Οι καλύτεροι αμπελώνες στην Ευρώπη

Επιλεγμένοι από μια σομελιέ που έχει επισκεφθεί εκατοντάδες οινοποιεία σε ολόκληρο τον κόσμο, καταγράφοντας τις εμπειρίες της σε πλούσια αρθογραφία
15:00 - 27 Οκτωβρίου 2025

Από την Αργεντινή μέχρι τη Νέα Ζηλανδία, τις ΗΠΑ, τη Νότια Αφρική και σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου, έχω επισκεφθεί εκατοντάδες αμπελώνες και οινοποιεία στο πλαίσιο της ιδιότητάς μου ως οινογράφος. Είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά – σχεδόν ντρέπομαι να την αποκαλώ «δουλειά» – αλλά την παίρνω πολύ σοβαρά και έχω μια μηνιαία στήλη ποτών στο περιοδικό τροφίμων «Olive», που καλύπτει τόσο το κρασί όσο και άλλα ποτά, καθώς και αρθρογραφία για πολλές άλλες εκδόσεις. Έχω χαρακτηριστεί ακόμη και ως «Βασίλισσα του Απεριτίφ», αφότου έγραψα «Το Μικρό Βιβλίο των Απεριτίφ», που περιέχει 50 συνταγές για τα κοκτέιλ που αγαπώ περισσότερο. Μια από τις καλύτερες πτυχές του να είσαι επαγγελματίας πότης είναι η ευκαιρία να ταξιδεύεις, και απολαμβάνω εξίσου την αναζήτηση λιγότερο γνωστών περιοχών όσο και την επίσκεψη διάσημων μεγάλων ονομάτων. Στην πορεία, έχω ανακαλύψει υπέροχους αμπελώνες σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Αυτές είναι οι επιλογές μου από ορισμένους από τους καλύτερους αμπελώνες.

Πόρτο, Πορτογαλία

Το Πόρτο, που βρίσκεται στις εκβολές του μαγευτικού ποταμού Δούρου, διαθέτει γοητευτικούς, χαώδεις δρόμους, γεμάτους φανταστικά μπαρ και εστιατόρια. Διασχίστε τη γέφυρα Dom Luís I για τη Βίλα Νόβα ντε Γκάια, όπου το πόρτο αποθηκεύεται και παλαιώνει σε ιστορικά οικήματα, πολλά από τα οποία προσφέρουν ξεναγήσεις και οινογνωσία. Πηγαίνετε στο WOW, ένα συγκρότημα που περιλαμβάνει συναρπαστικά διαδραστικά μουσεία και ένα υπέροχο μπαρ με βεράντα και θέα στον ποταμό (shop.wow.pt).
Τι να πιείτε: Το λευκό πόρτο με τόνικ είναι το απόλυτο απεριτίφ, ένα δροσιστικό ποτό που σας προετοιμάζει για το μεσημεριανό γεύμα ή το δείπνο.
Πού να μείνετε: Το Tivoli Kopke Hotel είναι ένα νέο ξενοδοχείο πέντε αστέρων με υπέροχη θέα στη γέφυρα. Δίκλινα δωμάτια από 250 λίρες (tivolihotels.com).

Προβηγκία, Γαλλία

Πανέμορφη, ονειρική Προβηγκία, όπου τα βουνά που καλύπτονται από βότανα, οι ατελείωτοι αμπελώνες, οι ελαιώνες και τα χωράφια λεβάντας οδηγούν στην λαμπερή Κυανή Ακτή. Η περιοχή παράγει τα περισσότερα από τα αγαπημένα μας ροζέ κρασιά και το καλοκαίρι και οι αρχές του φθινοπώρου είναι η ιδανική εποχή για να τα πιείτε. Το πολυβραβευμένο Maison Mirabeau διαθέτει το δικό του κτήμα και στην καρδιά του βρίσκεται η όμορφη αγροικία Le Mas, η οποία διατίθεται προς ενοικίαση. Απολαύστε στο έπακρο τους ρυθμούς της ζωής του αμπελώνα, έχοντας τη δυνατότητα να διαμείνετε σε ένα από τα πέντε παραδεισένια υπνοδωμάτια με ιδιωτικό μπάνιο, ιδιωτική πισίνα και οινογνωσία στον χώρο του ξενοδοχείου.
Τι να πιείτε: Ροζέ, φυσικά. Μην φοβάστε να προσθέσετε παγάκια αν ο καιρός είναι ζεστός – είναι κοινή πρακτική.

Κρήτη, Ελλάδα

Το μεγαλύτερο από τα 6.000 και πλέον νησιά της Ελλάδας παράγει κρασί για περισσότερα από 5.000 χρόνια. Έχει πολλά να προσφέρει στους τουρίστες: παραλίες, ορεινή πεζοπορία, αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και εξαιρετικό κρητικό φαγητό και κρασί. Ο Λυραράκης είναι ένα οικογενειακό οινοποιείο κοντά στο Ηράκλειο που έχει αναβιώσει τα ντόπια κρητικά σταφύλια που κάποτε κινδύνευαν να εξαφανιστούν. Κάντε κράτηση εκ των προτέρων για να επισκεφθείτε τον αμπελώνα και να δοκιμάσετε κρασιά που σας προσφέρονται σε καλάθια του πικνίκ, κάτω από τη σκιά των ελαιόδεντρων (lyrarakis.com/en/visit-us).
Τι να πιείτε: Αναζητήστε το «Δαφνί» του Λυραράκη με τις χαρακτηριστικές νότες δάφνης και δεντρολίβανου, καθώς και έντονα αρώματα λεμονιού.
Πού να μείνετε: Το Amirandes Hotel είναι σικάτο, αλλά συνάμα φιλικό προς τα παιδιά και βρίσκεται ακριβώς πάνω στην παραλία. Δίκλινα δωμάτια από 530 λίρες (grecotel.com).

Η χώρα του sherry, Ισπανία

Η Χερέθ είναι η πατρίδα του sherry και είναι η έδρα των περισσότερων ιστορικών «bodegas» – τεράστιες αποθήκες σαν καθεδρικοί ναοί με βαρέλια στοιβαγμένα ψηλά. Μην χάσετε το Tabanco El Pasaje, ένα tapas bar με παραστάσεις φλαμένκο, και κατευθυνθείτε στο κοντινό Sanlúcar de Barrameda στην ακτή, όπου παρασκευάζεται η manzanilla – το ξηρό κρασί sherry με την υπέροχη αλμυρή γεύση. Κάντε μια ξενάγηση και οινογνωσία στο bodega του Barbadillo και στη συνέχεια κατευθυνθείτε σε ένα από τα εστιατόρια θαλασσινών στην παραλία (tabancoelpasaje.com, barbadillo.com).
Τι να πιείτε: Αναζητήστε τη manzanilla «en rama», που σημαίνει ότι εμφιαλώνεται κατευθείαν από το βαρέλι, ώστε να διατηρεί μια μοναδική φρεσκάδα και πολυπλοκότητα.
Πού να μείνετε: Το Hotel Barrameda διαθέτει κομψά δωμάτια από 100 λίρες τη βραδιά (hotelbarrameda.com).

Γαλικία, Ισπανία

Αυτή είναι η πιο πράσινη περιοχή της Ισπανίας και παράγει το Albariño, το πιο μοντέρνο κρασί της. Τα θαλασσινά εδώ είναι καταπληκτικά και ταιριάζουν απόλυτα. Οι περισσότεροι οινοπαραγωγοί διοργανώνουν ξεναγήσεις και οινογνωσίες. Το οινοποιείο Martín Códax είναι ένα από τα μεγαλύτερα και διαθέτει ένα υπέροχο εστιατόριο με πανοραμική θέα. Κάντε κράτηση εκ των προτέρων (martincodax.com/en/16-enoturismo).
Τι να πιείτε: Λατρεύω το Lías Albariño του Martín Códax, που παλαιώνει στις οινολάσπες του για να του δώσει υφή και πολυπλοκότητα.
Πού να μείνετε: Το Quinta de San Amaro βρίσκεται ανάμεσα σε αμπελώνες στην περιοχή Salnés και κοντά σε παραλίες. Δίκλινα δωμάτια από 100 λίρες (quintadesanamaro.com).

Κοιλάδα του Λίγηρα, Γαλλία

Η κοιλάδα του Λίγηρα είναι διάσπαρτη με παραμυθένια κάστρα, αμπελώνες και αρχαία δάση. Η Saumur αποτελεί μια υπέροχη βάση για να εξερευνήσετε την περιοχή. Πρόκειται για μια πολυσύχναστη μεσαιωνική πόλη πάνω στον ποταμό, με αρχιτεκτονικό και ιστορικό πλούτο, μοντέρνες μπουτίκ, υπέροχα ζαχαροπλαστεία και σπήλαια των τρωγλοδυτών ανάμεσα στην πληθώρα των γοητευτικών χαρακτηριστικών της. Κάντε μια βόλτα με βάρκα στο ηλιοβασίλεμα με ένα παραδοσιακό σκάφος με επίπεδο πυθμένα, εξερευνώντας τα υδάτινα μονοπάτια που σφύζουν από άγρια ζωή, ενώ δοκιμάζετε κρασιά του Λίγηρα συνοδευόμενα από δημιουργικά τοπικά σνακ (loireevasion.com).
Τι να πιείτε: Η Saumur είναι διάσημη για τα αφρώδη κρασιά της. Το Bouvet Ladubay οργανώνει ποδηλατικές περιηγήσεις στα 8 χιλιόμετρα υπόγειων κελαριών του, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τα κρασιά του (bouvetladubay.com).
Πού να μείνετε: Το Hotel Saint Pierre στην παλιά πόλη είναι ένα υπέροχο ξενοδοχείο τύπου «boutique hotel». Δίκλινα δωμάτια από 110 λίρες (hotel-saintpierresaumur.fr).

Ριόχα, Ισπανία

Αποφύγετε τα πλήθη της Βαρκελώνης, του Μπιλμπάο και της Μαδρίτης και προτιμήστε την ήρεμη ομορφιά της περιοχής Ριόχα. Το πολυσύχναστο Logroño είναι γνωστό για τη γαστρονομία του, από όπου μπορείτε να εξερευνήσετε τα πολλά οινοποιεία και τους αμπελώνες της περιοχής. Κάντε μια βόλτα με αερόστατο στο Bodegas Muga για να δείτε τη Ριόχα σε όλο της το μεγαλείο (bodegasmuga.com).
Τι να πιείτε: Η Ριόχα παράγει μερικά εξαιρετικά λευκά κρασιά που έχουν υποστεί ζύμωση και παλαίωση σε βαρέλι – οι Marqués de Murrieta, Viña Tondonia και Cosme Palacio είναι μεταξύ των καλύτερων παραγωγών.
Πού να μείνετε: Το ξενοδοχείο Marqués de Riscal Hotel προσφέρει ακαταμάχητη γοητεία, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Φρανκ Γκέρι. Δίκλινα δωμάτια από 600 λίρες (marriott.com).

Σικελία, Ιταλία

Επηρεασμένη από πολλούς πολιτισμούς, η Σικελία είναι μια απόλαυση για όλες τις αισθήσεις. Παράγει συγκλονιστικά κρασιά, από τα αιθέρια κόκκινα κρασιά της Αίτνας μέχρι τα υποτιμημένα ενισχυμένα κρασιά της Μαρσάλα. Η περιοχή της Βιτόρια αποτελεί εστία βιολογικής γεωργίας και φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες αγορές φρούτων και λαχανικών στην Ευρώπη. Το Santa Tresa είναι ένα πρωτοποριακό οινοποιείο εδώ, το οποίο διοργανώνει ένα εξαιρετικό σικελικό brunch, συμπεριλαμβανομένων γευσιγνωσιών των εξαιρετικών κρασιών τους (santatresa.com).
Τι να πιείτε: Cerasuolo di Vittoria, ένα μείγμα Nero d’Avola και Frappato που σερβίρεται καλύτερα ελαφρώς παγωμένο.
Πού να μείνετε: Το Dimora di Dante είναι ένα οικολογικό ξενοδοχείο στην ύπαιθρο. Δίκλινα δωμάτια από 100 λίρες (dimoradidante.com).

Γεωργία

Γειτονική με την Τουρκία, η Γεωργία είναι η πραγματική γενέτειρα του κρασιού. Τα αμπέλια καλλιεργήθηκαν εδώ για πρώτη φορά πριν από περισσότερα από 8.000 χρόνια και το κρασί εξακολουθεί να είναι βαθιά ενσωματωμένο στον πολιτισμό, παραδοσιακά παρασκευασμένο σε τεράστια πήλινα δοχεία που ονομάζονται «qvevri». Η Eat This Tours προσφέρει εκδρομές για να δείτε την οινοποίηση εν δράσει και περιλαμβάνει τη «σούπρα» – μια γιορτή με γνήσια τοπικά πιάτα σε ένα οικογενειακό σπίτι με τη συνοδεία κρασιού (eatthistours.com).
Τι να πιείτε: Το Kisi είναι το ντόπιο λευκό σταφύλι από το οποίο παράγονται τα αγαπημένα μου κρασιά «qvevri» – αρωματικά, με υφή, με εξωτικά φρούτα και μπαχαρικά.
Πού να μείνετε: Το Rooms Hotel στη μοντέρνα περιοχή Vera της Τιφλίδας είναι ιδιαίτερο και φιλικό. Δίκλινα δωμάτια από 75 λίρες (roomshotels.com).

Της Kate Hawkings ©Associated Newspapers Limited

Εφημερίδα «Κυριακάτικη Απογευματινή»