Τέλος στη δικομανία του Δημοσίου με τη ρύθμιση Πιερρακάκη

Φρένο στις πολύχρονες δικαστικές διενέξεις με τους πολίτες με διάταξη για τις προσφυγές σε μεγάλες υποθέσεις και εθνικές τραγωδίες (Μάτι, Μάνδρα, Τέμπη κ.λπ.)
08:53 - 16 Μαΐου 2025
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Να βάλει τέλος στις χρονοβόρες και εν πολλοίς άδικες δικαστικές διενέξεις μεταξύ του Δημοσίου και των πολιτών που μπορεί να διαρκούν ακόμη και πάνω από μια δεκαετία μέχρι να τελεσιδικήσουν, θα επιχειρήσει να βάλει το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, τόνισε χθες (Mega) ότι το υπουργείο του, το οποίο είναι και το καθ’ ύλην αρμόδιο να κινείται δικαστικά εναντίον πολιτών για να προστατεύει το δημόσιο συμφέρον, προτίθεται να νομοθετήσει ειδική διάταξη-φίλτρο με βάση την οποία θα γίνεται επιλογή των υποθέσεων και θα αποφασίζεται με συγκεκριμένα κριτήρια αν το Δημόσιο θα αντιδικεί με τους πολίτες.

Διαμεσολάβηση

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης εστίασε στη ρύθμιση του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε προχθές στη Βουλή και αφορά την ένταξη του Δημοσίου στις διαδικασίες της διαμεσολάβησης σε ό,τι αφορά προσφυγές εναντίον ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι κατέχουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας. «Το Δημόσιο μπαίνει στη διαμεσολάβηση, το Νομικό Συμβούλιο του κράτους μπαίνει στη διαμεσολάβηση. Δεν είναι φυσιολογικό -και αυτό σταματάει- να πηγαίνει το Δημόσιο τους πολίτες στα δικαστήρια, μέχρι και 10 χρόνια έως ότου ολοκληρωθούν οι συγκεκριμένες διαδικασίες, τώρα μάλιστα που ολοκληρώνεται το Κτηματολόγιο, με τίτλους ιδιοκτησίας, ενίοτε και της Τουρκοκρατίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα των διεκδικήσεων που εγείρει το Δημόσιο επί ιδιωτικών ακινήτων έχει ήδη αποφασιστεί η αναστολή άσκησης αγωγών έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ με τη συνολική νομοθετική ρύθμιση αντιμετωπίζεται ένα σημαντικό πρόβλημα που ανέκυψε για χιλιάδες ιδιοκτήτες σε όλη τη χώρα, οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με αμφισβήτηση της κυριότητας των ακινήτων τους. Με τις αγωγές αυτές, το Δημόσιο διεκδικεί την ιδιοκτησία ακινήτων ή και ολόκληρων περιοχών με βάση έγγραφα, ακόμη και της Τουρκοκρατίας. Οι αγωγές πολλαπλασιάστηκαν τους τελευταίους μήνες, ενόψει της ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου και της λήξης των προθεσμιών για την άσκηση αγωγών διόρθωσης των πρώτων κτηματολογικών εγγραφών.

Υπογραμμίζοντας ότι «θέλουμε το Δημόσιο να είναι σύμμαχος του πολίτη», ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε την απόφαση της κυβέρνησης «να φέρει νομοθετική διάταξη, η οποία θα λειτουργεί σαν ισχυρό φίλτρο και με βάση αυτή θα αποφασίζεται κάθε φορά με ορθολογικό τρόπο αν το Δημόσιο θα κυνηγήσει ή όχι μια υπόθεση». Διευκρίνισε, δε, ότι θα πρέπει να ισχύει ειδικά σε περιπτώσεις εθνικού ενδιαφέροντος, σε εθνικές τραγωδίες, όπως το Μάτι, η Μάνδρα κ.α. υποθέσεις για τις οποίες το Δημόσιο αποσύρθηκε από τις δίκες.

ΔΙΚΗ ΜΑΤΙ

Διευθέτηση

Ο υπουργός αποκάλυψε επίσης ότι το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επεξεργάζεται ταυτόχρονα και μια συνολική ρύθμιση και για τις προσφυγές του Δημοσίου εναντίον πολιτών σε μεγάλες υποθέσεις. «Οδηγός θα είναι η διάταξη που ήδη ψηφίστηκε, με βάση την οποία το Δημόσιο παραιτείται στο Εφετείο από τα ένδικα μέσα για τη Μάνδρα και το Μάτι», είπε ο υπουργός και αποσαφήνισε πως αυτό θα γίνει έως το καλοκαίρι και «θα αφορά και την τραγωδία των Τεμπών».

Εφημερίδα Απογευματινή