Πώς ο κανόνας στις Κάννες για την απαγόρευση του γυμνού γύρισε θεαματικά μπούμερανγκ!

Ανησυχώντας μήπως εκδιωχθούν από το Κρουαζέτ, οι σταρ δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο άχαρες, με μια προκλητική εξαίρεση
11:13 - 25 Μαΐου 2025

Με τον ζεστό καιρό, τις ευχάριστες βραδιές και την πανδαισία λουλουδιών, θα πρέπει να είσαι στραβόξυλο για να μην αγαπάς τον Μάιο: ένας μήνας στον οποίο κάνουμε σχέδια, πίνουμε κοκτέιλ και οι περισσότεροι απολαμβάνουμε τη χαρά της ζωής.

Αλλά όχι όλοι. Στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ των Καννών, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς θερμά.

Στο 78ο έτος του φεστιβάλ, μια από τις πιο λαμπερές εκδηλώσεις του πλανήτη, δεν έχουν προκληθεί προβλήματα από τις βροχές, αλλά από τον ενδυματολογικό κώδικα. Λίγες ώρες πριν από την έναρξη του φεστιβάλ διάρκειας δύο εβδομάδων, οι διοργανωτές έφεραν στους επισκέπτες μεγάλη αναστάτωση – και μια μνημειώδη ενδυματολογική κρίση – εκδίδοντας έναν αιφνιδιαστικό περιορισμό.

Αποφάσισαν ότι «Για λόγους ευπρέπειας, το γυμνό απαγορεύεται στο κόκκινο χαλί, καθώς και σε όλους τους άλλους χώρους του φεστιβάλ», με την πρόσθετη προειδοποίηση ότι οι «ομάδες υποδοχής» των Καννών θα απαγορεύουν την πρόσβαση σε όποιον παραβιάζει τους κανόνες.

Αν αυτός ήταν ο τρόπος του φεστιβάλ να αποτρέψει την Μπιάνκα Σενσόρι, σύζυγο του ράπερ Κάνιε Γουέστ να εμφανιστεί με μια παραλλαγή του «γυμνού» φορέματος που φορούσε στα βραβεία Γκράμι, ήταν αδικαιολόγητα αυστηρός. Δεν θα αρκούσαν δύο πορτιέρηδες; Ή μήπως ήταν διαφημιστικό κόλπο;

Παρόλο που ο ενδυματολογικός κώδικας των Καννών μπορεί να έχει τραβήξει την προσοχή, μπορούμε να πούμε ότι δεν ισχύει το ίδιο και για τις τουαλέτες. Αν ο στόχος ήταν να γίνει η φετινή διοργάνωση η πιο αριστοκρατική έως τώρα, οι διοργανωτές έβαλαν αυτογκόλ.

Καμία καλεσμένη δεν ένιωσε τόσο αυτήν την κλωτσιά στο στομάχι τόσο έντονα όσο η Μπέλα Χαντίντ, το 28χρονο μοντέλο και ινφλουένσερ της οποίας το στυλ είναι τόσο δημοφιλές που 61,1 εκατομμύρια ακόλουθοι στο Instagram κρέμονται από κάθε ενδυματολογική της επιλογή.

Στις Κάννες, για να παραφράσουμε τη Σανάια Τουέιν, αυτό δεν τους εντυπωσιάζει ιδιαίτερα. Σύμφωνα με μια εφημερίδα, στάλθηκε ένα υπόμνημα με μια φωτογραφία της Χαντίντ, η οποία φορούσε ένα διαφανές σιφόν φόρεμα Saint Laurent χωρίς σουτιέν, ως ένα ακριβές παράδειγμα προς αποφυγή.

Κάποιοι θα το αποκαλούσαν αυτό «διαπόμπευση γυναίκας για τη σεξουαλική της συμπεριφορά». Προερχόμενο από μια εκδήλωση που υποτίθεται ότι θέλει να διατηρήσει υψηλά ηθικά πρότυπα, αυτό φάνηκε προσβλητικά αγενές. Η Χαντίντ, πάντα επαγγελματίας, εμφανίστηκε στο κόκκινο χαλί της φετινής τελετής έναρξης με ένα μαύρο σατέν φόρεμα με σχετικά ψηλό ντεκολτέ – αν και το ρούχο του Saint Laurent κατάφερε να παρακάμψει τους κανόνες χάρη στο μεγάλο σκίσιμο στο πλάι των μηρών και την τολμηρά ανοιχτή πλάτη του.

Παρόλο που μπορεί να ήταν σεμνό σύμφωνα με τα περσινά δεδομένα, ήταν ένα από τα πιο σαγηνευτικά φορέματα της εβδομάδας.

Ομολογουμένως, ο πήχης φέτος είναι πολύ χαμηλός. Τρομοκρατημένες, ίσως, μήπως κάνουν ατόπημα κατά λάθος και διακινδυνεύσουν την οργή των διοργανωτών, οι περισσότερες καλεσμένες παίζουν εκ του ασφαλούς -κάποιοι θα έλεγαν υπερβολικά εκ του ασφαλούς- με στράπλες τουαλέτες που είναι κλασικές ή χωρίς χαρακτήρα, ανάλογα με την άποψη του καθενός.

Η Aμάλ Κλούνεϊ (με ρούχο John Galliano), η Τζουλιάν Μουρ (με δημιουργία Bottega Veneta) και η Ντέιζι Έντγκαρ-Τζόουνς (με δημιουργία Gucci) έδειχναν κομψές, αν και πανομοιότυπες, σε πένθιμο μαύρο χρώμα, ενώ το στράπλες φόρεμα Brunello Cucinelli της Αντζελίνα Τζολί ήταν σε ουδέτερη απόχρωση και δεν ήταν κατασκευασμένο από ύφασμα με την κλασική έννοια.

 

Προφανώς, είναι επιλογή της κάθε γυναίκας το πόσα αποκαλύπτει στο κόκκινο χαλί. Λίγες θα πήγαιναν την τάση του γυμνού φορέματος τόσο στα άκρα όσο η Σενσόρι, της οποίας τα ρούχα είναι τόσο ακραία που είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι τα φοράει με τη θέλησή της. Όμως ο νέος ενδυματολογικός κώδικας των Καννών έχει τόση αδιαφάνεια όση και τα φορέματα που έχει υποχρεώσει τις καλεσμένες να φορέσουν.

Είναι γύμνια ένα διάφανο φόρεμα; Πόσο γυμνό είναι το «υπερβολικά γυμνό»; Αν απαγορεύεται να φαίνονται οι θηλές, τι γίνεται με την αποκάλυψη του στήθος από το πλάι; Μήπως του χρόνου θα έχει η αστυνομία μόδας μεζούρα για τα ντεκολτέ;

Όπως θα επιβεβαιώσουν όσοι θυμούνται την απαγόρευση των ίσιων παπουτσιών στις Κάννες το 2015, το επιβεβλημένο σεξαπίλ είναι μια πολύ πιο αμφίβολη πρόταση από την επιβεβλημένη σεμνότητα.

Όταν πρόκειται για την αστυνόμευση των σωμάτων, οι γυναίκες είναι πάντα αυτές που φαίνεται να πέφτουν θύμα του νόμου. Δεν θυμάμαι να είχε απαγορευτεί σε κανέναν άνδρα καλεσμένο να φοράει ίσια παπούτσια το 2015. Ούτε ταλαιπωρήθηκε κανένας άντρας από τη φετινή αλλαγή των κανόνων – παρόλο που, αν κάποιος άντρας φορέσει ένα διαφανές σμόκιν παραβιάζοντας τους κανονισμούς, έχει τη συμπαράστασή μου.

Το ίδιο και η Χάλι Μπέρι, η οποία, αφού έμαθε για την απαγόρευση του γυμνού, αναγκάστηκε να αφήσει στην άκρη το φόρεμα που σχεδίαζε να φορέσει στην τελετή έναρξης και να το αντικαταστήσει με μια ασπρόμαυρη τουαλέτα με ρίγες, οι οποίες τραβούσαν την προσοχή για όλους τους λάθος λόγους.

Αλλά δεν χρειάζεται να τιμήσετε το κόκκινο χαλί στις Κάννες για να ξέρετε ότι το ντύσιμο σε εκδηλώσεις είναι μια δύσκολη υπόθεση για τις γυναίκες. Είναι παιδαριώδες να σας λένε ότι η τουαλέτα σας είναι πολύ ογκώδης (άλλος ένας νέος κανόνας – όχι «ογκώδη ρούχα» που εμποδίζουν τη ροή της κυκλοφορίας ή τη διάταξη των καθισμάτων) ή ότι το μπούστο σας είναι πολύ διαφανές.

Πολλοί θα συμφωνούσαν ότι η τάση του γυμνού φορέματος έχει πάει στα άκρα. Λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν ότι θα ήταν οι Γάλλοι, από όλα τα έθνη, αυτοί που θα προσπαθούσαν να το λογοκρίνουν.

Το φεστιβάλ δεν έχει κανόνες που να διέπουν την ποσότητα του γυμνού στην οθόνη, ούτε φάνηκε κανείς να ενοχλείται όταν η Τζέιν Μπίρκιν φόρεσε μια τουαλέτα που άφηνε γυμνό όλο τον μηρό το 1974 ή όταν η Ιταλίδα σταρ αισθησιακών ταινιών Τσιτσιολίνα εμφανίστηκε με ένα διάφανο φόρεμα το 1988. Είναι ένα περίεργο είδος προόδου το γεγονός ότι η Χαντίντ θα πρέπει να λογοκριθεί, σχεδόν 40 χρόνια αργότερα, επειδή φόρεσε ένα διαφανές ρούχο Saint Laurent. Ο συντηρητισμός, όπως φαίνεται, ζει και βασιλεύει και επιτίθεται στις γκαρνταρόμπες μας.

Αλλά μόνο αν του το επιτρέψουμε. Παρόλο που μπορεί να μην είχε ελευθερία στο κόκκινο χαλί, η Χαντίντ ψήφισε με τα πόδια της – τρέχοντας με την πρώτη ευκαιρία. Αντί να λανσάρει το νέο της άρωμα στις Κάννες, όπως ήταν αναμενόμενο, πήγε στο Λονδίνο και διοργάνωσε ένα πάρτι στο Selfridges. Ποιος ήταν ο ενδυματολογικός κώδικας εκεί; Δεν υπήρχε ενδυματολογικός κώδικας. Και αν στις Κάννες έχουν μυαλό, θα ακολουθήσουν το παράδειγμα την επόμενη χρονιά.

ΑΠΟ ΤΗ LAURA CRAIK ©Associated Newspapers Limited