Αρχίζει η δωρεάν χορήγηση προληπτικής αγωγής για HIV

Από τη Δευτέρα, σε 24 νοσοκομεία η θεραπεία PrEP για άτομα που έχουν υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον ιό
09:05 - 17 Μαΐου 2025

Δωρεάν θα διατίθενται πλέον από τη Δευτέρα, σε συνολικά 24 νοσοκομεία της χώρας η προληπτική αγωγή PrEP (Pre-Exposure Prophylaxis) για τον HIV, σύμφωνα με εγκύκλιο που εκδόθηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Αν και η προληπτική αγωγή πριν από την έκθεση στον HIV (PrEP), έχει θεσμοθετηθεί από το 2022 και μάλιστα από το 2023 είχαν καθοριστεί οι όροι χορήγησής της, οι ασθενείς εξακολουθούσαν μέχρι πρότινος να μην έχουν πρόσβαση σε αυτή λόγω γραφειοκρατίας!

Η PrEP (προφύλαξη πριν από την έκθεση) είναι μια προληπτική φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνεται από άτομα αρνητικά στον HIV τα οποία, όμως, έχουν υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον ιό. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να προστατευτούν αποτελεσματικά από πιθανή μόλυνση με τον HIV (κυρίως μέσω σεξουαλικής επαφής ή χρήσης ενδοφλέβιων ουσιών). Οι δικαιούχοι της αγωγής PrEP πρέπει να πληρούν τουλάχιστον ένα από τα ενδεικτικά κριτήρια όπως είναι η συστηματική σεξουαλική επαφή με HIV-θετικό σύντροφο, η χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών, η σεξουαλική δραστηριότητα επί πληρωμή και τα άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν (λόγω εργασίας, διαβίωσης, υποκείμενων νοσημάτων ή σεξουαλικής συμπεριφοράς).

ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη

Προκειμένου να συνταγογραφηθεί η αγωγή, ο γιατρός θα πρέπει να καταχωρήσει τον ΑΜΚΑ του δικαιούχου, ο οποίος αντικαθίσταται αυτόματα από ψευδώνυμο κωδικό (Κωδικός Αριθμός Δικαιούχου), με σκοπό να διασφαλίζεται η ανωνυμία. Εξάλλου, όλη η διαδικασία (από τη συνταγή έως την εκτέλεσή της) βασίζεται αποκλειστικά στα ψευδωνυμοποιημένα στοιχεία, χωρίς κανένα άλλο προσωπικό αναγνωριστικό. Μάλιστα, οι γιατροί μπορούν να εκδίδουν επαναλαμβανόμενες συνταγές διάρκειας έως και τριών μηνών, με την εκτέλεση να γίνεται σε μηνιαία βάση από τα φαρμακεία των νοσοκομείων. Κατόπιν, οι φαρμακοποιοί των φαρμακείων των 24 νοσοκομείων θα εκτελούν τις συνταγές με το barcode τους και ελέγχοντας την ταινία γνησιότητας ή το QR του φαρμάκου.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα υπάρχει αύξηση κρουσμάτων! Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το 2023 καταγράφηκαν 657 νέα περιστατικά HIV στη χώρα μας, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με τα 526 του 2022. Το πρώτο δεκάμηνο του 2024 αναφέρθηκαν 550 νέες διαγνώσεις, με την ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Παράλληλα, παρατηρείται ανησυχητική αύξηση κατά 20% στα περιστατικά μόλυνσης μέσω χρήσης ενδοφλέβιων ουσιών, ενώ η σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών παραμένει ο συχνότερος τρόπος μετάδοσης. Όμως, εκείνο που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι η καθυστερημένη διάγνωση, καθώς περισσότερα από τα μισά νέα περιστατικά του 2024 (55%) εντοπίστηκαν σε προχωρημένο στάδιο της λοίμωξης.

Εφημερίδα Απογευματινή