
Η προσβολή από τον ιό που προκαλεί έρπητα, σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ, αλλά η αντιμετώπισή του μειώνει τις πιθανότητες, σύμφωνα με μια μελέτη. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει στο παρελθόν ότι ο ιός του απλού έρπητα τύπου 1 (HSV-1) προκαλεί σχηματισμούς που μοιάζουν με πλάκες και φλεγμονές, οι οποίες -εάν υπάρχουν στον εγκέφαλο- μπορούν να προκαλέσουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Και τώρα μια μελέτη υποδηλώνει ότι η θεραπεία του HSV-1, ο οποίος μπορεί να παραμείνει σε λανθάνουσα κατάσταση για χρόνια προτού «ξυπνήσει» και προκαλέσει συμπτώματα άνοιας, μπορεί να είναι ένας τρόπος για τη μείωση του κινδύνου της εγκεφαλικής διαταραχής. Οι επιστήμονες της φαρμακευτικής εταιρείας Gilead Sciences και του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ χρησιμοποίησαν στοιχεία από 344.628 άτομα με Αλτσχάιμερ, μαζί με στοιχεία από τον ίδιο αριθμό ατόμων χωρίς τη νόσο.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που είχαν προσβληθεί από τον ιό του έρπητα είχαν 80% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ, ακόμη και όταν λήφθηκαν υπόψη άλλοι παράγοντες. Όμως, όσοι έπασχαν από HSV-1 και χρησιμοποιούσαν αντιικά φάρμακα, όπως η ασικλοβίρη, για θεραπεία είχαν 17% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με όσους δεν το έκαναν.ιος
Οι ερευνητές, γράφοντας στο «BMJ Open», δήλωσαν ότι η μελέτη «εμπλέκει τον HSV-1 στην ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ και αναδεικνύει τις αντι-ερπητικές θεραπείες ως δυνητικά προστατευτικές για τη νόσο Αλτσχάιμερ και τη συναφή άνοια». Εξετάστηκε επίσης ο ρόλος άλλων ιών του έρπητα, όπως ο HSV-2, ο ιός της ανεμευλογιάς-έρπη ζωστήρα (που προκαλεί ανεμευλογιά) και ο κυτταρομεγαλοϊός. Τόσο ο HSV-2 όσο και η ανεμευλογιά-έρπης ζωστήρας συσχετίστηκαν επίσης με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.
Ωστόσο, η καθηγήτρια Τάρα Σπάιρς-Τζόουνς, του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, δήλωσε ότι «είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η λοίμωξη από τον ιό HSV-1, η οποία είναι εξαιρετικά συχνή στον πληθυσμό, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση εγγύηση ότι κάποιος θα αναπτύξει Αλτσχάιμερ». Η ίδια πρόσθεσε: «Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε τον καλύτερο τρόπο προστασίας του εγκεφάλου μας από τη νόσο Αλτσχάιμερ καθώς μεγαλώνουμε, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης κατανόησης των δεσμών μεταξύ της ιογενούς λοίμωξης και του κινδύνου εμφάνισης Αλτσχάιμερ».
ΑΠΟ ΤΟΝ Shaun Wooller, συντάκτη θεμάτων Υγείας ©Associated Newspapers Limited
Εφημερίδα Απογευματινή