‘Ένα από τα μεγαλύτερο προβλήματα που κληρονόμησε η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν το Μεταναστευτικό. Οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι και είναι αυτοί που είχαν δει το φως της δημοσιότητας και προέρχονταν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Κατά τα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είχαν εισέλθει στη χώρα μας πάνω από 1.000.000 μετανάστες (1.038.864 για την ακρίβεια) μεταξύ των οποίων βεβαίως και παράνομοι -οι περισσότεροι- και τζιχαντιστές.
Όταν έγινε αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας οι εισροές περιορίστηκαν δραστικότατα, ιδίως με το φράγμα στον Έβρο, αλλά και τη συνεχή επιτήρηση. Ήδη σήμερα το Μεταναστευτικό τείνει να πάρει πάλι μεγάλες διαστάσεις καθώς συνεχώς αυξάνονται οι ροές από τις ακτές της Αφρικής. Και μιλάμε για εκατομμύρια ανθρώπων που περιμένουν στις ακτές της για να περάσουν στην Ευρώπη, μολονότι έχει πάψει να είναι Γη της Επαγγελίας.
Η δυσοίωνη αυτή πραγματικότητα επηρεάζει ακόμη και σήμερα την ελληνική κοινωνία αλλά κυρίως τις τοπικές που αντιμετώπισαν λόγω των αθρόων αυτών ροών στο παρελθόν οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά προβλήματα. Ήταν άλλωστε αναπόφευκτη συνέπεια της αναντιστοιχίας μεταξύ των αυξανομένων ροών και της έλλειψης υποδομών για την ανθρώπινη φιλοξενία των εισερχομένων.
Ήταν η εποχή που δεν αρνηθήκαμε στους Γερμανούς τη διευκόλυνση να παίρνει η Ελλάδα πίσω τους ξένους επειδή εκείνη αντιμετώπιζε πρόβλημα. Είχαμε τότε παραγνωρίσει τις αντικειμενικές αδυναμίες της Ελλάδας να τους απορροφήσει και να τους συντηρήσει. Ούτε βεβαίως είχαμε φροντίσει να διαχωρίσουμε τους πραγματικούς πρόσφυγες από τους οικονομικούς μετανάστες και τους λαθραίους από το Αφγανιστάν και άλλες περιοχές.
Σε σχέση με τα προβλήματα σε κοινωνικό επίπεδο που έχει προκαλέσει η είσοδος των μεταναστών στη χώρα και τις διαθέσεις πλέον του ελληνικού πληθυσμού απέναντί τους έχει ενδιαφέρον να υπενθυμίσουμε τη διεθνή έρευνα της World Value Survey στην οποία αποτυπώνονταν ενδιαφέροντα στοιχεία για τις αξίες των Ελλήνων. Σε σχέση λοιπόν με όσα αναφέρουμε πιο πάνω για τον φόβο των Ελλήνων, με αφορμή το Μεταναστευτικό, η διεθνής αυτή έρευνα είχε αποκαλύψει τα εξής:
– Οι μισοί Έλληνες εκτιμούν πως οι μετανάστες έχουν αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη της χώρας μας.
– Το 64% των Ελλήνων θεωρεί πως η μετανάστευση «αυξάνει τον κίνδυνο τρομοκρατίας».
– Επίσης, το 63,5% θεωρεί πως η μετανάστευση «αυξάνει την ανεργία».
Οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν από τις ροές μεταναστών, κυρίως στη νησιωτική χώρα, ήταν λογικό να μην έχει φοβίσει μόνο τις τοπικές κοινωνίες όπου ήταν τα κέντρα φιλοξενίας αλλά και τους κατοίκους της λοιπής Ελλάδας που πληροφορούνταν βεβαίως από τα ΜΜΕ τι συνέβαινε εκεί όπου ζούσαν μετανάστες.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι κατά τα άλλα φιλόξενοι Έλληνες είχαμε αντιδράσει την εποχή που η σημερινή κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να αποσυμφορήσει τα νησιά, μετέφερε σε άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας μετανάστες.
Εφημερίδα Απογευματινή