Αποκάλυψη: Στις οικογένειες των θυμάτων από το δυστύχημα της Air India στέλνουν λάθος σορούς!

" Αν δεν είναι ο συγγενής τους, το ερώτημα είναι, ποιον έχουν μέσα στο φέρετρο; "
11:42 - 24 Ιουλίου 2025

Ο επαναπατρισμός των Βρετανών που σκοτώθηκαν στην συντριβή του Air India έγινε με φρικτό τρόπο, όπως αποκαλύπτει η Daily Mail. Οι οικογένειες που πενθούν προστίθεται επιπλέον πόνος, επειδή τα λείψανα των αγαπημένων τους προσώπων ταυτοποιήθηκαν εσφαλμένα πριν από την πτήση επιστροφής τους στην πατρίδα.

Οι συγγενείς ενός θύματος αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις ετοιμασίες κηδείας, αφού πληροφορήθηκαν ότι το φέρετρο περιείχε τη σορό ενός άγνωστου επιβάτη και όχι του μέλους της οικογένειάς τους. Σε μια άλλη θλιβερή περίπτωση, τα «αναμεμειγμένα» λείψανα περισσοτέρων του ενός ατόμων που σκοτώθηκαν στο δυστύχημα τοποθετήθηκαν εσφαλμένα στο ίδιο φέρετρο. Χρειάστηκε να διαχωριστούν, πριν αποκαλυφθούν οι σοκαριστικές γκάφες, μόνο όταν η ιατροδικαστής του Δυτικού Λονδίνου Δρ. Φιόνα Γουίλκοξ προσπάθησε να επαληθεύσει την ταυτότητα των επαναπατρισθέντων Βρετανών μέσω αντιστοίχισης του DNA τους με δείγματα που παρείχαν οι οικογένειες.

Προχθές το βράδυ, στο Λονδίνο και την Ινδία διενεργήθηκε έρευνα υψηλού επιπέδου για το σκάνδαλο και ο πρωθυπουργός Σερ Κιρ Στάρμερ αναμένεται να εκθέσει τις ανησυχίες του στον Ινδό ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Βρετανία αυτή την εβδομάδα.

Ο μοναδικός επιζών της πτήσης 171 ήταν ο επιχειρηματίας Βίσγουας Κουμάρ Ραμές από το Λέστερ, 40 ετών, ο οποίος κατάφερε να σκαρφαλώσει από τη θέση του, 11Α, και να διαφύγει από τα συντρίμμια, μόνο με κοψίματα στο πρόσωπο και κάποια τραύματα στο στήθος. Ο αδελφός του, Ατζάι, 35 ετών, ήταν μεταξύ των νεκρών. Αν και μέχρι στιγμής έχουν δει το φως της δημοσιότητας δύο περιπτώσεις εσφαμμένης ταυτοποίησης, υπάρχουν φόβοι ότι θα μπορούσε να έχουν γίνει περισσότερα τέτοια λάθη.

Το θαύμα της θέσης 11A: Ο Βρετανός Vishwash Kumar Ramesh

Από τους 241 επιβαίνοντες που έχασαν τη ζωή τους όταν η πτήση 171 της Air India έχασε ισχύ και συνετρίβη λίγα δευτερόλεπτα μετά την αναχώρησή της από το Αχμενταμπάντ για το Γκάτγουικ του Λονδίνου, οι 52 ήταν Βρετανοί.
Και ενώ ορισμένα θύματα είτε αποτεφρώθηκαν γρήγορα είτε θάφτηκαν στην Ινδία, σύμφωνα με τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, ο δικηγόρος αερομεταφορών Τζέιμς Χίλι-Πρατ, ο οποίος εκπροσωπεί πολλές από τις βρετανικές οικογένειες, λέει ότι τα λείψανα τουλάχιστον 12 ατόμων έχουν επαναπατριστεί.

«Είναι φανερά συντετριμμένοι»

Ο κ. Χίλι-Πρατ επιστρατεύτηκε για να αποκαλύψει τα πλήρη γεγονότα πίσω από την καταστροφή -που προκλήθηκε όταν η παροχή καυσίμων του Boeing Dreamliner απενεργοποιήθηκε, είτε σκόπιμα είτε κατά λάθος, σύμφωνα με μια προκαταρκτική έκθεση- και να αγωνιστεί για αποζημίωση στα δικαστήρια. Αλλά αυτή την εβδομάδα διερευνά την διαδικασία εσφαλμένης ταυτοποίησης. «Έχω βρεθεί στα σπίτια αυτών των υπέροχων οικογενειών τον τελευταίο μήνα και το πρώτο πράγμα που θέλουν είναι να επιστρέψουν οι αγαπημένοι τους», δήλωσε χθες το βράδυ στη Mail. «Αλλά κάποιες από αυτές έχουν λάβει λάθος λείψανα και είναι φανερά ταραγμένοι γι’ αυτό. Αυτό συμβαίνει εδώ και μερικές εβδομάδες [και] νομίζω ότι αυτές οι οικογένειες αξίζουν μια εξήγηση.» Αν και η οικογένεια που έλαβε τα «αναμεμειγμένα» λείψανα κατάφερε να τα ξεχωρίσει και να τελέσει την κηδεία, είπε, η δεύτερη ομάδα συγγενών -την οποία αποκάλεσε οικογένεια Χ- έμεινε «σε αδιέξοδο». «Η οικογένεια Χ δεν έχει κανέναν να θάψει, επειδή στο φέρετρο δεν ήταν η σορός του δικού της προσώπου. Και, αν δεν είναι ο συγγενής τους, το ερώτημα είναι, ποιος είναι μέσα στο φέρετρο; Πιθανώς πρόκειται για άλλον επιβάτη και οι συγγενείς του έχουν λάβει λάθος σορό.»

Ο δικηγόρος προσπαθεί τώρα να καθορίσει την ακριβή αλυσίδα των γεγονότων στη διαδικασία ανάσυρσης και ταυτοποίησης, ξεκινώντας από τη στιγμή που οι σοροί ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια του αεροσκάφους και τελειώνοντας όταν έφτασαν στη Βρετανία. Δεν θα είναι εύκολο έργο. Φτάνοντας στην Ινδία μετά την καταστροφή της 12ης Ιουνίου, οι θλιμμένες βρετανικές οικογένειες εξοργίστηκαν από τη χαοτική επίγεια επιχείρηση και εντόπισαν αμέσως τον κίνδυνο εσφαλμένης ταυτοποίησης. Ένας συγγενής επέκρινε την «έλλειψη διαφάνειας και εποπτείας στην ταυτοποίηση και τον χειρισμό των λειψάνων, και υπήρξαν εκκλήσεις για την αποστολή μιας βρετανικής μονάδας ταυτοποίησης. Η επιχείρηση για την ανάσυρση των λειψάνων ξεκίνησε αμέσως μετά τη συντριβή του αεροσκάφους σε έναν ιατρικό ξενώνα και σε σπίτια κοντά στο αεροδρόμιο του Αχμενταμπάντ. Επικεφαλής ήταν οι τοπικές αστυνομικές και πυροσβεστικές υπηρεσίες και οι δυνάμεις αντιμετώπισης καταστροφών σε κρατικό επίπεδο.
Χρησιμοποίησαν ανιχνευτές σκύλους και εξοπλισμό έρευνας υψηλής τεχνολογίας και βοηθήθηκαν από εθελοντές.
Μέσα σε τρεις ημέρες, θεωρήθηκε ότι βρέθηκαν τα λείψανα σχεδόν όλων των θυμάτων.

Η κατάσταση των λειψάνων σήμαινε ότι πολλές οικογένειες τα παρέλαβαν από το Πολιτικό Νοσοκομείο του Αχμενταμπάντ -που λειτούργησε ως κεντρικός κόμβος ταυτοποίησης- σε ένα πλαστικό δοχείο αντί σε ένα φέρετρο. Ζητήθηκε από τους συγγενείς να προσκομίσουν δείγματα DNA για να χρησιμοποιηθούν για την ταυτοποίηση, αλλά στις χειρότερες περιπτώσεις έπρεπε να γίνει αντιστοίχιση με τα οδοντιατρικά αρχεία.

Οι οικογένειες μπορούσαν να βασίζονται μόνο στους υπαλλήλους για την ακριβή εκτέλεση της διαδικασίας και τη σωστή επισήμανση των δοχείων. «Κανείς δεν κοίταξε τα λείψανα. Δεν μας επιτρεπόταν», δήλωσε ο Άλταφ Τάτζου, από το Μπλάκμπερν, του οποίου οι γονείς, Άνταμ, 72 ετών και Χασίνα, 70 ετών, που ζουν στο Λονδίνο, χάθηκαν μαζί με τον γαμπρό τους Αλτάφ-Χουσεΐν Πατέλ, 51 ετών. «Μας είπαν απλώς: ‘Αυτή είναι η μητέρα ή ο πατέρας σας’ και μας έδωσαν μια χάρτινη ετικέτα με έναν αριθμό ταυτότητας. Έπρεπε να πιστέψουμε τα λόγια τους. Είναι φρικτό που μπόρεσε να συμβεί αυτό, αλλά τι θα μπορούσε να κάνει κάποιος;»

Ο κ. Τάτζου ενημερώθηκε για το μπέρδεμα από έναν αξιωματικό, αστυνομικό σύνδεσμο. Τον παρηγορεί το γεγονός ότι οι γονείς του και ο γαμπρός του δεν ενεπλάκησαν στη σύγχυση, επειδή θάφτηκαν γρήγορα, στην Ινδία, σύμφωνα με τη μουσουλμανική πίστη τους.

«Έπρεπε να τους πιστέψουμε»

Στις 28 Ιουνίου, οι ινδικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι τα τεστ DNA είχαν επιβεβαιώσει την ταυτότητα και των 260 νεκρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χτυπήθηκαν στο έδαφος. Τα θύματα που επέστρεψαν αεροπορικώς στη Βρετανία μεταφέρθηκαν με την Air India, αν και ορισμένες οικογένειες παραπονέθηκαν για περιττές καθυστερήσεις και έλλειψη ενημέρωσης από την αεροπορική εταιρεία.

Ο κ. Χίλι-Πρατ πρόσθεσε: «Με βάση τα γνωστά στοιχεία, η αλυσίδα επιμέλειας αυτών των θανόντων αγαπημένων προσώπων ήταν απαράδεκτα ανεπαρκής… Αναμένουμε επίσημες απαντήσεις από την Air India και τους εργολάβους τους για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης, την Kenyons International Emergency Services.» «Οι οικογένειες βρίσκονται επίσης σε άμεση επαφή με τους βουλευτές τους, το Υπουργείο Εξωτερικών και τα γραφεία του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών, ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού Μόντι στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα.» Η Δρ Γουίλκοξ δήλωσε ότι θα ήταν ανάρμοστο για εκείνη να σχολιάσει.

Χθες το βράδυ, κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι Βρετανοί εμπειρογνώμονες ταυτοποίησης θυμάτων καταστροφών παρατάχθηκαν στο Αχμενταμπάντ «για να υποστηρίξουν την προξενική αντίδραση του Ηνωμένου Βασιλείου» και να «κατανοήσουν τις διαδικασίες στη χώρα για την ταυτοποίηση θυμάτων, τις νεκροτομικές πράξεις και τις υπηρεσίες υποστήριξης».

Έδωσαν πληροφορίες σχετικά με τα λείψανα που επαναπατρίστηκαν στην Δρ Γουίλκοξ, η οποία άνοιξε και ανέβαλε τις ανακρίσεις για 12 θανάτους στις 10 Ιουλίου. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε: «Η επίσημη ταυτοποίηση των σορών είναι θέμα των ινδικών αρχών. Κατανοούμε ότι αυτή είναι μια εξαιρετικά οδυνηρή στιγμή για τις οικογένειες και η σκέψη μας είναι μαζί τους.»

Από τον David Jones – @Associated Newspapers Limited