Οι Ρωµαίοι συνήθιζαν να λένε τη φράση: «Si fueris Romae, Romano vivito more» (όταν βρίσκεσαι στη Ρώµη, κάνε ό,τι κάνουν οι Ρωµαίοι). Ηθελαν να πουν ότι πρέπει να µιλάς και να φέρεσαι µε τον τρόπο που καταλαβαίνει αυτός στον οποίο απευθύνεσαι. Η αρχή αυτή διέπει µέχρι σήµερα τις διεθνείς σχέσεις. Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020 η Ελλάδα αντιµετώπισε µια υβριδική επίθεση από την Τουρκία, µε το άνοιγµα των συνόρων της και την προσπάθεια προώθησης δεκάδων χιλιάδων µεταναστών στην Ελλάδα. Η ελληνική απάντηση υπήρξε εξόχως αποτελεσµατική. Οι ενέργειες της Τουρκί ας απέτυχαν, διότι τότε η Ελλάδα «µίλησε» στη γλώσσα που καταλαβαίνουν οι γείτο νές µας. Στηρίχθηκε στην ισχύ και στο δί καιο. Οχι µόνο στο ένα από τα δύο και σα φώς µε αυτή τη σειρά προτεραιότητας. Η
κυβέρνηση θωράκισε και σφρά γισε τα σύνορα, οργανώθηκε παλλαϊκή άµυνα στον Εβρο και αµέσως µετά χρη σιµοποίησε µε µαεστρία τα διπλωµατι κά όπλα. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουρ γός έφερε στον Εβρο την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον τότε πρόεδρο του Ευρω παϊκού Συµβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και τον τότε πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, οι οποίοι στήριξαν πλή ρως την Ελλάδα. Αν δεν είχαµε επιτύχει στη δυναµική αποτροπή, η διπλωµατία και το ∆ίκαιο δεν θα µας έσωζαν, πράγµα που καταλάβαµε πικρά στην Κύπρο το 1974. Μια ανάλογη κατάσταση αντι µετωπίζουµε τώρα µε την Λιβύη. Είναι προφανές ότι µια δράκα φυλάρχων, που έχουν αυτοαναγορευτεί ηγεµόνες της Λιβύης, επαναλαµβάνουν ό,τι ακριβώς επιχείρησε η Τουρκία το 2020.
Ενδεχο µένως µε τεχνογνωσία και υποστήριξη που τους δίδεται από την καθ’ ηµάς Ανα τολή. Οι Λίβυοι στέλνουν µαζικά µετα νάστες στην Κρήτη και, παράλληλα, φέ ρονται µε σκαιότητα απέναντι στην Ε.Ε. και την Ελλάδα. Είναι προφανές ότι οι άνθρωποι που διοικούν τώρα τη Λιβύη δεν έχουν καµιά ανθρωπιστική ευαισθη σία, δεν δίνουν δεκάρα για το ∆ιεθνές ∆ί καιο και δεν ορρωδούν προ ουδενός. Η ιταµή στάση κάποιου Χαφτάρ απέναντι στην επίσηµη αντιπροσωπεία της Ε.Ε. είναι αποκαλυπτική τόσο για τις προθέ σεις του όσο και για το τι είναι ικανός να πράξει στο µέλλον. Η Ε.Ε. οφείλει να ακολουθήσει την παρακαταθήκη των αρχαίων Ρωµαίων: «Οταν βρίσκεσαι στη Ρώµη, κάνε ό,τι κάνουν οι Ρωµαίοι». ∆εν µπορείς να ελ πίζεις ότι θα καταφέρεις να φέρεις απο τέλεσµα µε τους κάθε είδους Χαφτάρ στηριζόµενος σε αρχές και πρακτικές που δεν έχουν καµιά σηµασία στον δικό τους κόσµο. Επιβάλλεται η Ε.Ε. να συ νέλθει και να επιβάλει τη λύση που θέ λει. Αλλος δρόµος δεν υπάρχει.
Γιάννης Οικονόμου / Κυριακάτικη Απογευματινή