Με ιδιαίτερο συμβολισμό η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, για πρώτη φορά στη Χάλκη και στην Πρίγκηπο.
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωµατίας πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη «ιδιωτική» επίσκεψη στο Φανάρι και στη Χάλκη, ωστόσο είχε ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα και συµβολισµό, ενώ δεν έλλειψαν και οι συζητήσεις όσον αφορά την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Θετικό αποτύπωμα και για την Τουρκία το άνοιγμά της
Την Τετάρτη, ο κ. Γεραπετρίτης συναντήθηκε µε τον Οικουµενικό Πατριάρχη, Βαρθολοµαίο, στην έδρα του Οικουµενικού Πατριαρχείου και στην ανακαινισµένη Πατριαρχική Αστική Σχολή Μαρασλή, ένα σύμβολο της Ορθοδοξίας στην Κωνσταντινούπολη. Αρµόδιες πηγές έλεγαν στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» ότι συζητήθηκε η επαναλειτουργία της σχολής. Ο Γ. Γεραπετρίτης χαρακτηρίζει «σύνθετο» το θέµα και λέει σε συνομιλητές του ότι, αν και όποτε επαναλειτουργήσει η σχολή, θα έχει θετικό αποτύπωμα και για την ίδια την Τουρκία, διότι θα δείξει εν τοις πράγµασι πως σέβεται την ανεξιθρησκία. «Η ελπίδα µας είναι στο μέλλον να επαναλειτουργήσει. Θα πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό σύμβολο οικουµενικότητας, ανεκτικότητας και πολιτισμού. Η ελληνική Πολιτεία θα στέκεται πάντοτε αρωγός στη δράση αλληλεγγύης του Οικουµενικού Πατριαρχείου», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης στην ΕΡΤ.
Το κτίριο θα είναι έτοιµο το 2026
Επισήµως, δεν υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραµµα για την επαναλειτουργία της σχολής, που παραµένει κλειστή από το 1971. Ωστόσο, το άνοιγµα φαίνεται να βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ, µε ενδείξεις προόδου στις συνοµιλίες µεταξύ του Οικουµενικού Πατριαρχείου, της τουρκικής κυβέρνησης και φυσικά της ελληνικής πλευράς, που επιδίδεται σε µπαράζ διπλωµατικών επαφών για τον σκοπό αυτό. Οι εργασίες ανακαίνισης του κτιρίου της σχολής, που ανήκει στο Ιδρυµα της Μονής της Αγίας Τριάδας, ξεκίνησαν το προηγούµενο έτος για την προστασία από σεισµούς. Το κτίριο αναµένεται να είναι έτοιµο έως το 2026, µε την ελπίδα ότι µέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις για την επαναλειτουργία της σχολής. Οι αισιόδοξες εκτιµήσεις τοποθετούν χρονικά το άνοιγµά της το φθινόπωρο του 2026, και συγκεκριµένα τον Σεπτέµβριο.
Δεν συνιστά πλέον σηµείο τριβής
Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, που ιδρύθηκε το 1844, αποτέλεσε επί δεκαετίες βασικό κέντρο εκπαίδευσης για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Το 1971, η τουρκική κυβέρνηση διέκοψε τη λειτουργία της, επικαλούµενη νοµοθεσία που απαγόρευε τη λειτουργία ιδιωτικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυµάτων. Εκτοτε, η σχολή παραµένει κλειστή. Πέρσι, ο Τούρκος υπουργός Παιδείας, Γιουσούφ Τεκίν, εξέφρασε την προσωπική του επιθυµία για την επαναλειτουργία της σχολής, υπογραµµίζοντας ότι η απόφαση εξαρτάται από πολιτική βούληση. Επισκέφθηκε τη σχολή, ενηµερώθηκε για τα έργα ανακαίνισης και σηµείωσε ότι η εντολή για την επανεξέταση του θέµατος προήλθε από τον πρόεδρο Ερντογάν.
Το Οικουµενικό Πατριαρχείο προτείνει η σχολή να επαναλειτουργήσει ως ιδιωτικό βακουφικό πανεπιστήµιο, µε δύο σχολές, διατηρώντας την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας, αλλά υπό τη διεύθυνση του Πατριαρχείου. Αυτό το καθεστώς διαφοροποιείται από το παρελθοντικό και απαιτεί συνταγµατική προσαρµογή, καθώς δεν πρέπει να προσκρούει στο τουρκικό Σύνταγµα. Πάντως, ο κ. Γεραπετρίτης, ερωτηθείς για το εάν ο Τούρκος οµόλογός του, Χακάν Φιντάν, του έχει θέσει το ζήτηµα της Χάλκης σε κάποια από τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του, απάντησε αρνητικά. Γεγονός που ίσως σηµαίνει πως το θέµα έχει πάρει τον δρόµο του και δεν συνιστά (για την Αγκυρα) σηµείο τριβής.
Πηγή: Εφημερίδα «Παραπολιτικά»