Δικαστική ασπίδα σε Πακιστανό παιδόφιλο

Ο 40χρονος σήμερα Τζαμίλ Αχμέντ καταδικάστηκε το 2008 για βιασμό έφηβης, αλλά δεν μπορεί να απελαθεί, επειδή «δεν θα είναι ασφαλής» στην πατρίδα του
14:37 - 24 Μαΐου 2025

Ένας παιδόφιλος από το Πακιστάν ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να σταλεί πίσω στην πατρίδα του, γιατί μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με διώξεις. Ο Τζαμίλ Αχμέντ, ο οποίος καταδικάστηκε δύο φορές για κακοποίηση κοριτσιών ηλικίας κάτω των 16 ετών, μόλις κέρδισε την έφεση στη δεκαετή μάχη που έδωσε για να παραμείνει στη Βρετανία.

Είπε ότι τα εγκλήματά του δημοσιοποιήθηκαν στη χώρα του -ισχυρισμός που αμφισβητήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών- και ότι μπορεί να δεχθεί επίθεση από «θρησκευτικούς φανατικούς» που βρίσκονται εκεί. Όπως ανέφερε σε δικαστήριο ασύλου, είχε εκδοθεί φετφά εναντίον του, καθώς και ότι «ένοπλοι πήγαν στο σπίτι της οικογένειάς του και τον έψαχναν» στο Πακιστάν και πως ο πατέρας του πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε. Ισχυρίστηκε επίσης ότι θα μπορούσε να ασκηθεί δίωξη εναντίον του στο Πακιστάν για τα εγκλήματα για τα οποία ήδη έχει καταδικαστεί στη Βρετανία.

Ο Αχμέντ, ο οποίος είναι γύρω στα 40, κατάφερε να αποφύγει την απέλαση και να παραμείνει στη Σκωτία περισσότερο από μια δεκαετία. Η υπόθεσή του θα εκδικαστεί εκ νέου τώρα. Ο Αχμέντ γεννήθηκε στο Πακιστάν, αλλά μετακόμισε στη Σκωτία το 2002, για να είναι με τη σύζυγό του. Το ζευγάρι απέκτησε έναν γιο και του χορηγήθηκε άδεια παραμονής το 2003. Χώρισε και ξαναπαντρεύτηκε το 2006 και απέκτησε ακόμη έναν γιο το 2007. Καταδικάστηκε το 2008 για παράνομη σεξουαλική επαφή με κορίτσι ηλικίας 13 έως 16 ετών και του επιβλήθηκε ποινή με τριετή αναστολή και 240 ώρες κοινωφελούς εργασίας.

Τον Νοέμβριο του 2013 καταδικάστηκε εκ νέου για το ίδιο αδίκημα, καθώς και για σεξουαλική επίθεση σε έφηβη. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριών ετών και έξι μηνών, εγγράφηκε στο Μητρώο Σεξουαλικών Παραβατών και έλαβε εντολή απέλασης. Έκτοτε, έδωσε μάχη για να παραμείνει στη Βρετανία με μια σειρά από προσφυγές που κόστισαν στους φορολογούμενους χιλιάδες λίρες.

Το 2014, η τότε υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι διέταξε την άμεση απέλασή του και την εξέταση τυχόν περαιτέρω δικαστικών προσφυγών από το Πακιστάν. Εκείνος υποστήριξε ότι η απέλαση θα παραβίαζε το δικαίωμά του στην οικογενειακή ζωή που κατοχυρώνεται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι δεν είχε «γνήσια και υφιστάμενη γονική σχέση» με κανένα από τα παιδιά του και η υπόθεσή του απορρίφθηκε, αλλά ο ίδιος άσκησε εκ νέου έφεση. Κατά την τελευταία ακρόαση για το άσυλο το 2024, ο Αχμέντ κάλεσε έναν εμπειρογνώμονα, τον Ασάντ Αλί Χαν, δικηγόρο των ανώτατων δικαστηρίων του Πακιστάν που είπε ότι η αναφορά των εγκλημάτων του Αχμέντ στο Πακιστάν φαίνεται να είναι νόμιμη. Ωστόσο, ο δικαστής απέρριψε τα όσα είχε να πει ο κ. Χαν.

Τώρα, το Ανώτερο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο δικαστής του 2024 υπέπεσε σε νομικό σφάλμα, καθώς δεν κατέληξε σε «βιώσιμο» πόρισμα σχετικά με τη
γνωμοδότηση του εμπειρογνώμονα και η υπόθεση του παιδόφιλου θα εκδικαστεί εκ νέου.

ΑΠΟ ΤΟΝ Robert Folker©Associated Newspapers Limited

Εφημερίδα Απογευματινή