Τα παιδιά που είναι βίγκαν και χορτοφάγα είναι πιο αδύνατα και κοντύτερα από τα παιδιά που τρώνε κρέας, όπως αποκαλύπτει μελέτη. Οι ερευνητές που ανέλυσαν προηγούμενες μελέτες σε σχεδόν 50.000 νέους διαπίστωσαν ότι οι χορτοφάγοι ήταν κατά μέσο όρο σχεδόν 4 εκατοστά κοντύτεροι από τους παμφάγους.
Οι νεαροί βίγκαν και χορτοφάγοι είχαν επίσης χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) – όσο χαμηλότερος είναι ο ΔΜΣ σας τόσο πιο κοντά βρίσκεστε να είστε ελλιποβαρείς. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι οι φυτικές δίαιτες μπορεί να είναι ευεργετικές για τους ενήλικες, αλλά προειδοποίησαν ότι «υπάρχει πολύ λιγότερη σαφήνεια» σχετικά με την καταλληλότητά τους για τα παιδιά. Ο δόκτωρ Βόλφγκανγκ Μαρξ του Πανεπιστημίου Deakin της Αυστραλίας, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης μαζί με ομάδες από τις ΗΠΑ και την Ιταλία, δήλωσε ότι «μια ισορροπημένη προσέγγιση είναι απαραίτητη».
Πρότεινε στους γονείς να δίνουν «ιδιαίτερη προσοχή» σε θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Β12, το ασβέστιο, το ιώδιο, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος, για να «διασφαλίσουν ότι τα παιδιά παίρνουν όλα όσα χρειάζονται για να αναπτυχθούν». Η ομάδα εξέτασε δεδομένα από 59 μελέτες σε 18 χώρες, συγκρίνοντας 7.280 χορτοφάγα, 1.289 βίγκαν και 40.059 παμφάγα παιδιά από τη βρεφική ηλικία έως τα τέλη της εφηβείας. Τα χορτοφάγα παιδιά ήταν κατά μέσο όρο 0,69 κιλά ελαφρύτερα και 1,19 εκατοστά κοντύτερα από τα παμφάγα, ενώ τα βίγκαν παιδιά ήταν 1,17 κιλά ελαφρύτερα και 3,64 εκατοστά κοντύτερα.
«Και οι δύο ομάδες είχαν σημαντικά χαμηλότερο ΔΜΣ», ανέφεραν τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Critical Reviews in Food Science and Nutrition». Τα χορτοφάγα παιδιά κατανάλωναν περισσότερες φυτικές ίνες, σίδηρο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C και μαγνήσιο σε σχέση με τα παμφάγα, αλλά είχαν χαμηλότερες προσλήψεις ενέργειας, πρωτεϊνών, λίπους, βιταμίνης Β12 και ψευδαργύρου. Οι βίγκαν παρουσίασαν παρόμοια πρότυπα με «ιδιαίτερα χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου». Αλλά και οι δύο ομάδες είχαν καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία από ό,τι τα παμφάγα παιδιά, με χαμηλότερα επίπεδα «ανθυγιεινής» χοληστερόλης. «Η ανάλυσή μας υποδηλώνει ότι οι χορτοφαγικές και βίγκαν δίαιτες που υποστηρίζονται από κατάλληλα συμπληρώματα μπορούν να καλύψουν τις διατροφικές απαιτήσεις και να υποστηρίξουν την υγιή ανάπτυξη των παιδιών», δήλωσαν οι ερευνητές.
ΑΠΟ ΤΟΝ Jonathan Chadwick ©Associated Newspapers Limited











