Οι κίνδυνοι από τις παράνοµες πωλήσεις φαρµάκων

Πώς απειλούν την υγεία και την τσέπη µας – Απενεργοποιήθηκαν ήδη δύο ιστοσελίδες, που είχε αποκαλύψει η «Απογευµατινή» – Ο ΕΟΦ εφιστά εκ νέου την προσοχή των πολιτών – Τι είχε συµβεί το 2018 µε τη διεθνή επιχείρηση της Ιντερπόλ «Pangea XI»
08:21 - 28 Απριλίου 2025

Παράνοµες ή/και παραπλανητικές ιστοσελίδες, ξενόγλωσσες και στα ελληνικά, οι οποίες αφορούν φάρµακα, χωρίς αυτές να ανταποκρίνονται σε εγκεκριµένα συµβατικά ιδιωτικά φαρµακεία της χώρας µας, όχι µόνον υπάρχουν εκατοντάδες ακόµη και σήµερα στον λαβύρινθο του ∆ιαδικτύου, αλλά λειτουργούν κανονικά, µέχρι σήµερα, ακόµη. Ο ίδιος ο ΕΟΦ έχει εκδώσει σχετικές δηµόσιες προειδοποιήσεις σχετικά µε το παράνοµο και το επικίνδυνο της λειτουργίας τους, τόσο για τη δηµόσια Υγεία όσο και για τη δηµόσια ασφάλεια. ∆ύο τέτοιες ιστοσελίδες, τις οποίες είχε αποκαλύψει πριν από λίγους µήνες η «Απογευµατινή», έχουν ήδη αποκλειστεί από το ∆ιαδίκτυο.

Υπενθυµίζεται ότι η µία από εκείνες τις ιστοσελίδες διαφήµιζε την πώληση του γνωστού και ευρείας χρήσεως αντιβιοτικού Amoxil, ενώ η δεύτερη από εκείνες τις παραπλανητικές ιστοσελίδες ανέγραφε, χωρίς προσχήµατα, ότι «το περιεχόµενο της παραγγελίας σας Augmentin (Αουγκµεντίν) είναι αυστηρά εµπιστευτικό. Ολες οι παραγγελίες συσκευάζονται µε ασφάλεια χωρίς εξωτερικές ενδείξεις που αποκαλύπτουν το περιεχόµενο, εξασφαλίζοντας τη µέγιστη διακριτικότητα.

Η προτεραιότητά µας είναι η ιδιωτικότητα των πελατών µας, και καµία τρίτη πλευρά δεν θα ενηµερωθεί για τις λεπτοµέρειες της παραγγελίας σας Augmentin (Αουγκµεντίν)»… Και βέβαια, η ίδια ιστοσελίδα «διαβεβαίωνε» για το… κορυφαίο: «Στο ηλεκτρονικό µας φαρµακείο µπορείτε να αγοράσετε το αντιβιοτικό Augmentin χωρίς ιατρική συνταγή. Εγγυόµαστε µια απλή διαδικασία αγοράς, προσφέροντας πρόσβαση σε φάρµακα υψηλής ποιότητας µε άνετο και διακριτικό τρόπο».

Νέα προειδοποίηση

Την ίδια στιγµή, ο Εθνικός Οργανισµός Φαρµάκων (ΕΟΦ) εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στην παρουσίαση, διαφήµιση και διακίνηση φαρµακευτικών προϊόντων από τις ιστοσελίδες www.farmakeiodirect.com και www. pharmacynatura.org, καθώς «οι ιστοσελίδες αυτές δεν αντιστοιχούν σε εγκεκριµένα ελληνικά φαρµακεία, εποµένως διακινούν και προµηθεύουν το ελληνικό κοινό µε φάρµακα άγνωστης προέλευσης, αµφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας και εκτός της νόµιµης εφοδιαστικής αλυσίδας».

Τέλος, εξίσου σηµαντικό είναι το γεγονός ότι, όπως ενηµερώνει ο ΕΟΦ, «κατά την παραγγελία των προϊόντων µέσω των ιστοσελίδων αυτών, οι αγοραστές καλούνται να συµπληρώσουν τα στοιχεία τους σε µια έτοιµη φόρµα παραγγελίας, χωρίς να γνωρίζουν το πρόσωπο που διαχειρίζεται τις ιστοσελίδες, διότι τα στοιχεία των διαχειριστών αποκρύπτονται, µε αποτέλεσµα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τόσο για την υγεία του αγοραστή όσο και για οικονοµική ζηµία».

Μεγάλη ζήτηση

Γιατί, όµως, έχουν τόσο µεγάλη ζήτηση τέτοιες, τουλάχιστον αµφιλεγόµενες, ιστοσελίδες; Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρει στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΟΦ, καθηγητής Φαρµακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ∆ηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου Θράκης (∆ΠΘ), Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Πράγµατι, πρόκειται για ένα από τα πιο καίρια ερωτήµατα, σε σχέση µε αυτό το θέµα. Εχω αναρωτηθεί πολλές φορές σχετικά και το κάνω διαρκώς. Η απάντηση είναι πολύ δύσκολη, όµως. ∆εν έχω καταλήξει».

Για να αντιληφθεί ο καθένας την έκταση του προβλήµατος, ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τον Ιανουάριο του 2018 είχε πραγµατοποιηθεί η 11η διεθνής επιχείρηση µε την κωδική ονοµασία «Pangea XI», υπό τον συντονισµό της Ιnterpol και σε συνεργασία µε διεθνείς και ευρωπαϊκούς
Οργανισµούς, όπως η Europol, ο Παγκόσµιος Οργανισµός Τελωνείων (WCO), η Οµοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίµων και Φαρµάκων (FDA) των ΗΠΑ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισµός Φαρµάκων (EMA), το Μόνιµο Φόρουµ για το Παγκόσµιο Εγκληµα σχετικά µε Φαρµακευτικά Προϊόντα
(PFIPC), η Οµάδα Εργασίας των επικεφαλής των σχετικών ρυθµιστικών Αρχών των κρατών-µελών της Ε.Ε. (HMA WGEO) κ.ά. Συµµετείχαν 196 υπηρεσίες από 116 χώρες. Απενεργοποιήθηκαν συνολικά 3.671 παράνοµοι ιστότοποι, από τους οποίους 2.688 ιστοσελίδες και 983
λογαριασµοί σε µέσα κοινωνικής δικτύωσης, αγγελίες και διαφηµίσεις.

Μεταξύ των περισσοτέρων από 10 εκατοµµυρίων ψευδεπίγραφων και παράνοµων φαρµάκων, τα οποία είχαν κατασχεθεί τότε, περιλαµβάνονταν αντικαρκινικά φάρµακα, παυσίπονα, φάρµακα για την επιληψία, αντιψυχωσικά, αντιδιαβητικά, αναβολικά στεροειδή, φάρµακα για τη λοίµωξη HIV/AIDS, συµπληρώµατα διατροφής κ.α.

Κυριακάτικη Απογευματινή