Από τη χθεσινή γενική εφημερία του νοσοκομείου της Αθήνας «Ευαγγελισμός», η οποία άρχισε στις 2.30 το μεσημέρι της Τετάρτης, λειτούργησε πλέον και επίσημα το νέο σύστημα που τελικό σκοπό έχει τη μείωση της αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).
Η «ιχνηλάτηση» των προσερχόμενων ασθενών με το επονομαζόμενο «βραχιολάκι», με έναν μοναδικό QR code για κάθε ασθενή, θα εκτιμηθεί ως προς τη λειτουργικότητα και τα τυχόν προβλήματα τα οποία θα παρουσιάσει, σε χρονικό διάστημα 3-4 ημερών γενικής εφημερίας για τον «Ευαγγελισμό» και, στη συνέχεια, θα επεκταθεί μέχρι το τέλος του ερχόμενου Ιουλίου σε άλλα 13 νοσοκομεία της χώρας μας, μεταξύ των οποίων το ΚΑΤ, το «Σισμανόγλειο», το «Λαϊκό», το «Γεώργιος Γεννηματάς», τα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Ιωαννίνων και Ρίου.
Η «Α» βρέθηκε χθες, στο ΤΕΠ του «Ευαγγελισμού», όταν η ειδική ηλεκτρονική οθόνη έδειχνε ήδη ότι 22 ασθενείς ανέμεναν στη διαλογή (triage), 5 στο οδοντιατρικό, κ.ο.κ. «Να έρθετε αργά το βράδυ να δείτε όταν το σύστημα θα έχει μπλοκάρει», μας ανέφερε μία γιατρός, αλλά οι προσερχόμενοι ασθενείς ήταν διχασμένοι. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι οποίοι εξήραν στην «Α» τις άοκνες και επιτυχείς προσπάθειες των γιατρών, των νοσηλευτών και των άλλων εργαζομένων του ιδρύματος να εξυπηρετήσουν με αξιοσημείωτη ευγένεια και αποτελεσματικά τους ασθενείς. Δεν έλειπαν, όμως, και εκείνοι οι οποίοι μίλησαν στην εφημερίδα για μεγάλες αναμονές στα ΤΕΠ των νοσοκομείων του ΕΣΥ της Αττικής, με έναν από αυτούς, μάλιστα, να προσδιορίζει τη μεγαλύτερη αναμονή, την οποία έχει υποστεί σε 2-3 ώρες, πολύ μακριά, φυσικά, από τις 8-10 ώρες, για τις οποίες κάνουν λόγο ορισμένοι συνδικαλιστές γιατροί του ΕΣΥ της χώρας μας.
Πως λειτουργεί
Από τη στιγμή κατά την οποία ένας ασθενής εισέρχεται στα Επείγοντα, κατευθύνεται στο ηλεκτρονικό γραφείο κίνησης και λαμβάνει έναν QR code, έναν κωδικό σε κάρτα. Ο κάθε ασθενής, στη συνέχεια, αφού σκανάρει στο κινητό του τον QR code πηγαίνει στη διαλογή των περιστατικών, προκειμένου να κατευθυνθεί στη συνέχεια στο εφημερεύον ιατρείο του ΤΕΠ, στο οποίο πρέπει να αναμένει. Με τον QR code σκαναρισμένο στο κινητό του ο ασθενής γνωρίζει κάθε φορά, έξω από κάθε υπηρεσία και ιατρείο των ΤΕΠ πόσοι αναμένουν πριν από αυτόν και ποια είναι η σειρά του για την πρώτη εξέταση από γιατρό, καθώς και ποιος αριθμός προτεραιότητας εξυπηρετείται εκείνη τη στιγμή. Εξειδικευμένο προσωπικό του νοσοκομείου συλλέγει όλες τις πληροφορίες για τους χρόνους αναμονής όλων των προσερχομένων στο ΤΕΠ ασθενών. Όλα αυτά τα βλέπει ο ασθενής στις τοποθετημένες ειδικές ηλεκτρονικές οθόνες.
Δεδομένα
Το σημαντικό είναι ότι όλα τα στοιχεία για τις αναμονές ενός ασθενούς στα ΤΕΠ θα καταγράφονται αυτομάτως σε μία ψηφιακή πλατφόρμα και, έτσι, ακόμη και κεντρικά το ίδιο το υπουργείο Υγείας θα μπορεί να έχει γνώση των προβληματικών «σημείων» μιας εφημερίας ανά νοσοκομείο και να ενημερώνει σχετικά τη διοίκηση της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), αλλά και τη διοίκηση του επίμαχου νοσοκομείου. Όλα αυτά τα δεδομένα αναμένεται να βοηθήσουν στη χαρτογράφηση της κατάστασης, η οποία σοβεί στα ΤΕΠ των ιδρυμάτων της χώρας μας, καθώς και στην ανάληψη πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων όπου χρειάζονται.
«Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα την ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας έθεσα ως έναν από τους βασικότερούς μου στόχους τη μείωση του μέσου χρόνου αναμονής στις εφημερίες και τη μείωση της εν γένει ταλαιπωρίας των ασθενών σε αυτές», έγραψε χθες στο Χ ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Ο ίδιος αφού αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί (πρόσληψη επιπλέον τραυματιοφορέων, εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού, ιατρών ειδικά για τα ΤΕΠ, αλλαγή του τρόπου εφημεριών, τηλεδιάγνωσης των απεικονιστικών εξετάσεων κ.λπ.) επικεντρώθηκε στο «βραχιολάκι», το οποίο έως το τέλος του έτους θα εφαρμόζεται σε όλα τα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον υπουργό, με το σύστημα αυτό «θα μπορούμε να παρεμβαίνουμε σε συνθήκες υπερβολικής καθυστέρησης», ενώ σε λίγο καιρό θα μπορεί να γνωρίζει ο καθένας πόση είναι η αναμονή στο νοσοκομείο που έχει επιλέξει.
Εφημερίδα Απογευματινή