Εν μέσω έντασης και σφοδρών αντιπαραθέσεων στη Βουλή, ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία για τη νέα τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με στόχο την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη. Η ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχε καταθέσει η Πλεύση Ελευθερίας, απορρίφθηκε, ανοίγοντας τον δρόμο για την υπερψήφιση των ρυθμίσεων από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Με 177 ψήφους «υπέρ», 74 «κατά» και 42 «παρών», υπερψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, έπειτα από ένα διήμερο πολιτικών αντεγκλήσεων σε υψηλούς τόνους – εντός και εκτός Βουλής.
Τι προβλέπει η τροπολογία για το μεταναστευτικό
Στην εν λόγω τροπολογία «προβλέπεται η αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου όσων φθάνουν στην Ελλάδα παράνομα από τη Βόρεια Αφρική με πλωτά μέσα. Τα άτομα αυτά επιστρέφονται χωρίς καταγραφή στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής». Οπως έχει ανακοινωθεί, οι μετανάστες θα παραμένουν σε ειδικούς χώρους κράτησης, ένας εκ των οποίων θα δημιουργηθεί στην Κρήτη.
Πλεύρης: «Δεν θα επαναλάβουμε τις συνθήκες της Μόριας»
Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης υπερασπίστηκε την τροπολογία, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθούν νέες “Μόριες”, ούτε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 15 της ΕΣΔΑ, που επιτρέπει την αναστολή δικαιωμάτων σε περιόδους κρίσης.
«Προχωρούμε σε πιο ήπιο μέτρο, ωστόσο οι συνθήκες συντρέχουν», τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας με αιχμές προς την αντιπολίτευση: «Μας εγκαλείτε όταν έχετε τη Μόρια στην πλάτη σας».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο προφίλ των νέων αφίξεων, αποδομώντας – όπως είπε – τη ρητορική περί ευάλωτων προσώπων: «Χθες, από τα 507 άτομα που ήρθαν, μόνο οι 16 ήταν γυναίκες. Τέλος το παραμύθι με τις μωρομάνες. Οι περισσότεροι είναι άνδρες 18-30 ετών, κυρίως από την Αίγυπτο».
Κοινοβουλευτικές τοποθετήσεις και κομματικές γραμμές
Η ένσταση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία. Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας κατήγγειλε την τροπολογία ως «αντισυνταγματική, ρατσιστική και ανατριχιαστική», κάνοντας λόγο για «μετάπτωση σε ολοκληρωτικό καθεστώς» και καταλογίζοντας προσωπικά ευθύνες στον Θάνο Πλεύρη, τον οποίο κατηγόρησε ότι «θέλει νεκρούς στα σύνορα».
Κατά της τροπολογίας τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά, ενώ το ΠΑΣΟΚ ψήφισε “παρών”, προκαλώντας την αντίδραση Πλεύρη: «Αν θεωρείς κάτι αντισυνταγματικό, το καταψηφίζεις, δεν δηλώνεις παρών», είπε με αιχμή για τη στάση του κόμματος.
Τη ρύθμιση υπερψήφισε και η Ελληνική Λύση, μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Κωνσταντίνου Χήτα, ο οποίος είχε προαναγγείλει τη θετική ψήφο του κόμματος.
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα δεν είναι ανοιχτός διάδρομος προς την Ευρώπη»