
Η πανδημία Covid «επιτάχυνε σημαντικά» τη γήρανση του εγκεφάλου – ακόμα και μεταξύ αυτών που δεν μολύνθηκαν ποτέ, σύμφωνα με μελέτη. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η πίεση στην καθημερινότητα των ανθρώπων, από την απομόνωση που διήρκεσε εβδομάδες έως την αβεβαιότητα γύρω από την κρίση, ήταν «επιβλαβής» για την υγεία του έθνους.
Τα ευρήματα προέκυψαν από ένα μοντέλο γήρανσης του εγκεφάλου που δημιουργήθηκε με βάση δεδομένα από 15.334 υγιείς ανθρώπους. Το μοντέλο αυτό χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια για την ανάλυση εγκεφαλικών σαρώσεων από άλλα 996 υγιή άτομα. Οι μισοί είχαν υποβληθεί σε απεικονιστικές εξετάσεις πριν από την πανδημία, ενώ οι άλλοι μισοί είχαν εξετάσεις πριν και μετά την πανδημία.
Στην τελευταία ομάδα διαπιστώθηκε ότι ο εγκέφαλός τους υπέστη γήρανση κατά μέσο όρο 5,5 μήνες πιο γρήγορα. Κάποιοι μάλιστα είχαν υποστεί γήρανση ακόμα και 20 μήνες παραπάνω. Αυτή η επιταχυνόμενη γήρανση κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρατηρήθηκε ανεξαρτήτως του αν οι συμμετέχοντες είχαν μολυνθεί ή όχι. Ωστόσο, η λοίμωξη Covid συνδέθηκε με αυξημένο ρυθμό επιτάχυνσης καθώς αυξανόταν η ηλικία των συμμετεχόντων.
Η γήρανση του εγκεφάλου ήταν επίσης πιο έντονη στους άνδρες και σε όσους αντιμετώπιζαν κοινωνικοοικονομικά μειονεκτήματα, όπως έλλειψη απασχόλησης, χαμηλό εισόδημα, κακή υγεία και χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης τεστ στα οποία συμμετείχαν οι συμμετέχοντες για να αξιολογήσουν τις γνωστικές επιδόσεις τους.
Για όσους είχαν μολυνθεί με Covid, αυτά τα τεστ έδειξαν μείωση των επιδόσεων – ιδίως όσον αφορά τη νοητική ευελιξία και την ταχύτητα επεξεργασίας. Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ δήλωσαν: «Διαπιστώσαμε ότι η πανδημία ήταν επιζήμια για την υγεία του εγκεφάλου και προκάλεσε επιταχυνόμενη γήρανση του εγκεφάλου ανεξαρτήτως μόλυνσης».
Ο δρ Άλι-Ρεζά Μοχαμάντι-Νετζάντ, που ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε στο περιοδικό «Nature Communications»: «Αυτό που με εξέπληξε περισσότερο ήταν ότι ακόμα και άτομα που δεν είχαν προσβληθεί από Covid εμφάνισαν σημαντική επιτάχυνση της γήρανσης του εγκεφάλου. Αυτό δείχνει πραγματικά πόσο πολύ η εμπειρία της πανδημίας, από την απομόνωση μέχρι την αβεβαιότητα, μπορεί να έχει επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου μας». Η συνάδελφός του, καθηγήτρια Ντοροθέα Αουέρ, πρόσθεσε: «Η πανδημία επιβάρυνε τη ζωή των ανθρώπων, ιδιαίτερα εκείνων που ήδη βίωναν δυσκολίες».
Από τον Shaun Wooller
Συντάκτη Υγείας
@Associated Newspapers Limited