Η ειρήνη του Τραμπ είναι προαπαιτούμενο

Στην αντίληψη των ΗΠΑ είναι ότι τυχόν συνέχεια των εχθροπραξιών στην Ουκρανία δεν θα ευνοήσει καθόλου το Κίεβο, έστω και αν οι Ευρωπαίοι το προμηθεύουν με πυραύλους χωρίς να το ομολογούν
09:02 - 21 Μαΐου 2025

Η απευθείας συνομιλία Τραμπ – Πούτιν τη Δευτέρα δημιούργησε τις προϋποθέσεις για θετικές εξελίξεις σε σχέση με τη δυνατότητα να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία. Αυτό που σημειώθηκε από ρωσικής πλευράς ήταν ότι δεν μπορεί να προκύψει εκεχειρία, ειδικά για μακρύ διάστημα 30 ημερών όπως ζητούν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, χωρίς να υπάρξει έστω πλαίσιο για οριστική διευθέτηση μεταξύ των διαφορών Μόσχας – Κιέβου για την επόμενη ημέρα του πολέμου. Αξιόπιστες πηγές από την Ουάσινγκτον σημειώνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν συμφέρει το Κίεβο η συνέχιση του πολέμου και πολύ περισσότερο η κλιμάκωση των μαχών, όπως συμβαίνει ιστορικά όταν αποτυγχάνουν οι διαπραγματεύσεις για την ειρήνη.

Η άποψη των Αμερικανών είναι ότι αν δεν υπάρξει συμβιβαστική στάση από το καθεστώς Ζελένσκι, μπορεί οι Ρώσοι να επεκτείνουν την ακτίνα των επιχειρήσεών τους και πέραν των τεσσάρων επαρχιών που διεκδικούν, θέτοντας στο στόχαστρο το λιμάνι της Οδησσού. Εξέλιξη που χαρακτηρίζεται δραματική, αφού η δυτική Ουκρανία θα καταστεί περίκλειστη χώρα. Σε όλες τις περιπτώσεις οι Αμερικανοί φέρονται αποφασισμένοι να μη συμμετάσχουν με δυνάμεις και επιπλέον εξοπλισμούς στη συνέχεια του πολέμου, που θεωρούν, όπως πολύ συχνά δηλώνει ο πρόεδρος Τραμπ, μάταιη αιματοχυσία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουν να συμβάλλουν ώστε να υπάρξει μια ειρηνευτική συμφωνία ως αποτέλεσμα της διαιτησίας τους μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Τόσο η Ουάσινγκτον όσο και η Μόσχα χαρακτηρίζουν «λεονταρισμούς» την επιθετική στάση των ευρωπαϊκών δυνάμεων, ειδικά του τριγώνου Γαλλίας – Γερμανίας – Βρετανίας, που ξαφνικά δηλώνουν υπέρμαχες της ειρηνευτικής διαδικασίας θεωρώντας ευκταία μια εκεχειρία της τάξης των 30 ημερών χωρίς καμία σταθερή βάση στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Σε μια πρώτη φάση υπάρχει ενημέρωση και των ευρωπαϊκών, νατοϊκών δυνάμεων, σύμφωνα με την οποία μέσα από τη δίωρη συνομιλία Τραμπ – Πούτιν, που ορίσθηκε ως αρχική, προέκυψε ένα πλαίσιο μνημονίου που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να οδηγήσει σε μια εκεχειρία. Στην αντίληψη των Αμερικανών είναι ότι τυχόν συνέχεια των εχθροπραξιών δεν θα ευνοήσει καθόλου το Κίεβο, έστω και αν οι Ευρωπαίοι προμηθεύουν τους Ουκρανούς όπως οι Γερμανοί με πυραύλους τύπου Taurus, χωρίς να το ομολογούν.

Στην οπτική αυτή για τη ρεπουμπλικανική Ουάσινγκτον η εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων ευνοεί την Κίνα, αφού φέρνει πιο κοντά σε αυτήν τη Ρωσία απομονώνοντας την Ευρασία από την Ευρώπη. Στη λογική Τραμπ και της ομάδας του αλλά και της ηγεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η γεωπολιτική και η οικονομική-επιχειρηματική δραστηριότητα που μπορεί να σημάνει το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία μπορεί να έχουν συνολικά θετικά αποτελέσματα για ολόκληρη την Ευρώπη, αφού θα δημιουργηθούν συνθήκες αλληλεξάρτησης και σταθερότητας σε όλη την ήπειρο. Η Ουκρανία την επόμενη ημέρα θα είναι ασφαλής από πλευράς στρατιωτικών εγγυήσεων εξαιτίας των επενδύσεων που θα εξελιχθούν σε αυτή, ενώ η φάση της ανοικοδόμησής της θα συνοδευθεί και από μια πορεία προς την ΕΕ, αλλά όχι ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Ανάλογες εκτιμήσεις έχουν οι προεδρικοί και κυβερνητικοί κύκλοι της Ουάσινγκτον για τις νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα. Δεν δείχνει ότι γίνεται κατανοητό στην αμερικανική οπτική τι μπορεί να στοχεύσει κάποιος πλέον στα ερείπια της Γάζας με μια απαξιωμένη ως προς τις δυνατότητές της Χαμάς. Θεωρούν ότι με τις επιλογές Τραμπ μπορεί να κηρυχθεί ως ζητούμενο ο αφοπλισμός της Χαμάς και των άλλων οργανώσεων της Τζιχάντ, ενώ το Ισραήλ θα είναι πολύ πιο προστατευμένο μέσα από την εμπέδωση ενός κλίματος συντονισμού με τις αραβικές ηγεσίες εντός του πλαισίου των «Συμφωνιών του Αβραάμ», που επανήλθαν στο προσκήνιο με την περιοδεία του Αμερικανού προέδρου στην περιοχή.

Οι επιλογές ειρήνης του Ντ. Τραμπ εκτιμάται ότι ανατρέπουν τα δεδομένα της αποσταθεροποίησης και ενισχύουν τη θέση και τις ζώνες συνεργασίας της Δύσης έναντι της Κίνας.

Εφημερίδα Απογευματινή