Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την παραχώρηση του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) στην ΚΑΕ Ολυμπιακός, με τη συμφωνία να ακολουθεί το ίδιο πλαίσιο που εφαρμόστηκε και για την παραχώρηση του ΟΑΚΑ στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Η συμφωνία αφορά την παραχώρηση του ΣΕΦ για 49 χρόνια και περιλαμβάνει τη χρήση, διαχείριση και εκμετάλλευση του γηπέδου και των συνοδευτικών του χώρων.
Η συμφωνία για το ΣΕΦ
Η συμφωνία επιτεύχθηκε σήμερα (21-7) σε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των εκπροσώπων της ΚΑΕ Ολυμπιακός, κ. Αγγελόπουλων και κ. Σκινδήλια, καθώς και των κυβερνητικών εκπροσώπων κ. Μυλωνάκη, κ. Βρούτση και κ. Κουτναντζή. Θα τεθεί σε πλήρη ισχύ μόλις κατατεθεί η σχετική διάταξη στη Βουλή.
Η συμφωνία περιλαμβάνει τη χρήση της κεντρικής σάλα του ΣΕΦ, των στεγασμένων συνοδευτικών χώρων, των χώρων στάθμευσης και ενός μέρους του περιβάλλοντος χώρου που συνδέει τις εγκαταστάσεις, χωρίς καμία αλλαγή στους όρους χρήσης που προβλέπει η υπάρχουσα νομοθεσία. Το Ελληνικό Δημόσιο θα αναλάβει τη χρηματοδότηση ενεργειακής αναβάθμισης και συντήρησης του κτιρίου.
Στη συμφωνία αναφέρεται ότι η ΚΑΕ Ολυμπιακός θα αναλάβει αποκλειστικά την μετατροπή του ΣΕΦ σε γήπεδο μπάσκετ, καθώς το ΣΕΦ είναι αρχικά σχεδιασμένο για χρήση στίβου. Για αυτή τη μετατροπή, η ΚΑΕ Ολυμπιακός έχει ήδη εκπονήσει μια ολοκληρωμένη μελέτη.
Οι όροι της συμφωνίας, που είναι αντίστοιχοι με εκείνους της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, περιλαμβάνουν:
-Απόδοση ποσοστού 30% των καθαρών εσόδων από τη μίσθωση και εμπορική εκμετάλλευση του ΣΕΦ στην κυβέρνηση.
-Υποχρέωση της ΚΑΕ Ολυμπιακός για ελάχιστες υποχρεωτικές επενδύσεις.
-Απαγόρευση διεξαγωγής διεθνών και ευρωπαϊκών αγώνων ή εθνικών πρωταθλημάτων στο ΣΕΦ, εκτός από 5 πολιτιστικές εκδηλώσεις κάθε χρόνο.
-Υποχρέωση για τακτική και έκτακτη συντήρηση των εγκαταστάσεων και αποκατάσταση φθορών.
-Αποκλειστική ευθύνη της ΚΑΕ Ολυμπιακός για τις ενέργειες και παραλείψεις κατά τη χρήση και διαχείριση των εγκαταστάσεων.
Η συμφωνία αυτή είναι ιστορικής σημασίας και αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την ελληνική καλαθοσφαίριση, καθώς έρχεται ως συνέχεια της παραχώρησης του ΟΑΚΑ στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός το 2022. Οι δύο μεγαλύτεροι αθλητικοί σύλλογοι της χώρας αντιμετωπίζονται ισότιμα από την Πολιτεία, ενισχύοντας την παρουσία της Ελλάδας στον παγκόσμιο αθλητισμό.
Αξιολογώντας τη συμφωνία, λήφθηκαν υπόψη οι εξής παράμετροι:
-Η παλαιότητα και κατάσταση του ΣΕΦ σε σχέση με το ΟΑΚΑ.
-Οι τεχνολογικές διαφορές των υποδομών.
-Η διαφορά στο χρόνο έναρξης της παραχώρησης.
-Η διαφορετική αθλητική κατεύθυνση, καθώς το ΣΕΦ απαιτεί σημαντικές επενδύσεις για να μετατραπεί σε γήπεδο μπάσκετ, σε αντίθεση με το ΟΑΚΑ που ήταν εξαρχής σχεδιασμένο για καλαθοσφαίριση.
-Η χωρητικότητα των γηπέδων, με το ΣΕΦ να έχει 12.000 θέσεις και το ΟΑΚΑ 18.000 θέσεις.
-Οι απόψεις του Δήμου Πειραιά και της διοίκησης του ΣΕΦ.
Τέλος, από τη συμφωνία δεν επηρεάζονται οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις του ΣΕΦ που έχουν ήδη παραχωρηθεί για άλλες χρήσεις, όπως τα υπό κατασκευή κολυμβητήρια του ερασιτέχνη Ολυμπιακού. Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού έχει μεριμνήσει για τη φιλοξενία των Ομοσπονδιών που προπονούνταν στις εγκαταστάσεις του ΣΕΦ, μεταφέροντάς τες σε άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις.