Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Αγιον Ορος έφερε για µία ακόµα φορά στην επικαιρότητα το «περιβόλι της Παναγιάς». Και έδωσε την ευκαιρία να δηµοσιοποιηθούν τα ονόµατα διεθνών διασηµοτήτων που είχαν επισκεφτεί το Ορος είτε ως απλοί επισκέπτες είτε ως προσκυνητές, που είχαν µάλιστα ασπαστεί την Ορθοδοξία.
Ανάµεσα στις διασηµότητες που είχαν επισκεφθεί κατ’ επα νάληψη το Αγιον Ορος ήταν και ο πολύς Ουµπέρτο Εκο, µακαρίτης πλέον. Σπουδαίος συγγραφέας, µε τα βιβλία του όπως «Το όνοµα του ρόδου», «Το εκκρεµές του Φουκώ», το «Κοιµητήριο της Πράγας» και πολλά άλλα να είναι επί σειράν ετών ευπώλητα παγκοσµίως. Ο αρθρογράφος, επίσης, και καθηγητής της Σηµειολογίας το Αγιον Ορος το είχε γνωρίσει µέσω ενός σπουδαίου δηµοσι ογράφου της Θεσσαλονίκης, ερευνητή ιστορικών αρχείων, µακαρίτη επίσης, του Θεόδωρου Ιωαννίδη. Ο Ιωαννίδης δεν ήταν απλός επισκέπτης του Αγίου Ορους –µολονότι δεν είχα καταλάβει αν ήταν πιστός στη θρησκεία–, αλλά είχε ανα πτύξει βαθιά φιλία µε τους εκεί µοναχούς. Μάλιστα, επισκε πτόταν συχνά τον Μυλοπόταµο στο Ορος και είχε συγγρά ψει µε τον εκεί καλόγερο, τον Επιφάνιο, τη «Μαγειρική του Αγίου Όρους» µε συνταγές των µοναχών, ιδιαίτερα εύγευστες και υγιεινές.
Ο Ιωαννίδης λοιπόν, που πέραν των άλλων ήταν καθη γητής της Ιταλικής Φιλολογίας, αλλά η χούντα τον είχε διώξει από το πανεπιστήµιο, ήταν επι στήθιος φίλος του Ουµπέρτο Εκο. Και του γνώρισε το Αγιον Ορος, όπου ανέβαιναν συχνά µαζί. Μάλιστα ο Ιταλός συγ γραφέας είχε φιλοξενηθεί και σε ένα νησάκι ιδιοκτησίας των Μπουτάρηδων, µε τους οποί ους συνδεόταν ο Ιωαννίδης.
Τη γνώση του για τα γνω στά και άγνωστα του Αγίου Ορους την είχε µεταφέρει ο Ιω αννίδης και στον Εκο, ο οποί ος αγάπησε το «περιβόλι της Παναγιάς». Αλλωστε ο πολυ γραφότατος Ιωαννίδης µετα ξύ των άλλων βιβλίων που έχει συγγράψει είναι και «Ο Αθως ο αλιερκής», ένα βιβλίο για το Αγιον Ορος, το οποίο το είχε αφιερώσει και στον γέροντα Ιε ρόθεο, που όταν ήταν εν ζωή διατηρούσε το βιβλιοπωλείο στις Καρυές.
Το βιβλίο είναι στην ουσία ένα οδοιπορικό, όπου ένας µο ναχός, ο Νέστορας, ξεκινάει µε τη βάρκα του από την Ου ρανούπολη για να επιστρέψει στο κελί του στο Ορος, παρα πλέοντας τον Αθω. Και καθώς παραπλέει το Ορος περιγρά φει µοναστήρια, ταρσανάδες και την ιστορία τους. Είναι χαρακτηριστικό ένα σχετι κό απόσπασµα του βιβλίου που περιγράφει στην ουσία τη συναισθηµατική κατάσταση όσων επισκέπτονται το Ορος: «Οι προσκυνητές του Αγίου Ορους, κοσµικοί και κληρι κοί, ακόµη και αλλοεθνείς ή και αλλόπιστοι, από τη στιγµή που άφηναν πίσω τους την Ελ ληνική Πολιτεία, διαπίστωναν πως η αναπνοή τους γινόταν πολύ πιο ελαφριά και πιο ευ χάριστη. Και όταν πατούσαν το πόδι τους στην ιερή ακτή, καταλάβαιναν πως άθελά τους µιλούσαν χαµηλόφωνα και περπατούσαν χωρίς βιασύνη».
Κυριακάτικη Απογευματινή