Μια διαρκής πρόκληση

Η έξαρση των παράνοµων ροών από τη Λιβύη προς την Κρήτη επανέφε ρε το µεταναστευτικό πρόβληµα στην επικαιρότητα
17:15 - 15 Ιουλίου 2025

Η έξαρση των παράνοµων ροών από τη Λιβύη προς την Κρήτη επανέφερε το µεταναστευτικό πρόβληµα στην επικαιρότητα. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι, µε δεδοµένη τη διεθνή αναταραχή και την παγκόσµια φτώχεια, η µεταναστευτική πίεση προς την Ευρώπη συνολικά δεν µπορεί παρά να έχει διάρκεια. Η Ελλάδα, ως χώρα που βρίσκεται στην πρώτη γραµµή και µε την ιδιαιτερότητα να είναι η µόνη ευρωπαϊκή χώρα αντιµέτωπη µε δύο µεταναστευτικούς διαδρόµους, τον ανατολικό µεσογειακό και τον κεντρικό µεσογει ακό, οφείλει να εφαρµόζει µια ρεαλιστική πολιτική, που να αποτρέπει την παράνοµη µετανάστευση, να πατάσσει τα εγκληµατ κά δίκτυα των διακινητών και να διευκολύνει τη νόµιµη και επιλεκτική µετανάστευση, που χρειάζεται η οικονοµία της.

Σήµερα έχει δηµιουργηθεί µια έκτακτη κατάσταση στην Κρήτη. Πρώτο τολών, που παλαιότερα αποτελούσαν το 95% των συνολικών παράνοµων αφίξε ων στην πατρίδα µας. Επιπλέον, αντικαταστήσαµε το πρόβληµα µε µια µεγάλη οικονοµική καρποφορία, που δηµιούργησε η εισα γωγή του πρωτοποριακού προγράµµα τος της Βίζα Εξπρές, που έφερε χιλιάδες εύπορους Τούρκους τουρίστες στα νη σιά του Ανατολικού Αιγαίου. Οι δυσκο µέληµα της κυβέρνησης είναι να µην πα γιωθεί ένας νέος µεταναστευτικός δίαυ λος. Γι’ αυτό και αποφασίστηκε η λήψη κάποιων έκτακτων µέτρων, τα οποία, όµως, εντάσσονται σε µια συνολικότε ρη στρατηγική, της οποίας ο ακρογωνι αίος λίθος δεν µπορεί παρά να είναι η διεθνής συνεννόηση. Το καλοκαίρι του 2023 αντιµετωπίσαµε µια απότοµη αύ ξηση των ροών από την Τουρκία, ως αποτέλεσµα της άρσης των περιορι σµών στα ταξίδια που είχε επιβάλει η πανδηµία του κορονοϊού, αλλά και της «επίθεσης» που δέχθηκε η Ελλάδα εξαι τίας της µεγάλης ναυτικής τραγωδίας της Πύλου. ∆ίπλα στις άοκνες προσπά θειες του Λιµενικού και των λοιπών Αρ χών Ασφαλείας της χώρας προσθέσα µε την προσπάθεια συνεννόησης µε την Τουρκία από τον Σεπτέµβριο του 2023, η οποία απέδωσε καρπούς, οδηγώντας στην ελαχιστοποίηση των ροών εξ ανα λίες συνεννόησης µε τις λιβυκές Αρχές εί ναι δεδοµένες και τις γνωρίζουν καλά και οι Ιταλοί γείτονές µας. Τα χρηµατικά ποσά από την παράνοµη διακίνηση µεταναστών είναι τεράστια.

Επιπλέον, η Ανατολική Λι βύη έχει καταστεί το νέο ρωσικό προγεφύ ρωµα στη Μεσόγειο, µετά την πτώση του καθεστώτος Ασαντ στη Συρία, και είναι γε γονός ότι ο Πούτιν, όπως και ο Ερντογάν, χρησιµοποιεί το Μεταναστευτικό για να πι έζει και να υπονοµεύει την Ευρώπη. Αν κάτι απέδειξε η κακοµεταχείριση της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας από τον Χα φτάρ, είναι ότι το πρόβληµα δεν είναι -και δεν µπορεί να είναι- διµερές, αλλά ευρω παϊκό. Η Ευρώπη µπορεί και πρέπει να πι έσει, µε καρότο και µαστίγιο, τις χώρες προέλευσης των οικονοµικών µετανα στών, όπως η Αίγυπτος, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές, να πάρουν πίσω τους πολίτες τους που έρχονται παράνοµα εδώ και να συντονίσει την προσπάθεια πάταξης των διακινητών. Οπως συνήθιζε να λέει και η τότε αρµόδια Ευρωπαία επίτροπος, Ιλβα Γιόχανσον, «ένα δίκτυο πατάσσεται µόνο µέσα από ένα άλλο δίκτυο». Και εδώ οι µυ στικές υπηρεσίες και οι Αρχές ασφαλείας των ευρωπαϊκών κρατών θα πρέπει να συ νεργαστούν πολύ στενότερα.

Κυριακάτικη Απογευματινή

Τελευταία άρθρα στη κατηγορία Άρθρα