
Το Ταχυδρομείο έχει «αίμα στα χέρια του», αφού τουλάχιστον 13 άνθρωποι οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία λόγω του σκανδάλου Horizon IT, υποστήριξαν προχθές το βράδυ ακτιβιστές. Ο καταστροφικός αντίκτυπος σε ανθρώπους της χειρότερης κακοδικίας της Βρετανίας αποκαλύφθηκε σε μια καταδικαστική έκθεση έρευνας που δημοσιεύθηκε προχθές. Σύμφωνα με την έκθεση, τουλάχιστον 59 ακόμη θύματα προσπάθησαν ή σκέφτηκαν να αυτοκτονήσουν, καθώς βυθίζονταν στην απελπισία. Πολλοί περισσότεροι αθώοι άνθρωποι φυλακίστηκαν, εξοστρακίστηκαν ή στράφηκαν στο ποτό ή τα ναρκωτικά, αφού κατηγορήθηκαν άδικα για κλοπή.
Όμως, η έρευνα ανέφερε ότι το Ταχυδρομείο «διατήρησε την ψευδαίσθηση» ότι το ελαττωματικό λογιστικό σύστημα Horizon ήταν ακριβές, παρατείνοντας την αγωνία. Περίπου 1.000 διευθυντές υποκαταστημάτων διώχθηκαν ποινικά, 236 οδηγήθηκαν στη φυλακή και χιλιάδες άλλοι κατηγορήθηκαν άδικα για ελλείψεις στα ταμεία τους, που προκλήθηκαν από το ελαττωματικό λογιστικό σύστημα Horizon της ιαπωνικής εταιρείας Fujitsu. Το σκάνδαλο ήρθε στην επιφάνεια πέρυσι, από το βραβευμένο δράμα του ITV Mr Bates vs The Post Office (Ο κύριος Μπέιτς εναντίον του Ταχυδρομείου). Χθες, έγινε γνωστό ότι 10.000 θύματα ζητούν οικονομική αποζημίωση.
Σε συνέχεια της διερεύνησης «Post Office Horizon IT Inquiry», η οποία ξεκίνησε το 2022, η έκθεση 162 σελίδων του προέδρου σερ Γουίν Ουίλιαμς εξέτασε τον «καταστροφικό ανθρώπινο αντίκτυπο» του σκανδάλου. Το δεύτερο μέρος -σχετικά με το ποιος ευθύνεται- ενδέχεται να μην κυκλοφορήσει πριν από το επόμενο έτος. Ο σερ Γουίν είπε ότι ήταν «δύσκολο να υπερβάλει κανείς» για το μέγεθος της δυστυχίας των υπεργολάβων ταχυδρομείων. «Πολλές χιλιάδες έχουν υποφέρει», είπε, με επιχειρήσεις, σπίτια, γάμους και οικογένειες να έχουν «αφανιστεί». Περίπου 350 άτομα, που κατηγορήθηκαν άδικα, πέθαναν χωρίς να δικαιωθούν.
Ψυχική κατάρρευση
Μίλησε για «τουλάχιστον 59 άτομα που σκέφτονταν να αυτοκτονήσουν… και που το απέδωσαν στις εμπειρίες τους με το Horizon ή/και το Ταχυδρομείο», με δέκα από αυτούς να προσπαθούν πραγματικά να αυτοκτονήσουν. Ένας διοικητής ταχυδρομείου δήλωσε στην έρευνα: «Ο αντίκτυπος σε μένα ήταν ανυπολόγιστος. Το ψυχικό στρες ήταν τόσο μεγάλο, ώστε οδηγήθηκα σε ψυχική κατάρρευση και στράφηκα στο αλκοόλ, καθώς βυθιζόμουν όλο και περισσότερο στην κατάθλιψη. Αποπειράθηκα να αυτοκτονήσω αρκετές φορές και εισήχθηκα δύο φορές σε ίδρυμα ψυχικής υγείας».
Οι 19 συστάσεις του περιλαμβάνουν: αποζημίωση για τα στενά μέλη της οικογένειας των θυμάτων -έναν νέο οργανισμό που θα επιβλέπει την αποζημίωση για τα άτομα που έχουν αδικηθεί από δημόσιους φορείς- η κυβέρνηση και το Ταχυδρομείο θα πρέπει να ορίσουν την «πλήρη και δίκαιη» αποζημίωση -τα θύματα θα πρέπει να λάβουν αποζημίωση «στο ανώτατο όριο» αυτού που θα ελάμβαναν από την απόφαση ενός δικαστή σε αστικό δικαστήριο- το Ταχυδρομείο, η κυβέρνηση και η Fujitsu θα πρέπει να προσφέρουν στα θύματα «επανορθωτική δικαιοσύνη» και δωρεάν νομικές συμβουλές για τα θύματα.
«Έχει αίμα στα χέρια του»
Η Τρέισι Μέριτ, 57 ετών, η οποία κατηγορήθηκε άδικα για κλοπή 13.500 λιρών από τα δύο υποκαταστήματά της στο Dorset, δήλωσε: «Το Ταχυδρομείο έχει αίμα στα χέρια του. Γνώριζαν ότι το υπολογιστικό σύστημα δεν ήταν κατάλληλο και έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μας κλείσουν το στόμα, όταν διαμαρτυρηθήκαμε». Η μητέρα των δύο αναγκάστηκε να βάλει στα ταμεία 41.500 λίρες από τα δικά της χρήματα για να καλύψει το «έλλειμμα». Είπε ότι δεν ήταν δύσκολο να πιστέψει κανείς τη διαπίστωση ότι τουλάχιστον 13 άνθρωποι έδωσαν τέλος στη ζωή τους εξαιτίας του σκανδάλου. Παραδέχτηκε: «Έφτασα κοντά στο να τραβήξω την πρίζα».
«Βασανιστική διαδικασία»
Η πρώην διοικήτρια ταχυδρομείου, Τζο Χάμιλτον, η οποία διώχθηκε ψευδώς για έλλειμμα 36.000 λιρών στο υποκατάστημά της στο South Warnborough του Hampshire, δήλωσε ότι «δείχνει την κλίμακα της φρίκης που εξαπέλυσαν πάνω μας». Ο σερ Γουίν είπε: «Οι ταχυδρομικοί διοικητές και άλλοι υπέστησαν το τραύμα της δίωξης, της καταδίκης και της τιμωρίας και, για ορισμένους, της μακράς φυλάκισης. Με τραγικό τρόπο, άκουσα για ανθρώπους που, όπως λέγεται, οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία». Περιέγραψε τα τέσσερα διαφορετικά συστήματα αποζημίωσης ως «μια βασανιστική διαδικασία» και απαίτησε την απάντηση της κυβέρνησης στην έκθεσή του εντός τριών μηνών.
Πλήρωσε και 300.000 λίρες
Ο πρώην ταχυδρομικός διοικητής Κρις Χεντ, 37 ετών, δήλωσε: «Γνωρίζαμε ότι υπήρξαν αυτοκτονίες, αλλά ο αριθμός που αποκαλύφθηκε σόκαρε τους πάντες. Εάν είχαν ακούσει τι έλεγαν οι άνθρωποι τις πρώτες ημέρες, αυτό δεν θα είχε συμβεί». Σε διάστημα οκτώ ετών, κατέβαλε 20.000 λίρες από δικά του μετρητά για «ελλείψεις» ύψους 88.000 λιρών στο υποκατάστημά του κοντά στο Newcastle. Η υπόθεση κατέστρεψε τη ζωή του και τον άφησε κατά 300.000 λίρες φτωχότερο.
«Στράφηκα προς την αυτοχειρία»
Ο πρώην διοικητής ταχυδρομείου Ρόμπερτ Τόμσον, 66 ετών, αποπειράθηκε να βάλει τέλος στη ζωή του εξαιτίας των ισχυρισμών ότι έκλεψε 5.000 λίρες από το υποκατάστημά του στο Cambus της Σκωτίας. Δήλωσε: «Πρόκειται για κάτι περισσότερο από τα χρήματα. Αγωνίζομαι εδώ και 21 χρόνια και δεν θα κερδίσω ποτέ αυτόν τον χρόνο».
Το Ταχυδρομείο ζήτησε συγγνώμη για «μια ντροπιαστική περίοδο στην ιστορία μας» και δήλωσε ότι θα εξετάσει τις συστάσεις της έκθεσης.
Μελέτη περίπτωσης 1
Πήρε υπερβολική δόση σε ξενώνα αστέγων, μετά την αφαίρεση της επιμέλειας των γιων της
Η αθώα ταχυδρομικός Φιόνα ΜακΓκόουαν πέθανε από υπερβολική δόση το 2009, αφού το Ταχυδρομείο δήλωσε ότι έκλεψε 30.000 λίρες από το υποκατάστημά της στο Εδιμβούργο. Η κυρία ΜακΓκόουαν, 47 ετών, εκδιώχθηκε από την τοπική κοινότητα και πέθανε πάμπτωχη και μόνη σε έναν ξενώνα αστέγων, έχοντας χάσει την οικογένειά της, το σπίτι και τη δουλειά της. Άφησε δύο μικρούς γιους και μια κόρη, που πιστεύουν ότι είχε πειστεί πως θα πήγαινε στη φυλακή, όταν πήρε υπερβολική δόση αλκοόλ και αντικαταθλιπτικών.
Η κόρη της, Τζέμα ΜακΓκόουαν, δήλωσε πέρυσι: «Η μητέρα μου έχασε τα πάντα -τη δουλειά της, τα παιδιά της, την υγεία της και τελικά τη ζωή της- εξαιτίας του Ταχυδρομείου. Οι ζωές των αδελφών μου και η δική μου καταστράφηκαν και η μαμά κουβαλούσε το βάρος αυτού του γεγονότος μέχρι που πέθανε. Ήταν ένα σκοτεινό σύννεφο που κρεμόταν πάνω της. Πέθανε πιστεύοντας ότι θα κατέληγε στη φυλακή».
Ο γιος της κυρίας ΜακΓκόουαν, Ντάριλ, ο οποίος ήταν μόλις δέκα ετών όταν οι κοινωνικοί λειτουργοί πήραν αυτόν και τον αδελφό του από την επιμέλεια της Φιόνα επειδή εκείνη δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα, πρόσθεσε: «Πριν από αυτό, η μαμά μου ήταν τόσο εξωστρεφής και γεμάτη ζωή. Ήταν πάντα μακιγιαρισμένη. Αλλά αυτό την άλλαξε».
Μελέτη περίπτωσης 2
Επιτυχημένος επιχειρηματίας έβαλε τέλος στη ζωή του ύστερα από εφόρμηση στο ταχυδρομείο
Η χήρα ενός διοικητή ταχυδρομείου που αυτοκτόνησε λίγες ώρες μετά την εφόρμηση των ερευνητών στο υποκατάστημά του, είπε χθες το βράδυ πώς το Ταχυδρομείο κατέστρεψε τη ζωή τους. Η Γκόουρι Τζαγιακάνθαν δήλωσε ότι ο εκλιπών σύζυγός της, Τζαγιακάνθαν Σιβασουμπραμανιάμ, 35 ετών, δεν είχε την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό του έναντι των ισχυρισμών ότι ήταν υπεύθυνος για απώλειες ύψους 179.000 λιρών στο υποκατάστημά του στο Putney, στο νοτιοδυτικό Λονδίνο, το 2005.
Η κυρία Τζαγιακάνθαν, η οποία έμεινε να μεγαλώνει τα παιδιά τους, που τότε ήταν μόλις ενός και τριών ετών, πρόσθεσε: «Στον καημένο τον σύζυγό μου δεν δόθηκε καμία ευκαιρία να πει τη δική του εκδοχή της ιστορίας. Είχε πολλές κοινωνικές, πολιτιστικές και οικονομικές επιπτώσεις στη ζωή μου. Το Ταχυδρομείο συνέχισε να προωθεί αυτούς τους ισχυρισμούς, ακόμη και όταν γνώριζε ότι το σύστημα ήταν ελαττωματικό. Είχαμε τόσες πολλές διερευνήσεις για την υπόθεσή μας. Είχαμε επηρεαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό εκείνη την εποχή -φίλοι και συγγενείς μάς απομόνωσαν. Αφού πέθανε ο σύζυγός μου, έπρεπε να επωμιστώ το μεγαλύτερο μέρος των οικογενειακών βαρών».
Είπε ότι ήταν «πολύ έκπληκτη» όταν είδε ότι τουλάχιστον 13 άνθρωποι ενδέχεται να αυτοκτόνησαν υπό παρόμοιες συνθήκες, προσθέτοντας: «Είχε τρομερό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των ανθρώπων». Ερωτηθείσα αν αισθάνεται πικρία για το Ταχυδρομείο, είπε: «Φυσικά και αισθάνομαι. Ναι».
Ο σύζυγός της ήταν ιδιοκτήτης τριών καταστημάτων ψιλικών πριν ενταχθεί στο Ταχυδρομείο και ήταν ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, κερδίζοντας αρκετά για να βάλει έναν γιο σε ιδιωτικό σχολείο. Ωστόσο, το Ταχυδρομείο ισχυρίστηκε ότι 179.000 λίρες Αγγλίας είχαν χαθεί από το μηχάνημα ανάληψης μετρητών και το χρηματοκιβώτιο. Δύο ερευνητές του Ταχυδρομείου εισέβαλαν στο κατάστημα, πήραν τα αρχεία και κλείδωσαν το ζευγάρι έξω, λίγες ώρες πριν εκείνος αυτοκτονήσει.
Η κυρία Τζαγιακάνθαν περιμένει ακόμη να λάβει την τελική αποζημίωση.
Από τον Chris Pollard
@Associated Newspapers Limited
Εφημερίδα Απογευματινή