Αγαπημένη κακή συνήθεια των οδηγών παραμένει, παρά τις απαγορεύσεις και τα πρόστιμα, η κίνησή τους στις λεωφορειολωρίδες. Ταυτόχρονα, Αθηναίοι και Θεσσαλονικείς δηλώνουν μεν ικανοποιημένοι από τη λειτουργία του Μετρό, όμως, σε ό,τι αφορά την Αττική, 6 τους 10 εργαζόμενους επιλέγουν να μετακινηθούν με ΙΧ, ταξί ή δίκυκλο.
Στην έρευνα η οποία αναδεικνύει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας, το κυκλοφοριακό, αναφέρεται ότι 42% των οδηγών στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Αθήνα-Πειραιά, επιμένουν να μπαίνουν στις λεωφορειολωρίδες είτε πάντα (1%) είτε συχνά (5%) είτε μερικές φορές (12%) ή σπάνια (24%). Παρόμοιο είναι το ποσοστό και στη Θεσσαλονίκη (41%).
Την ίδια ώρα, το 60% των εργαζόμενων σε Αθήνα – Πειραιά χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του αυτοκίνητο, ταξί ή μηχανάκι, αντί για κάποιο από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα οποία επιλέγει για τη μετακίνησή του το 35% των εργαζομένων.
Πάντως, το μετρό έρχεται πρώτο και με διαφορά από τα υπόλοιπα ΜΜΜ αναφορικά με τον βαθμό ικανοποίησης των επιβατών, με το ποσοστό να αγγίζει το 69% σε Αθήνα – Πειραιά και το 75% σε Θεσσαλονίκη. Παρ’ όλα αυτά, οι Αθηναίοι και οι Πειραιώτες, σε ποσοστό 55%, δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν το μετρό τουλάχιστον μερικές φορές τον μήνα, ενώ 14% το χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τα λεωφορεία/τρόλεϊ είναι 47% και 16%, για τον ηλεκτρικό (ΗΣΑΠ) 36% και 7%, για τον προαστιακό 12% και 1% και για το τραμ 9% και 2%.
Επέκταση
Το 51% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η επέκταση του μετρό και των άλλων μέσων σταθερής τροχιάς, είναι ο καταλληλότερος τρόπος για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος στην Αττική. Ακολουθούν η ενίσχυση των λεωφορειακών γραμμών (20%) και η δημιουργία νέων ή ενίσχυση των υφιστάμενων οδικών αξόνων (13%). Αναφορικά με τον πιο προβληματικό οδικό άξονα στην Αττική -από καθυστερήσεις και μποτιλιαρίσματα- οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 32% ανέδειξαν τη λεωφόρο Κηφισού. Όπως λένε οι εργαζόμενοι σε Αθήνα και Πειραιά, ξοδεύουν καθημερινά περίπου μία ώρα τη μέρα κατά μέσο όρο (58 λεπτά), για τη μετακίνησή τους από και προς την εργασία τους!
Στο μεταξύ, ένα άλλο πρόβλημα που πονοκεφαλιάζει καθημερινά τους κατοίκους των πόλεων, είναι ο χρόνος αναμονής σε στάσεις/σταθμούς. Οι χρήστες των ΜΜΜ αιτούνται να αυξηθεί η συχνότητα των δρομολογίων (53% από τους χρήστες των λεωφορείων/τρόλεϊ, 46% του προαστιακού, 42% του τραμ, 40% του μετρό και 33% του ηλεκτρικού).

Θεσσαλονίκη
Στη συμπρωτεύουσα, το 38% των κατοίκων δηλώνει ότι χρησιμοποιεί το μετρό της πόλης τουλάχιστον μερικές φορές τον μήνα και το 6% είπε ότι το χρησιμοποιεί καθημερινά. Ένα 39% αναφέρει ότι οι συνθήκες στα λεωφορεία έχουν βελτιωθεί μετά τη λειτουργία του μετρό στη Θεσσαλονίκη, ένα 27% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί λιγότερο το αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις εντός της πόλης μετά τη λειτουργία του μετρό, ενώ το 14% αναφέρει ότι μετά τη λειτουργία του μετρό, είναι ευκολότερο να βρει θέση στάθμευσης στην πόλη.
Μάλιστα, 8 στους 10 Θεσσαλονικείς (80%) θεωρούν ότι η επέκταση του μετρό πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα της πολιτείας, με το 60% να δηλώνει ότι η λειτουργία του έχει συνδράμει στη μείωση της κίνησης μέσα στην πόλη. Στο μεταξύ, το 52% αναφέρει ότι χρησιμοποιεί λεωφορεία ή τρόλεϊ τουλάχιστον μερικές φορές τον μήνα (το 13% αναφέρει καθημερινή χρήση). Σημειώνεται ότι το 51% εκτιμά πως η κατασκευή του FLYOVER θα μειώσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη.
Από τη συγκεκριμένη έρευνα που έγινε από τις 26 έως τις 31 Μαρτίου 2025 και από τις 11 έως τις 16 Απριλίου 2025 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης και Λάρισα, προκύπτουν κι άλλα προβλήματα, όπως η στάθμευση. Αναλυτικότερα, 7 στους 10 κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας (70%) θεωρούν το κυκλοφοριακό «πολύ» (38%) ή «αρκετά» (32%) σημαντικό πρόβλημα για την καθημερινότητά τους. Μεγάλο πρόβλημα θεωρείται και η στάθμευση, καθώς περίπου 9 στους 10 (87%) το χαρακτήρισαν «πολύ» (67%) ή «αρκετά» (20%) σημαντικό.
Εφημερίδα Απογευματινή