
Η Βρετανία «έχει μετατραπεί σε βασίλειο της απάτης», εξήγγειλε χθες ένας τραπεζικός διευθυντής, ενώ οι επικεφαλής των κοινωνικών δικτύων κλήθηκαν να λάβουν περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο διευθύνων σύμβουλος της Lloyds, Τσάρλι Ναν, δήλωσε στους βουλευτές ότι οι απάτες πληρωμών θα «επιδεινωθούν», εκτός εάν ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας Meta αναλάβει δράση. Και ο διευθυντής της NatWest, Πολ Θουέιτ, δήλωσε ότι κάθε λεπτό χάνονται 2.300 λίρες εξαιτίας αυτού του είδους απάτης, η οποία συνίσταται στην εξαπάτηση των κατόχων λογαριασμών με σκοπό τη μεταφορά χρημάτων.
Οι βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών πληροφορήθηκαν ότι -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία- τα τρία τέταρτα των περιπτώσεων αυτών προέρχονταν από το διαδίκτυο και το 60% συνδεόταν με τη Meta, η οποία είναι ιδιοκτήτρια του Facebook και του Instagram. Τα κόλπα των απατεώνων περιλαμβάνουν την πλαστοπροσωπία διασημοτήτων, όπως ο Μπραντ Πιτ και τις «απάτες αγάπης», όπου πείθουν τους ανθρώπους ότι τους έχουν ερωτευτεί, προκειμένου να τους δώσουν χρήματα.
Ο κ. Ναν δήλωσε: «Είναι πραγματικά ανησυχητικό – οι μεμονωμένες περιπτώσεις είναι συγκλονιστικές… οι επιθέσεις αυξάνονται». Εξήγησε ότι οι πελάτες «πείθονταν να κάνουν κάτι», αφού συνδέονταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε ιστότοπους αγοράς και στη συνέχεια ζητούσαν από την τράπεζα να μεταφέρει τα χρήματά τους.
Ο κ. Ναν δήλωσε ότι οι προσπάθειες για τη συγκράτηση των περιπτώσεων απάτης «δεν αποδίδουν» και ότι, εάν οι τράπεζες ή οι φορείς εκμετάλλευσης κοινωνικών μέσων δεν μπορούν ή δεν παρεμβαίνουν εγκαίρως σε αυτή τη διαδικασία, «το πρόβλημα θα επιδεινωθεί για το Ηνωμένο Βασίλειο». Ο ίδιος επίσης πρόσθεσε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει γίνει το βασίλειο της απάτης και όλοι μας νιώθουμε πολύ άβολα με αυτό».
Πρόκειται για την τελευταία αντεπίθεση των τραπεζών σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της απάτης που ονομάζεται «εξουσιοδοτημένη πληρωμή push». Οι δανειστές εκφράζουν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι, ενώ πρέπει να αποζημιώσουν τα θύματα της απάτης, οι εταιρείες τεχνολογίας δεν υποχρεούνται να καταβάλουν καμία συνεισφορά. Οι Βρετανοί καταναλωτές έχασαν συνολικά 1,2 δισεκατομμύρια λίρες από κάθε είδους απάτη το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του εμπορικού οργανισμού UK Finance.
Ο κ. Θουέιτ δήλωσε στους βουλευτές: «Τα στατιστικά στοιχεία είναι αρκετά ανησυχητικά: 2.300 λίρες το λεπτό. Είναι απίστευτο… λιγότερο από το 40% όλων των εγκλημάτων σχετίζονται με οικονομικές απάτες». Επίσης, κάλεσε τις εταιρείες τεχνολογίας και τις τράπεζες να λάβουν περαιτέρω μέτρα για την καταπολέμηση του προβλήματος. Ανέφερε ότι οι τράπεζες συνεργάστηκαν με τη Meta για να καταργήσουν «μια ολόκληρη σειρά ιστότοπων [που υποκίνησαν απάτες] -οπότε το ενδεχόμενο αυτό είναι εφικτό».
Εκπρόσωπος της Meta δήλωσε: «Η απάτη είναι ένα πρόβλημα που αφορά πολλούς τομείς και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με συνεργασία. Πέρυσι, εγκαινιάσαμε το πρόγραμμα Fraud Intelligence Reciprocal Exchange (FIRE), το οποίο έχει σχεδιαστεί, για να επιτρέπει στις τράπεζες να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με απατεώνες, ώστε να μπορούμε να συνεργαστούμε για την προστασία των ατόμων που χρησιμοποιούν τις αντίστοιχες υπηρεσίες μας, και ενθαρρύνουμε περισσότερες τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια».
ΑΠΟ ΤΟΝ John-Paul Ford Rojas, αναπληρωτή συντάκτη επιχειρηματικών θεμάτων ©Associated Newspapers Limited
Εφημερίδα Απογευματινή