
Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό των τολμηρών δηλώσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για δωρεάν οικονομικές συμβουλές, που υπόσχονται να ενισχύσουν τις συνταξιοδοτικές σας αποταμιεύσεις ή να προσφέρουν σημαντικές εγγυημένες αποδόσεις επενδύσεων. Ωστόσο, η τυφλή υιοθέτηση χρηματικών συμβουλών από διαδικτυακούς δημιουργούς περιεχομένου μπορεί να σας κοστίσει πολλά χρήματα, σύμφωνα με νέα έρευνα της τράπεζας TSB.
Η τράπεζα προειδοποιεί τους πολίτες να είναι προσεκτικοί με τους λεγόμενους finfluencers ή οικονομικούς επηρεαστές, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε πλατφόρμες όπως το Instagram, το Facebook και το TikTok. Παρόλο που οι νεότερες γενιές εμπιστεύονται τις συμβουλές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πολύ περισσότερο, οι γονείς και οι παππούδες τους υπενθυμίζουν ότι ίσως δεν είναι όλα όπως φαίνονται.
Σύμφωνα με την TSB, περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες που έχουν λάβει οικονομικές αποφάσεις με βάση τέτοιες συμβουλές έχουν χάσει τα χρήματά τους. Περίπου το 31% των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανταποκρίθηκε σε οικονομικές συμβουλές που παρακολούθησαν διαδικτυακά και το 55% από αυτούς έχασε πολλά λεφτά.
Ενώ ορισμένοι finfluencers παρέχουν σωστές πληροφορίες, όπως για παράδειγμα πώς λειτουργούν προϊόντα, όπως οι ατομικοί αποταμιευτικοί λογαριασμοί (ISA), ή προσφέρουν έξυπνες συμβουλές για τον σχεδιασμό του προϋπολογισμού, άλλοι δίνουν παράνομες οικονομικές συμβουλές και παρέχουν εσφαλμένες πληροφορίες στους οπαδούς τους. Ενδέχεται επίσης να προωθούν «ευκαιρίες» κρυπτογράφησης υψηλού κινδύνου ή απάτες. Για παράδειγμα, ένας δημιουργός περιεχομένου μπορεί να ισχυριστεί ότι διαθέτει έναν σούπερ αλγόριθμο που τον καθιστά σπουδαίο έμπορο και να προσφέρει την υπηρεσία του συστήματος συναλλαγών του έναντι αμοιβής. Ωστόσο, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Αρχής Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (FCA), για να προσφέρει κανείς τέτοιες υπηρεσίες πρέπει να διαθέτει την απαραίτητη άδεια.
Τον περασμένο μήνα, η FCA πήρε αυστηρά μέτρα κατά των finfluencers και ζήτησε τη διαγραφή 650 δημοσιεύσεων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η επιχείρηση αυτή οδήγησε σε τρεις συλλήψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Κατά μέσο όρο, όσοι έχασαν χρήματα λόγω συμβουλών από μη εξειδικευμένους δημιουργούς περιεχομένου κατέγραψαν ζημίες ύψους 3.706 λιρών, αναφέρει η TSB. Η Τζένι Ρος, της ομάδας καταναλωτών «Which?», τονίζει ότι το γεγονός ότι κάποιος έχει μεγάλο κοινό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν σημαίνει ότι μπορεί να εμπιστευτεί κάποιον για να δώσει οικονομικές συμβουλές. Στις χειρότερες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να προωθούνται απάτες.
Η ίδια συμβουλεύει: «Αφιερώστε χρόνο για να εξετάσετε προσεκτικά κάθε οικονομική απόφαση και μην επιτρέπετε στον εαυτό σας να πιέζεται από όσα βλέπετε στο διαδίκτυο. Να έχετε πάντα κατά νου ότι αν μια ευκαιρία ακούγεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, πιθανότατα είναι».
Το υψηλό κόστος των επαγγελματικών χρηματοοικονομικών συμβουλών μπορεί να οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να αναζητούν καθοδήγηση από μη εξειδικευμένους διαδικτυακούς finfluencers, ιδίως όσον αφορά υποθήκες, επενδύσεις και συνταξιοδοτικά προγράμματα. Ο Νιλ Ρέινερ, επικεφαλής του τμήματος συμβουλών του διαχειριστή περιουσίας True Potential, επισημαίνει ότι οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι υπόκεινται σε κανονιστικές ρυθμίσεις για συγκεκριμένο λόγο και πληρούν ένα συγκεκριμένο επίπεδο προσόντων.
Η TSB διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τέσσερις στους πέντε ανθρώπους που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν συναντήσει περιεχόμενο χρηματοοικονομικών συμβουλών, το οποίο δεν αναζητούσαν καν. Οποιεσδήποτε επενδυτικές ευκαιρίες ή προϊόντα προωθούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι απάτες – χρησιμοποιείτε πάντα το μητρώο της FCA (register.fca.org.uk/s/) για να ελέγξετε αν η επιχείρηση είναι νόμιμη.
Από τη Lucy Evans
©Associated Newspapers Limited