
Μία αμφιλεγόμενη κάψουλα αυτοκτονίας ενδεχομένως να κυκλοφορήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την υποβοήθηση του θανάτου, που εγκρίθηκε χθες στην τελική ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.
Ο δόκτωρ Φίλιπ Νίτσκε, ο Αυστραλός ακτιβιστής υπέρ του δικαιώματος στον θάνατο, γνωστός ως «Δόκτωρ Θάνατος», ο οποίος βρίσκεται πίσω από την κάψουλα ευθανασίας Sarco, δήλωσε ότι θα επιδιώξει με ενθουσιασμό την εισαγωγή της τεχνολογίας στη Βρετανία για πρώτη φορά.
Η συσκευή, που μοιάζει με φέρετρο, προσφέρει στους ασθενείς έναν τρόπο να τερματίσουν ανώδυνα τη ζωή τους, γεμίζοντας έναν σφραγισμένο θάλαμο με αέριο άζωτο που οδηγεί σε απώλεια συνείδησης και θάνατο μέσα σε δέκα λεπτά.
Μία κάμερα καταγράφει τις τελευταίες στιγμές τους και το βίντεο αποστέλλεται στον ιατροδικαστή.
Ο δρ Νίτσκε δήλωσε ότι σκοπεύει να συνεχίσει «με ενθουσιασμό την αναζήτηση της δυνατότητας χρήσης της συσκευής στο Ηνωμένο Βασίλειο», μόλις το νομοσχέδιο για την υποβοήθηση του θανάτου θεσπιστεί.
Ο ακτιβιστής αποκάλυψε ότι έχει ήδη λάβει αιτήσεις από 15 Βρετανούς που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν την κάψουλα Sarco και αναμένει ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί με την ψήφιση του νομοσχεδίου. «Θα προσπαθήσουμε να βρούμε πιστοποιημένους στο Ηνωμένο Βασίλειο γιατρούς για να βοηθήσουν και φυσικά όσους θέλουν να το χρησιμοποιήσουν και πληρούν όλες τις απαιτήσεις του νόμου», δήλωσε στους «Times».
«Οι ενδιαφερόμενοι γιατροί θα γνωρίζουν ότι αυτό θα προσέλκυε την προσοχή και ενδεχομένως θα υποβαλλόταν σε στενό έλεγχο, κάτι που σε γενικές γραμμές δεν ενθουσιάζει τους περισσότερους γιατρούς, οπότε θα έπρεπε να αναζητήσουμε κάποιους πιο τολμηρούς».
Αν τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο για τους ενήλικες με ανίατες ασθένειες, ουσιαστικά θα επιτρέπει σε άτομα που βρίσκονται στο τελικό στάδιο στην Αγγλία και την Ουαλία και έχουν λιγότερους από έξι μήνες ζωής να υποβάλουν αίτηση για υποβοηθούμενο θάνατο.
Το άτομο που επιθυμεί να πεθάνει θα λάβει μία εγκεκριμένη ουσία, η οποία θα παρέχεται από γιατρό, αλλά θα χορηγείται μόνο από το ίδιο το άτομο. Μέχρι στιγμής το νομοσχέδιο δεν περιγράφει λεπτομερώς ποια θα πρέπει να είναι η φαρμακευτική αγωγή. Πέρυσι η Αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις μετά την πρώτη χρήση της κάψουλας Sarco από μία 64χρονη Αμερικανίδα στην Ελβετία.
Οι ελβετικές Αρχές κατέσχεσαν την κάψουλα και έθεσαν υπό κράτηση έναν από τους ιδρυτές της εταιρείας Pod, τον Φλόριαν Ουίλετ, ο οποίος ήταν παρών στον θάνατο, ως ύποπτο για συνέργεια σε αυτοκτονία. Κρατήθηκε για δέκα εβδομάδες, αφού η Αστυνομία ισχυρίστηκε ότι υπήρχαν σημάδια στραγγαλισμού στον λαιμό της γυναίκας που είχε πεθάνει.
Η συσκευή αναμένεται να κυκλοφορήσει εν μέσω έντονων παρεμβάσεων των βουλευτών και από τις δύο πλευρές της συζήτησης για την υποβοήθηση του θανάτου πριν από τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών σερ Τζέιμς Κλίβερλι ξεκίνησε τη συζήτηση εκ μέρους των αντιπάλων του νομοσχεδίου, μιλώντας με συγκινητικό τρόπο για την απώλεια του καλύτερου φίλου του από καρκίνο φέτος, καθώς προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να είχε χάσει αυτές τις πολύτιμες τελευταίες στιγμές, αν η μέθοδος υποβοήθησης του θανάτου ήταν διαθέσιμη.
Την ίδια στιγμή, η «Μητέρα της Βουλής», Νταϊάν Άμποτ, το χαρακτήρισε ως «το πιο οδυνηρό νομοσχέδιο που συζητούμε σε αυτή τη Βουλή».
Βουλευτής των Εργατικών προειδοποίησε ότι, σύμφωνα με το νομοσχέδιο στην παρούσα μορφή του, «θα υπάρξουν άνθρωποι από τους πιο ευάλωτους και περιθωριοποιημένους στην κοινωνία μας που θα χάσουν άσκοπα τη ζωή τους».
«Πρόκειται κυριολεκτικά για ζήτημα ζωής ή θανάτου», πρόσθεσε.
«Άκουσα σήμερα να γίνεται λόγος για τις αδικίες της σημερινής κατάστασης. Τι θα μπορούσε να είναι πιο άδικο από το να χάσει κάποιος τη ζωή του εξαιτίας μιας κακοσχεδιασμένης νομοθεσίας;».
Ο πρώην υπουργός Ασφάλειας Τομ Τιούγκεντχατ προειδοποίησε ότι η νομιμοποίηση της υποβοηθούμενης θανάτωσης θα αποτελούσε «μια τεράστια αλλαγή στη σχέση μεταξύ του ατόμου και του κράτους». Ο βουλευτής των Συντηρητικών δήλωσε: «Πρόκειται για μια δύναμη πάνω στη ζωή και στον θάνατο. Όχι μόνο πάνω από τον εαυτό μας, γιατί έχουμε ήδη τη δύναμη να βάλουμε τέλος στη ζωή μας και αυτό ονομάζεται “αυτοκτονία”. Δεν είναι έγκλημα. Δεν είναι έγκλημα σε αυτή τη χώρα εδώ και δεκαετίες».
«Πρόκειται για μια διαφορετική δύναμη. Αφορά τη δύναμη του κράτους μέσω των εκπροσώπων του να ασκεί εξουσία πάνω στη ζωή και στον θάνατο».
«Ναι, συμφωνήσαμε. Ναι, εγκρίναμε εκ των προτέρων. Αλλά όταν το κράτος αφαιρεί μια ζωή, ακόμη και με τη συγκατάθεση του ατόμου, αυτό αποτελεί τεράστια αλλαγή στη σχέση μεταξύ του ατόμου και του κράτους».
Ωστόσο, ένας από τους κύριους υποστηρικτές του νομοσχεδίου, ο βουλευτής των Συντηρητικών Κιτ Μάλτχαουζ, θέλησε να δώσει φωνή στους ετοιμοθάνατους ανθρώπους «όχι επειδή θέλουν να σωθούν, αλλά επειδή ξανά και ξανά μας εκλιπαρούν για έλεος». Ο πρώην υπουργός πρόσθεσε: «Τιμούμε τη ζωή δίνοντάς της νόημα και δύναμη. Και το μόνο πράγμα που ζητούν οι ετοιμοθάνατοι στις βασανιστικές τελευταίες στιγμές τους είναι ο έλεγχος της ασθένειας που τους καταστρέφει».
Ακτιβιστές και από τις δύο πλευρές πραγματοποίησαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Κοινοβούλιο.
Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος σε ζωντανή μετάδοση, πολλοί ήταν εκείνοι που άρχισαν να πανηγυρίζουν. Πολλοί έκλαιγαν και αγκαλιάζονταν μεταξύ τους, ενώ άλλοι άνοιγαν σαμπάνιες. Η Ρεμπέκα Ουίλκοξ, κόρη της Ντέιμ Έστερ Ράντσεν, τηλεφώνησε στη μητέρα της, η οποία είναι άρρωστη σε τελικό στάδιο, μπροστά σε υποστηρικτές και της είπε ότι μακάρι να ήταν και εκείνη εκεί.
Η κυρία Ουίλκοξ ανέφερε ότι μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος αγκάλιασε θερμά τη μητέρα της Κιμ Λιντμπίτερ, υποστηρίκτριας του νομοσχεδίου, και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω αν θέλω ένα ποτό ή αν θέλω να κλάψω πολύ. Ήταν πραγματικά ασυνήθιστο».
Στο μεταξύ, ο βουλευτής των Εργατικών δόκτωρ Πίτερ Πρίνσλεϊ δήλωσε: «Ως νέος γιατρός, έβρισκα τα μέτρα που συζητάμε σήμερα εντελώς παράλογα, αλλά τώρα που γέρασα είμαι σίγουρος ότι πρόκειται για μια ουσιαστική αλλαγή». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η ανθρώπινη ζωή είναι απόλυτα ιερή, όμως εδώ δεν πρόκειται για το δίλημμα ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο αλλά για το δίλημμα μεταξύ του θανάτου και του θανάτου. Βέβαια και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι ιερή και η ελευθερία της επιλογής είναι αναπόσπαστο κομμάτι της. Ποιοι είμαστε εμείς που θα το αρνηθούμε αυτό;».
ΤΟΥ SAM MERRIMAN
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
©Associated Newspapers Limited