Ταπεινωμένος ο Στάρμερ καθώς η συμφωνία-ορόσημο για τους μετανάστες «δεν θα περάσει από την ΕΕ»

Αύξηση του αριθμού των διελεύσεων της Μάγχης
17:40 - 8 Ιουλίου 2025

Το εμβληματικό σχέδιο του Κιρ Στάρμερ για την αντιμετώπιση της κρίσης των μικρών σκαφών κινδυνεύει μετά τις αντιρρήσεις της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός είχε προγραμματίσει να χρησιμοποιήσει τη σύνοδο κορυφής με τον Εμανουέλ Μακρόν αυτή την εβδομάδα για να υπογράψει μια νέα συμφωνία «ένας μέσα, ένας έξω» με τη Γαλλία, η οποία θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να επιστρέψει ορισμένους από τους μετανάστες που διασχίζουν παράνομα τη Μάγχη.

Ωστόσο, πηγές της βρετανικής κυβέρνησης υποβάθμισαν την προοπτική μιας προόδου αυτή την εβδομάδα μετά από παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η κίνηση αυτή αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τον πρωθυπουργό, ο οποίος προσπαθεί απεγνωσμένα να δείξει ότι αντιμετωπίζει την κρίση μετά το ρεκόρ διελεύσεων φέτος.

Κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2025, περισσότεροι από 20.000 μετανάστες έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο αφού διέσχισαν παράνομα τη Μάγχη, μια αύξηση 48% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και το υψηλότερο επίπεδο διελεύσεων που έχει σημειωθεί ποτέ. Μόνο την τελευταία εβδομάδα έφτασαν περισσότεροι από 2.200 μετανάστες.

Ο σκιώδης Υπουργός Εσωτερικών Κρις Φιλπ δήλωσε ότι η αποτυχία να συμφωνηθεί μια συμφωνία επιστροφής με τον Γάλλο πρόεδρο θα ήταν «άλλη μια διεθνής ταπείνωση» για τον πρωθυπουργό. Οι υπουργοί βρίσκονται εδώ και μήνες σε συνομιλίες με τους Γάλλους ομολόγους τους σχετικά με μια συμφωνία «ένας μέσα, ένας έξω», η οποία θα προβλέπει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα στέλνει πίσω μετανάστες από τη Μάγχη με αντάλλαγμα την παραλαβή του ίδιου αριθμού αιτούντων άσυλο από τη Γαλλία. Οι επικριτές έχουν γελοιοποιήσει την ιδέα ως «καρουζέλ των μεταναστών».

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι, σπάζοντας τη σύνδεση μεταξύ της επιβίβασης σε μια λέμβο στη Γαλλία και μιας νέας ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ιδέα έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως ο πρώτος αποτρεπτικός παράγοντας για όσους διασχίζουν παράνομα τη Μάγχη από τότε που ο Σερ Κιρ κατήργησε το πρόγραμμα απέλασης στη Ρουάντα των Συντηρητικών στην πρώτη του απόφαση στην εξουσία πέρυσι. Ο Σερ Κιρ ήλπιζε να ανακοινώσει μια συμφωνία σε μια σύνοδο κορυφής Ηνωμένου Βασιλείου-Γαλλίας την Πέμπτη, μετά την επίσημη επίσκεψη του κ. Μακρόν στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία άρχισε σήμερα. Το Υπουργείο Εσωτερικών σχεδίαζε να ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα αργότερα φέτος.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές λένε ότι οι συνομιλίες έχουν εκτροχιαστεί από μια παρέμβαση των Βρυξελλών. Αν και τα κράτη-μέλη της ΕΕ διατηρούν τον έλεγχο της εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής, η ευθύνη για το σύστημα συνόρων του χώρου Σένγκεν της ΕΕ ανήκει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ορισμένα κράτη-μέλη διατύπωσαν αντιρρήσεις στην Επιτροπή σχετικά με το αγγλογαλλικό σχέδιο, επειδή ανησυχούν ότι οι μετανάστες που θα επιστρέψουν στη Γαλλία θα μπορούσαν στη συνέχεια να σταλούν πίσω στη χώρα όπου εισήλθαν για πρώτη φορά στην ΕΕ.

Σε επιστολή τους προς την Επιτροπή, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Μάλτα και η Κύπρος ανέφεραν: «Σημειώνουμε – με κάποια έκπληξη – την αναφερόμενη πρόθεση της Γαλλίας να υπογράψει διμερή συμφωνία επανεισόδου. Εάν επιβεβαιωθεί, μια τέτοια πρωτοβουλία μας δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες, τόσο από διαδικαστικής πλευράς όσο και από πλευράς πιθανών επιπτώσεων για άλλα κράτη-μέλη, ιδίως εκείνα της πρώτης εισόδου». Η επιστολή, η οποία διέρρευσε στους Financial Times, καλούσε τις Βρυξέλλες να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχουν «άμεσες ή έμμεσες συνέπειες» για άλλα κράτη-μέλη πριν υπογράψουν οποιαδήποτε συμφωνία. Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν χθες το βράδυ ότι οι συζητήσεις με την Επιτροπή βρίσκονται πλέον σε εξέλιξη.

Μια εσωτερική πηγή δήλωσε ότι οι υπουργοί «σημειώνουν πρόοδο», αλλά πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει μεγάλη αποκάλυψη αυτή την εβδομάδα». Ο κ. Φιλπ δήλωσε στη Mail: «Για άλλη μια φορά, φαίνεται ότι ετοιμαζόμαστε για άλλη μια διεθνή ταπείνωση του πρωθυπουργού. «Αν δεν μπορεί να πετύχει ούτε ένα σχέδιο όπου πληρώνουμε στους Γάλλους μισό δισεκατομμύριο λίρες για να διώχνουν τις βάρκες από το Καλαί για ένα καρουζέλ μεταναστών όπου ο ίδιος αριθμός εξακολουθεί να έρχεται εδώ, τι ελπίδα έχουμε; Πρέπει να συνέλθει. Αν όλοι όσοι φτάνουν με μικρά σκάφη δεν σταλούν πίσω στη Γαλλία, δεν θα σταματήσουμε τις διελεύσεις».

«Ο πρωθυπουργός πρέπει να συνέλθει»

Ο Σερ Κιρ αναμένεται να επικεντρωθεί στην ενθάρρυνση του κ. Μακρόν να αναπτύξει νέες στρατηγικές που θα επιτρέπουν στη γαλλική αστυνομία να επεμβαίνει για να σταματά τις βάρκες των μεταναστών ενώ βρίσκονται σε ρηχά νερά. Οι υπουργοί ελπίζουν ότι ο κ. Μακρόν θα δεσμευτεί για ένα νέο «θαλάσσιο δόγμα» ώστε να σταματήσουν οι μετανάστες να εγκαταλείπουν τις γαλλικές ακτές. Έχουν εξοργιστεί από τα τηλεοπτικά πλάνα που δείχνουν την αστυνομία να στέκεται αμέτοχη ενώ οι μετανάστες επιβιβάζονται σε λέμβους.

Ωστόσο, η Ντάουνινγκ Στριτ ενθαρρύνθηκε από ένα περιστατικό την Παρασκευή, κατά το οποίο οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν μαχαίρια για να κόψουν ένα φουσκωτό σε μια παραλία νότια της Βουλώνης. Η Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι η παρέμβαση, η πρώτη του είδους της, ήταν μια «σημαντική στιγμή». Ωστόσο, οι γαλλικές αρχές υπέθεσαν ότι επρόκειτο για μια μεμονωμένη ενέργεια, η οποία πραγματοποιήθηκε λόγω ανησυχιών ότι το σκάφος αντιμετώπιζε πρόβλημα μετά τη διακοπή της λειτουργίας της μηχανής του.

Από τον Jason Groves Πολιτικό συντάκτη

©Associated Newspapers Limited