Τα θύματα με το μολυσμένο αίμα στη Βρετανία περιμένουν να πεθάνουν

Επιδεινώνεται η ταλαιπωρία αυτών που έχουν μολυνθεί από HIV και ηπατίτιδα και ακόμη δεν έχουν πάρει αποζημίωση
12:23 - 16 Ιουλίου 2025

Τα θύματα του σκανδάλου με το μολυσμένο αίμα εξακολουθείται να αφήνονται να πεθάνουν περιμένοντας αποζημίωση, σύμφωνα με μια έκθεση σε δηκτικό ύφος. Όσοι έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV και την ηπατίτιδα περιγράφουν ότι «περιμένουν να πεθάνουν σε κατάσταση αναμονής», ενώ ο οργανισμός που επιβλέπει τις αιτήσεις συνεχίζει τη λήψη αποφάσεων «πίσω από κλειστές πόρτες».

Ο σερ Μπράιαν Λάνγκσταφ, επικεφαλής της έρευνας για το μολυσμένο αίμα, δήλωσε ότι η ταλαιπωρία χιλιάδων ανθρώπων που περιμένουν αποζημίωση επιδεινώνεται από την αναποφασιστικότητα και την καθυστέρηση, δημιουργώντας μια «κατάφωρη αδικία». Σε μια καταδικαστική έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες, ο σερ Μπράιαν προέτρεψε την κυβέρνηση να επιταχύνει τη διαδικασία. «Ο χρόνος ήταν πάντα εχθρός», είπε. «Πολλοί φοβούνται ότι δεν θα ζήσουν για να δουν την αναγνώριση που επιφέρει η αποζημίωση». Ο σερ Μπράιαν δήλωσε ότι η υποσχόμενη αποζημίωση αποτελεί αναγνώριση της ζημιάς που υπέστησαν περισσότερα από 30.000 θύματα.

«Μια κατάφωρη αδικία»

Μια θεραπευτική καταστροφή στην ιστορία του βρετανικού ΕΣΥ. Ωστόσο, μόνο 460 αποζημιώσεις έχουν καταβληθεί, παρά την αρχική του έκθεση πέρυσι που αποκάλυψε την έκταση του σκανδάλου. Τα θύματα μολύνθηκαν με HIV και ηπατίτιδα C αφού τους χορηγήθηκε μολυσμένο αίμα και προϊόντα αίματος μεταξύ της δεκαετίας του 1970 και των αρχών της δεκαετίας του 1990.

Σε μια περίπτωση, ο σερ Μπράιαν περιέγραψε πώς ένας άνδρας «πέρασε τις τελευταίες του ημέρες ζητώντας αποζημίωση», αλλά πέθανε πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία. «Η οικογένειά του δεν ξέρει πότε θα λάβει την αναγνώριση που δικαιωματικά του ανήκει», είπε. Οι ακτιβιστές χειροκρότησαν όρθιοι τον σερ Μπράιαν για ένα λεπτό, καθώς παρουσίασε χθες στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ του Λονδίνου την 200σέλιδη έκθεση για την καθυστέρηση των αποζημιώσεων, στην οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χρονοτριβεί. Η Αρχή Αποζημιώσεων Μολυσμένου Αίματος συστάθηκε τον περασμένο Μάιο, μετά την πρώτη έκθεση του σερ Μπράιαν. Όμως, είπε ότι «δεν ανταποκρίνεται ακόμη στη δέσμευσή της να είναι διαφανής», εν μέσω επικρίσεων ότι «συστάθηκε χωρίς την άμεση συμμετοχή των ανθρώπων που επηρέασε περισσότερο»: των θυμάτων και των οικογενειών τους.

Η Κέιτ Μπερτ, διευθύνουσα σύμβουλος της Εταιρείας Αιμορροφιλίας, δήλωσε: «Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει επειγόντως δράση για να διορθώσει το πρόβλημα μέσω ενός δίκαιου και γρήγορου διακανονισμού αποζημίωσης». Εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι η έκθεση «αντανακλά τον πρωτοφανή χαρακτήρα του σκανδάλου του μολυσμένου αίματος και τη διεξοδικότητα της επίσημης έρευνας». Επίσης ότι περισσότερα από 300 εκατομμύρια λίρες έχουν καταβληθεί στα θύματα από τον περασμένο Οκτώβριο που άνοιξε το σύστημα αποζημιώσεων και πρόσθεσε: «Λαμβάνουμε μέτρα για να καταστεί δυνατή η ταχύτερη διαδικασία της καταβολής των αποζημιώσεων».

«Nα μας ξεφορτωθούν»

Μια πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια, της οποίας ο σύζυγος πέθανε αφού προσβλήθηκε από τον ιό HIV από μολυσμένο αίμα, προειδοποίησε την κυβέρνηση: «Δεν πρόκειται να τα παρατήσουμε». Η Σου Θρίκαλ αγωνίζεται για δικαιοσύνη από το 1985, όταν ο σύζυγός της, Μπομπ, διαγνώστηκε με HIV έπειτα από θεραπεία με μολυσμένο προϊόν αίματος. Ο Μπομπ, πατέρας τριών παιδιών με αιμορροφιλία, πέθανε το 1991 σε ηλικία 47 ετών. Η κυρία Θρίκαλ, 72 ετών, δήλωσε στη «Mail» χθες το βράδυ: «Υπάρχει η αίσθηση ότι η κυβέρνηση θέλει να τα παρατήσουμε, αλλά δεν θα το κάνουμε. Αγωνίζομαι γι’ αυτό το θέμα από το 1985 και οι τελευταίοι 12 μήνες ήταν οι δυσκολότεροι, επειδή νιώθαμε ότι μας αγνοούσαν. Ο γιος μου είναι 42 ετών και μου είπε: “Έχασα δύο γονείς: τον πατέρα μου από τον ιό HIV και τη μητέρα μου από τον αγώνα για δικαίωση”. Φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι για μια μητέρα να το ακούει αυτό».

Του Ryan Hooper

@Associated Newspapers Limited