις την αποτελεσματικότητα και τη δυνατότητά τους. Άρα, δεν είναι ζήτημα της Κατεχάκη το αν θα θωρακισθεί η ασφάλεια των πανεπιστημίων σε πρακτικό, αστυνομικό επίπεδο. Αλλά είναι γενικότερο πολιτικό, κοινωνικό και πανεπιστημιακό ζήτημα, το πώς θα ορίσουμε στη γενικότερη θεώρηση το ζήτημα της πανεπιστημιακής ασφάλειας. Επειδή έχουν ειπωθεί πολλά, από πολλούς, σε ορίζοντα δεκαετιών, μπορούμε να καταλήξουμε σε μια εξαρχής αφετηριακή θέση.

Η ασφάλεια των πανεπιστημίων είναι συνέχεια της ασφάλειας του δημόσιου χώρου. Τα πανεπιστήμια, ειδικά της δημόσιας λειτουργίας, όπως και τα σχολεία, ως προς την ασφάλεια και την απρόσκοπτη λειτουργία τους είναι αντικείμενο της Αστυνομίας. Η μόνη διάκριση είναι ότι στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να υφίσταται συνεργασία και με τις πρυτανικές Αρχές. Αυτά που συνέβησαν με τις καταλήψεις τα προηγούμενα χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ένα πολύ καλό προηγούμενο για όσα θα πρέπει να εξελιχθούν.

Ως προς τους κουκουλοφόρους της άκρας Αριστεράς που πρωταγωνιστούν σε αυτά τα περιστατικά, θα πρέπει να λογίζονται ως πυρήνες των νέων τρομοκρατικών οργανώσεων που αναζητούν την αναβάθμισή τους. Επίσης, ως «στρατός» του δικτύου των «Αντίφα» η εξάρθρωση των οποίων, τουλάχιστον στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, αποτελεί κύριο αντικείμενο των υπηρεσιών πληροφοριών εσωτερικής ασφάλειας της ομοσπονδίας.

Εφημερίδα Απογευματινή