ΑΕΙ στο έλεος κουκουλοφόρων – Μαρινάκης: Διαγραφή φοιτητών που μετέχουν σε εγκληματικές ενέργειες

Σοκ από τη βίαιη επίθεση σε μεταπτυχιακό φοιτητή. Τι γίνεται με τα σχέδια ασφαλείας. Καθηγητές περιγράφουν στην «Α» το σκηνικό του τρόμου
11:34 - 2 Μαΐου 2025

«Θεωρώ ότι όλοι έχουν συμφέρον να εξαλειφθεί η βία από τα ελληνικά πανεπιστήμια, η επίθεση στην Νομική με το αποτέλεσμα που είχε στον συγκεκριμένο άνθρωπο είναι μια εικόνα βαρύτατου εγκλήματος. Μια καταδρομική επίθεση», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης μιλώντας την Παρασκευή το πρωί στο Action24.

«Αυτήν τη στιγμή όλοι έχουμε μια πολύ μεγάλη ευθύνη: Και η κυβέρνηση και οι πρυτανικές Αρχές. Kαι υπάρχουν πρυτανικές Αρχές που συνεργάζονται και άλλες που κλείνουν τα μάτια» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συνέχισε: «Η πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν πέτυχε ως εγχείρημα και εμείς ως κυβέρνηση δεν έχουμε πρόβλημα να αποδεχόμαστε τις αστοχίες μας. Και αυτό γιατί όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος τα προβλήματα στα Πανεπιστήμια είναι σημειακά. Δηλαδή το πρόβλημα δεν είναι συνολικό. Η βαριά εγκληματικότητα υπάρχει σε ορισμένα μεγάλα πανεπιστημιακά Ιδρύματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σε κάποια πολυτεχνικά ιδρύματα. Κάποιοι από αυτούς είναι φοιτητές και κάποιοι άλλοι όχι. Και η δράση τους πρέπει να αντιμετωπίζεται από την κανονική αστυνομία που αντιμετωπίζει το οργανωμένο έγκλημα».

Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία απέτυχε

Στη συνέχεια, ο Παύλος Μαρινάκης δήλωσε: «Άρα, η Πανεπιστημιακή Αστυνομία εκρίθη εκ των υστέρων ότι δεν θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα. Και επειδή δεν είμαστε δογματική προτιμήσαμε να προσαρμόσουμε την πολιτική μας παραδεχόμενοι ότι στην πρώτη τετραετία έπρεπε να γίνει διαφορετικά ο σχεδιασμός αυτός και αξιοποιήθηκαν οι άνθρωποι αυτοί». «Όπως καταλαβαίνετε δεν φοβάται αυτός που βάζει την κανονική Αστυνομία να σπάει καταλήψεις. Κάνουμε το πολύ πιο δύσκολο που χρειάζονται οι πολλοί φοιτητές. Κι έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα, δεν υπάρχει -για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες- ενεργή κατάληψη», σημείωσε.

Σχέδια ασφαλείας στα Πανεπιστήμια

«Πρέπει να γίνουν πρωτόκολλα, σχέδια ασφαλείας στα Πανεπιστήμια και μέσα σε αυτά πρέπει να δούμε και τη συμμόρφωση των πανεπιστημίων σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και να δούμε τι θα γίνει με τη φύλαξη». «Το πιο σημαντικό για μένα που πρέπει να μπει στον δημόσιο διάλογο με ευθύνη όλων μας, και των Πανεπιστημίων και της κυβέρνησης και της κοινωνίας των πολιτών είναι ένα πολύ αυστηρό πειθαρχικό πλαίσιο και στα Πανεπιστήμια. Ένας φοιτητής που συλλαμβάνεται για συμμετοχή σε τέτοιου είδους ενέργειας, θεωρώ ότι εφόσον έχει ενεργό ρόλο σε τέτοιες ενέργειες δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι φοιτητής. Εκτός από τις ποινικές πρέπει να υπάρχουν και πειθαρχικές συνέπειες όπως αντίστοιχα υπάρχουν στο Δημόσιο. Και μιλώ όχι με ενδείξεις, αλλά μετά από αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Δηλαδή, να διαγράφονται οι φοιτητές που συμμετέχουν σε εγκληματικές ενέργειες. Με κλιμάκωση στο πλαίσιο. Αυτό στη Νομική είναι δολοφονική επίθεση ακραίας κλιμάκωσης και πρέπει να προβλέπεται η ακραία των ποινών» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.

Ερωτηθείς δε για τους πρυτάνεις που φοβούνται και δεν εφαρμόζουν τα μέτρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Δεν υπάρχει περιθώριο μη εφαρμογής του μέτρου».

Στο έλεος των κουκουλοφόρων τα ΑΕΙ – Τι γίνεται με τα σχέδια ασφαλείας

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σόμπολος, Ισμήνη Χαραλαμποπούλου – Εφημερίδα Απογευματινή

Η άγρια επίθεση κουκουλοφόρων που σημειώθηκε στη Νομική κατά τη διάρκεια φοιτητικής εκδήλωσης, και που είχε ως συνέπεια τον τραυματισμό διδακτορικού φοιτητή και τον προπηλακισμό μελών του διδακτικού προσωπικού και φοιτητών, αναδεικνύει με τον πιο επιτακτικό τρόπο την ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης των φαινομένων βίας που ασκούν οργανωμένες ομάδες «μπαχαλάκηδων» στα πανεπιστήμια. Ο σοβαρός τραυματισμός το βράδυ της Τετάρτης του φοιτητή, τον οποίο μαυροντυμένος κρανιοφόρος χτύπησε ανελέητα στο κεφάλι με έναν πυροσβεστήρα, φέρουν στο προσκήνιο για άλλη μια φορά το θέμα της ασφάλειας στα πανεπιστήμια.

Η παρ’ ολίγον δολοφονική επίθεση στη Νομική δείχνει να πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα οι εμφανίσεις των αυτόκλητων δικαστών, καθώς ήρθε λίγες μόνο ημέρες μετά την «έφοδο» ομάδας νεαρών σε εκδήλωση στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» (για την «πολιτική τυμβωρυχία των Τεμπών») που προκάλεσε την ολιγόλεπτη διακοπή της, με τους παρευρισκόμενους να φωνάζουν «έξω οι τραμπούκοι».

Το χρονικό

Ο νεαρός φοιτητής της ΑΣΟΕΕ μεταφέρθηκε για ράμματα στο νοσοκομείο και κατόπιν αξονικής, στην οποία υποβλήθηκε, επέστρεψε στο σπίτι του. Όπως έγινε γνωστό, μέσα και από αναρτήσεις καθηγητών που ήταν παρόντες στην ημερίδα με τίτλο «Ημέρες καριέρας», οι τουλάχιστον πέντε δράστες που ενδεχομένως ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο, φορώντας κράνη και κρατώντας ρόπαλα, αλλά και πυροσβεστήρες, εισέβαλαν στην αίθουσα φωνάζοντας στους παρευρισκόμενους: «Θα πεθάνετε, τελειώσατε!».

Η περιγραφή του ομότιμου καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο ΑθηνώνΓιάννη Μάζη, είναι συγκλονιστική: «Είδαμε από το κλιμακοστάσιο να εμφανίζονται με καταδρομικό στυλ 8 μαυροντυμένοι με full face και κράνη. Ο πρώτος κρατούσε έναν πυροσβεστήρα. Καταλάβαινες ότι επρόκειτο για νεαρά άτομα, περίπου 20-21 ετών. Άρχισαν να απειλούν ‘’θα πεθάνετε ρε, τελειώσατε’’. Προλάβαμε έγκυο φοιτήτρια, πριν λιποθυμήσει».

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο καθηγητής στον Σκάι, κάθε πανεπιστήμιο θα έπρεπε ήδη να έχει ένα πρωτόκολλο ασφαλείας, ανεξάρτητα από την ακαδημαϊκή αστυνομία. «Η κυβέρνηση έπρεπε να απαιτήσει από όλα τα πανεπιστήμια να καταθέσουν αυτό το πρωτόκολλο σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, διαφορετικά να τους πει ότι κόβει τη χρηματοδότηση», δήλωσε ο κ. Μάζης.

Σειρά μέτρων

Σημειώνεται ότι, μεταξύ άλλων, στα σχέδια ασφαλείας και προστασίας που έχει συντάξει μερίδα πανεπιστημίων περιλαμβάνονται συστήματα ασφαλείας, συναγερμοί, επαγγελματικές πόρτες και περιμετρική ασφάλεια, φύλακες, εξωτερικός φωτισμός. Το υπουργείο Παιδείας με βάση τον νόμο 4777/21 έχει ζητήσει από όλα τα ιδρύματα την κατάθεση σχεδίων ασφαλείας, τα οποία θα κοινοποιηθούν και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να λειτουργούν μέτρα φύλαξης και επιτήρησης, να αποφεύγονται καταστροφές στα κτίρια και να καταγράφονται αναλυτικά σε σχέδια τα επίπεδα των κτιρίων, οι έξοδοι κινδύνου, τα παράθυρα και οι χώροι που οδηγούν σε αδιέξοδα.

Τα μεγαλύτερα ιδρύματα, όπως το ΕΚΠΑ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Γεωπονικό, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και άλλα, έχουν καταθέσει σχέδια, ωστόσο δεν έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, καθώς τα περισσότερα ΑΕΙ, είτε δεν έχουν καταθέσει σχέδιο ακόμα ή αυτό δεν κρίθηκε ολοκληρωμένο.

Νόμος 2021

«Αυτό που τους αξίζει είναι η σύλληψη και η παραπομπή τους στη δικαιοσύνη και αυτό θα γίνει γιατί αυτός είναι ο κανόνας της δημοκρατίας», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος κάλεσε τις διοικήσεις των πανεπιστημίων να αναλάβουν δράση και να λάβουν ουσιαστικά μέτρα αποτροπής παρόμοιων περιστατικών. «Δεν είναι δυνατόν να εισέρχεται οποιοσδήποτε σε πανεπιστημιακό χώρο χωρίς να ελέγχεται η ταυτότητά του», υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι ο σχετικός νόμος που ψηφίστηκε το 2021 για την ασφάλεια στα ΑΕΙ δεν εφαρμόζεται, κάτι που απέδωσε στην αδράνεια των πανεπιστημιακών Αρχών. Έκανε επίσης αναφορά σε συνελεύσεις ατόμων και ομάδων «χωρίς καμία σχέση με την ακαδημαϊκή κοινότητα», τονίζοντας ότι είναι ανεπίτρεπτο να συνεδριάζουν σε αμφιθέατρα οργανώσεις με συνδέσεις με βίαιες πρακτικές.

«Προσχεδιασμένο»

Για προσχεδιασμένο χτύπημα μίλησε ο καθηγητής Οικονομικών και Πολιτικών επιστημών ΕΚΠΑ, κ. Γιάννης Σαριδάκης: «Δεν μπορώ να ξέρω τι πολιτική τοποθέτηση είχαν ή αν είχαν, ή από πού είχαν σταλεί. Αυτό που μπορώ να ξέρω είναι ότι ήξεραν ακριβώς πού κινήθηκαν, και τον χώρο και πού θα χτυπούσαν και πώς, ήταν προσχεδιασμένο».

Ο καθηγητής και στρατιωτικός αναλυτής, Κωνσταντίνος Γρίβας, που ήταν μεταξύ των παρευρισκομένων και τραυματίστηκε ελαφρά, έκανε λόγο για παρακρατική επίθεση, ενώ ανέφερε ότι όλοι οι καθηγητές που συμμετείχαν στην εκδήλωση έχουν στοχοποιηθεί από συγκεκριμένους ψηφιακούς λογαριασμούς, τους οποίους χαρακτηρίζει «ναζιστικής ιδεολογίας».

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με ανακοίνωσή της, καταδίκασε την εγκληματική εισβολή των κουκουλοφόρων. Όπως αναφέρει, «τέτοιες χυδαίες ενέργειες βίας και εκφοβισμού παραπέμπουν μονάχα σε φασιστικές πρακτικές και δεν έχουν καμία θέση στο δημόσιο πανεπιστήμιο, καθώς προσβάλλουν βάναυσα την ακαδημαϊκή ελευθερία και τα θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ατόμου».

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, σε ανακοίνωσή της, τονίζει «ότι έχει έρθει η ώρα ο νόμος να εφαρμοστεί, οι Αρχές να κάνουν τη δουλειά τους και οι ένοχοι να οδηγηθούν εκεί που ανήκουν. Στη δικαιοσύνη».