Τα τρυφερά, φτωχά χρόνια του Μπόνο

Ο τραγουδιστής των U2, όταν ήταν 14 ετών, ζούσε μόνο με κρέας σε κονσέρβα και πουρέ

13:09 - 26 Ιουλίου 2025
Μπόνο U2

Ως ένας από τους πιο επιτυχημένους ροκ σταρ στον κόσμο, ο Μπόνο σίγουρα δεν στερείται χρημάτων. Όμως, αποδεικνύεται πως η ζωή για τον τραγουδιστή των U2, του οποίου η περιουσία εκτιμάται στα 500 εκατομμύρια λίρες, δεν ήταν πάντα τόσο εύκολη, καθώς αποκάλυψε ότι μετά τον θάνατο της μητέρας του αναγκαζόταν να τρώει στιγμιαίο πουρέ πατάτας και περισσεύματα από φαγητό αεροπλάνου.

Ο 65χρονος Ιρλανδός τραγουδιστής είπε ότι όταν ήταν έφηβος, ο αδελφός του του έφερνε περισσεύματα φαγητού από το αεροδρόμιο όπου δούλευε. Πρόσθεσε ότι τα χρήματα που θα ξόδευε για φαγητό τα χρησιμοποιούσε για να αγοράσει «πολύ πιο σημαντικά» πράγματα, όπως δίσκους. Η μητέρα του Μπόνο, Ίρις Χιούτον, πέθανε το 1974 σε ηλικία 48 ετών από ανεύρυσμα, όταν ο Μπόνο ήταν 14 ετών.

«Χρήματα για δίσκους»

Σε συνέντευξή του στο podcast Ruthie’s Table 4 ανέφερε:
«Μετά τον θάνατο της μητέρας μου, συνήθως επέστρεφα στο σπίτι με μια κονσέρβα κρέας, μια κονσέρβα φασόλια και ένα πακέτο Cadbury’s Smash [στιγμιαίος πουρές πατάτας]».
Αναλογιζόμενος τα εφηβικά μου χρόνια, το φαγητό ήταν απλώς καύσιμο. Τα χρήματα που προορίζονταν για φαγητό τα ξόδευα σε πολύ πιο σημαντικά πράγματα, όπως το άλμπουμ “Hello Hooray” του Άλις Κούπερ.

Το σπίτι βρισκόταν σχεδόν τρία χιλιόμετρα μακριά από τον διάδρομο απογείωσης όπου δούλευε ο αδελφός μου, ο Νόρμαν, στην Aer Lingus. Ο Νόρμαν κατάφερε να τους πείσει να τον αφήνουν να παίρνει στο σπίτι το περισσευούμενο φαγητό από την αεροπορική εταιρεία. Ήταν ένα εξαιρετικά εξωτικό φαγητό. Μπριζόλα Gammon και ανανάς, ένα ιταλικό πιάτο που το λένε λαζάνια και δεν είχαμε ξανακούσει, ή ρύζι που δεν ήταν σαν χυλός αλλά αλμυρό με μπιζέλια».

Ο τραγουδιστής, που μεγάλωσε στο Δουβλίνο, πρόσθεσε πως δεν θυμάται πολλά για τη μητέρα του, αλλά μπορεί να φανταστεί πολύ καλά την κουζίνα του παιδικού του σπιτιού. Όπως δήλωσε στην ιδιοκτήτρια του River Cafe και παρουσιάστρια, Ρουθ Ρότζερς: «Δυστυχώς, δεν έχω πολλές αναμνήσεις από τη μαμά μου να μαγειρεύει ή να κάνει άλλα πράγματα. Μετά το θάνατο της μητέρας μου, απλώς δεν αναφέραμε το όνομά της. Οπότε είναι δύσκολο, όταν κάνεις κάτι τέτοιο, να θυμηθείς αυτές τις στιγμές. Σίγουρα είχαμε δράματα στο τραπέζι της κουζίνας, τρεις άντρες που τσακώνονταν πολύ επειδή η γυναίκα του σπιτιού έλειπε. Και θυμάμαι ότι η σχέση μου με το φαγητό άλλαξε».

Οι γευστικές εμπειρίες

Ερωτηθείς για την εμπειρία του από τα ταξίδια του σε όλο τον κόσμο και τις νέες γευστικές εμπειρίες που απέκτησε μετά την ένταξή του στους U2, ο Μπόνο αποκάλυψε: «Είχαμε την τύχη να αποκτήσουμε έναν μάνατζερ που αγαπούσε το φαγητό και το κρασί όσο και τη μουσική. Οι δισκογραφικές εταιρείες μάς πλήρωναν ημερήσια αποζημίωση, που σημαίνει ότι μας κάλυπταν τα έξοδα διαμονής σε ξενοδοχείο στο Μάντσεστερ ή οπουδήποτε αλλού μετά τις συναυλίες μας. Αλλά δεν μέναμε στο ξενοδοχείο, γυρίζαμε πίσω με το αυτοκίνητο, εξοικονομούσαμε τα ημερήσια έξοδά μας και τα ξοδεύαμε σε ωραία εστιατόρια».

Ο ροκ σταρ, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Πολ Χιούσον, πρόσθεσε ότι συνήθως αποφεύγει να πίνει αλκοόλ πριν από τις εμφανίσεις του, προκειμένου να μπορεί να τραγουδήσει τις σωστές νότες. «Έχω πιει αλκοόλ μόνο δύο φορές πριν βγω στη σκηνή», είπε στο podcast. «Μία φορά γιατί είχα έναν γάμο και άλλη μία γιατί ο πατέρας μου έπρεπε να με βάλει για ύπνο στο Παρίσι στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Δεν μπορείς να τραγουδήσεις καλά αν έχεις πιει πριν. Αν πρέπει να τραγουδήσεις αυτές τις ψηλές νότες, πρέπει να προσέχεις τι τρως και τι πίνεις πριν».

Από τη Molly Clayton
@Associated Newspapers Limited

Εφημερίδα Απογευματινή