Απελπισμένοι μετανάστες επιβιβάζονται σε λέμβους

Aνάμεσά τους ένα δίχρονο παιδί και άλλα μικρά που έπαιζαν ανέμελα στα κύματα,
21:15 - 14 Ιουλίου 2025
Απελπισμένοι μετανάστες επιβιβάζονται σε λέμβους

Μετανάστες ξυλοκοπήθηκαν από δουλεμπόρους, ενώ μια μητέρα με το μωρό της επιβιβάστηκαν σε φουσκωτή λέμβο, σε απίστευτες σκηνές που εκτυλίχθηκαν στη Γαλλία. Η εφημερίδα Mail έφτασε πρώτη στην παραλία Γκραβελίν, γνωστή σημείο αφίξεων μικρών σκαφών, νωρίς το πρωί στις 5:30, πριν από τις γαλλικές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ σε σύντομο χρόνο, δύο φουσκωτά σκάφη είχαν επιβιβάσει περίπου 120 επιβάτες που κατευθύνονταν απευθείας προς την Αγγλία. Οι ανεξέλεγκτες αναχωρήσεις σημειώθηκαν καθώς το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι την Τρίτη έφτασαν στη Βρετανία 440 μετανάστες με μικρά σκάφη, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό φέτος στους 20.422 – αύξηση 50% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Από τότε που οι Εργατικοί ήρθαν στην εξουσία τον περασμένο Ιούλιο, ο αριθμός των μεταναστών ανέρχεται σε 43.664, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται όσοι έφτασαν στο Ντόβερ – ανάμεσά τους η Αφρικανή γυναίκα με το μωρό της που κατάφερε να επιβιβαστεί στη δεύτερη λέμβο που είδαμε στο Γκραβελίν. Το ταξίδι της διήρκεσε μόλις πέντε ώρες. Πολλοί από εμάς έχουν περάσει περισσότερο χρόνο στα πλοία.

Λίγο πριν ξημερώσει, είδαμε ξαφνικά μια μεγάλη ομάδα μεταναστών να βγαίνει από την άκρη της πόλης και να τρέχει γρήγορα σχεδόν ένα χιλιόμετρο κατά μήκος της παραλίας. Οι νεαροί είχαν βραχεί ως τα γόνατα όταν μια λέμβος εμφανίστηκε από το κανάλι του Γκραβελίν και έστριψε προς το μέρος τους. Μόνο τότε οι τέσσερις αξιωματικοί της Εθνικής Αστυνομίας πρόλαβαν τη Mail στην όχθη της θάλασσας – αλλά τήρησαν τον κανόνα να μην αγγίζουν τους μετανάστες ή τα σκάφη στο νερό.

Συνεπώς, καθώς το «θαλάσσιο ταξί» πλησίαζε, ήδη μισογεμάτο με επιβάτες που είχαν ήδη συγκεντρωθεί, και οι μετανάστες που βρίσκονταν στην παραλία επιβιβάστηκαν ανεμπόδιστα. Σε μια αυστηρή μέθοδο ελέγχου του πλήθους, για να μην ανατραπεί το φουσκωτό σκάφος μήκους 9 μέτρων, ένας φερόμενος βοηθός διακινητών που βρισκόταν στο νερό χτυπούσε επανειλημμένα τους μετανάστες με ένα καλάμι αν προσπαθούσαν να επιβιβαστούν πολύ γρήγορα. Οι τέσσερις αστυνομικοί που παρακολουθούσαν με στεγνές μπότες δεν έκαναν τίποτα πέρα από το να βιντεοσκοπούν τους μετανάστες – και να απαιτούν έγγραφα ταυτότητας από τον δημοσιογράφο και τον φωτογράφο μας. Στην ερώτηση γιατί ήλεγχαν εμάς και όχι τους μετανάστες, ένας αστυνομικός απάντησε: «Ήρθατε εδώ επειδή είχατε εκ των προτέρων πληροφορίες»; Ήταν παράξενο — γιατί, όπως αναφέραμε χθες, εδώ και πάνω από ένα χρόνο η παραλία του Γκραβελίν αποτελεί κεντρικό σημείο για την τακτική που ακολουθούν τα «θαλάσσια ταξί», όπου σκάφη πλέουν από το εσωτερικό προς τη θάλασσα για να πάρουν πελάτες που συνήθως πληρώνουν 1.200 λίρες το κάθε δρομολόγιο.

Τη Δευτέρα, τα σκάφη αναχώρησαν από αυτή την παραλία, και την Τρίτη η Mail πρόλαβε την αστυνομία φτάνοντας πρώτη στο σημείο όπου βρισκόταν μια λέμβος με μετανάστες από την ενδοχώρα. Δεν χρειαζόμασταν «πληροφορίες». Η επιχείρηση ήταν σχεδόν βέβαιη. Ο αιφνιδιασμός αυτής της αστυνομίας – που υποστηρίζεται από τους φορολογούμενους του Ηνωμένου Βασιλείου – ήταν εκπληκτικός. Η λέμβος, από την άλλη, φαινόταν να κατευθύνεται προς την Αγγλία στις 5:45 το πρωί, αλλά γύρισε πίσω και έπλεε παράλληλα με την ακτή. Μια νέα ομάδα περίπου 30 μεταναστών έφτασε σύντομα στην Αγγλία. Μέχρι τις 6 το πρωί, η λέμβος κατευθυνόταν προς τον ορίζοντα, με μία αστυνομική μηχανοκίνητη βάρκα να την ακολουθεί, ενώ σε κοντινή απόσταση βρισκόταν μία γαλλική στρατιωτική κορβέτα. Η ομίχλη γινόταν πιο πυκνή και οι κόρνες των φεριμπότ και των πλοίων αντηχούσαν καθώς ο καιρός χειροτέρευε – κάτι που έκανε την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη για μια παράνομη φουσκωτή λέμβο. Παρόλα αυτά, σύντομα έφτασε και το δεύτερο «θαλάσσιο ταξί», πάλι από το κανάλι του Γκραβελίν. Ήδη υπήρχαν περίπου 20 μετανάστες πάνω στο σκάφος.

Οι μετανάστες βγήκαν από τις αμμουδιές οργανωμένοι σε σφιχτές ομάδες. Πρώτα δέκα κάθε φορά και μετά σε προσεκτικά διαχωρισμένες ομάδες των έξι, τους φώναζαν προς τη λέμβο μέσα στα νερά που τους έφτανε ως τη μέση. Εκεί, ένας οργανωτής με πράσινο μπουφάν και κουκούλα που στεκόταν μέσα στα κύματα φρόντιζε να μετακινούνται προς την άκρη του φουσκωτού σκάφους όσοι ήταν ήδη μέσα, ώστε να χωρέσουν οι καινούργιοι επιβάτες που ανέβαιναν. Στη συνέχεια, η λέμβος φαινόταν να κατευθύνεται προς το Ντόβερ – αλλά ξαφνικά γύρισε πίσω και είδαμε ότι άλλη μια ομάδα μεταναστών είχε φτάσει στην ακτή. Και αυτή ήταν μια ξεχωριστή ομάδα με ευάλωτες ανάγκες – η Αφρικανή γυναίκα με ένα μωρό δεμένο στην πλάτη της ήταν ιδιαίτερα ταραγμένη καθώς περπατούσε μέσα στο νερό. Αφού επιβιβάστηκαν επιτυχώς ως πελάτες προτεραιότητας, τους φωτογραφίσαμε αργότερα να αποβιβάζονται με τη βοήθεια των οργανωτών στο Ντόβερ. Όμως, η άλλη μεγάλη ομάδα από διάφορες εθνικότητες που περίμενε μαζί με τη μητέρα — ανάμεσά τους ένα δίχρονο παιδί και άλλα μικρά που έπαιζαν ανέμελα στα κύματα, καθώς και δύο ηλικιωμένους άντρες με γκρίζα γένια και τουρμπάνια — δυσκολεύτηκε πολύ και τελικά δεν τα κατάφερε να επιβιβαστεί. Υπήρχαν γονείς γύρω στα πενήντα μαζί με το ενήλικο παιδί τους, ενώ μια μητέρα έπεσε μέσα στο νερό και έκλαιγε ενώ την βοηθούσαν να σηκωθεί ξανά. Ένας Αφγανός ηλικίας 25 ετών βρισκόταν μεταξύ αυτών που απέρριψαν.

Όπως ανέφερε στη Mail: «Δεν με άφησαν να επιβιβαστώ επειδή δεν είχα σωσίβιο. Αλλά θέλω να πάω στην Αγγλία. Έφυγα από το Αφγανιστάν επειδή ο ISIS σκότωνε ανθρώπους και δεν υπήρχε δουλειά. Δεν έχω έγγραφα για να πάω στη Γαλλία. Αλλά ίσως αύριο καταφέρω να φτάσω στην Αγγλία».

Από τον Neil Sears – @Associated Newspapers Limited