Στα άδυτα των Πανελλαδικών: Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι

Πώς και ποιοι τις ετοιμάζουν. Η επιλογή των θεμάτων. Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων, Γιώργος ∆άσιος εξηγεί στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» τη διαδικασία
22:00 - 18 Μαΐου 2025

Στο τελευταίο στάδιο της προετοιµασίας βρίσκονται οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Τα µαθήµατα στα Λύκεια ολοκληρώθηκαν την περασµένη Πέµπτη και οι µαθητές, µε «όπλα» την ψυχραιµία και την αυτοπεποίθηση, κάνουν τις επαναλήψεις τους. Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις ξεκινούν για τους αποφοίτους των Γενικών Λυκείων στις 30 Μαΐου και µία ηµέρα µετά, στις 31, µπαίνουν στην πρώτη µεγάλη «µάχη» της ζωής τους οι συµµαθητές τους από τα Επαγγελµατικά Λύκεια. Το υπουργείο Παιδείας δηλώνει πανέτοιµο για τη διενέργεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων, µε επιτηρητές, βαθµολογητές, µέλη επιτροπών και την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων να βρίσκονται στην τελική ευθεία.

Οπως λέει στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισµού Εξετάσεων, οµότιµος καθηγητής του Πανεπιστηµίου Πατρών, Γιώργος ∆άσιος, που βρίσκεται στο «τιµόνι» των Πανελλαδικών επί 34 χρόνια, οι υποψήφιοι πρέπει να παραµείνουν ψύχραιµοι και «να γράφουν αυτά που ξέρουν, καθώς οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι διαγωνισµός όπως οι Ολυµπιακοί Αγώνες και, αν είναι δύσκολα τα θέµατα, θα γράψουν όλοι για χαµηλότερες βαθµολογίες». Και φέρνει ως παράδειγµα το 1991, που η δυσκολία των θεµάτων στα Μαθηµατικά οδήγησε τους περισσότερους υποψήφιους σε βαθµολογίες κάτω από τη βάση, ωστόσο εισήχθησαν στα Πανεπιστήµια όσοι ήταν να µπουν, αλλά µε χαµηλότερες βαθµολογίες. Ο καθηγητής επισηµαίνει ότι «οι διαβασµένοι υποψήφιοι πρέπει να θέλουν να µπουν δύσκολα θέµατα, γιατί έτσι θα ξεχωρίσει όποιος έχει µελετήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, αλλιώς αν γράψουν οι περισσότεροι καλά στα µαθήµατα, η τελική βαθµολογία θα κριθεί από το µάθηµα της Εκθεσης, που εµπεριέχει και τον αστάθµητο παράγοντα».

Ο καθηγητής, που τοποθετήθηκε σε αυτήν τη θέση επί υπουργίας Γ. Σουφλιά και συµµετέχει όλα αυτά τα χρόνια στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, λέει χαρακτηριστικά ότι «οι υποψήφιοι µπαίνουν τέσσερις ηµέρες σε τέσσερα τρίωρα που καλούνται να αντιµετωπίσουν αποτελέσµατα για την υπόλοιπη ζωή τους».

Πώς ορίζονται τα µέλη

Tα µέλη της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, που επιλέγουν τα θέµατα στα οποία διαγωνίζονται οι µαθητές, είναι πανεπιστηµιακοί, αλλά και καθηγητές ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης. Οπως εξηγεί ο κ. ∆άσιος, η επιτροπή είναι µικτή προκειµένου να γίνεται µε τον καλύτερο τρόπο η επιλογή των θεµάτων. Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ) ορίζεται λίγες ηµέρες πριν από τις εξετάσεις. Τα ονόµατα των µελών δεν ανακοινώνονται και λαµβάνονται ειδικά µέτρα, προκειµένου να εξασφαλιστεί η µυστικότητα και η αντικειµενικότητα της διαδικασίας.

Τα µέλη της ΚΕΕ δεν είναι ισόβια. Κάθε χρόνο επιβάλλεται η ανανέωση της σύνθεσης για προφανείς λόγους, όπου συνυπάρχουν παλαιά µε νέα µέλη, που η επιλογή τους, σύµφωνα µε το υπουργείο Παιδείας, υπακούει σε επιστηµονικά-εκπαιδευτικά κριτήρια και µόνο. Τα µέλη της ΚΕΕ δεν επιτρέπεται να αποκαλύψουν σε κανέναν ότι τους έχει δοθεί αυτή η αρµοδιότητα. Επίσης απαγορεύεται να έχουν συγγένεια εξ αίµατος ή εξ αγχιστείας µέχρι γ’ βαθµού µε υποψήφιο των Πανελλαδικών Εξετάσεων ή να είναι σύζυγοι υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων. ∆εν µπορεί επίσης να συµµετάσχει στην ΚΕΕ όποιος είναι συγγραφέας εξωσχολικού βοηθήµατος, το οποίο συναφές µε το υπό εξέταση µάθηµα.

Η Κεντρική Επιτροπή Πανελλαδικών Εξετάσεων Γενικών Λυκείων συγκροτείται από τακτικά και έκτακτα µέλη και τη γραµµατεία. Τακτικά µέλη ορίζονται µέχρι 19. Ως πρόεδρος ορίζεται ο πρόεδρος ή ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) ή ένα µέλος ∆ΕΠ ΑΕΙ. Ως αντιπρόεδρος ορίζεται ο αντιπρόεδρος του ΙΕΠ ή µέλος ∆ΕΠ ΑΕΙ.

Μέχρι 14 µέλη, ∆ΕΠ ΑΕΙ ή Συντονιστές Εκπαιδευτικού Εργου (ΣΕΕ) ή εκπαιδευτικοί ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης µε βαθµό Α’, από τα οποία πρέπει να είναι τουλάχιστον τέσσερα µέλη ∆ΕΠ ΑΕΙ, τουλάχιστον δύο ΣΕΕ ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης και τουλάχιστον 2 καθηγητές ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης µε βαθµό Α’. Από τα µέλη αυτά, τουλάχιστον 2 είναι ειδικότητας φιλολόγου και τουλάχιστον ένας ειδικότητας σχετικής µε τα εξεταζόµενα µαθήµατα. Οι καθηγητές ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης που ορίζονται ως τακτικά µέλη πρέπει να έχουν διδάξει στο ίδιο σχολικό έτος τουλάχιστον ένα από τα εξεταζόµενα µαθήµατα ΓΕ.Λ.

Τα µέλη της ΚΕΕ πριν από τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων συγκεντρώνονται σε ειδικά διαµορφωµένο χώρο του υπουργείου Παιδείας στο Μαρούσι. ∆εν µπορούν να έχουν επικοινωνία µε τον «έξω κόσµο», δεν έχουν δηλαδή τη δυνατότητα χρήσης κινητού τηλεφώνου ή ηλεκτρονικής συσκευής και γενικότερα δεν µπορούν να έλθουν σε επαφή µε κανέναν. Υπάρχει ειδική τροφοδοσία που έχει επιλεγεί νωρίτερα για νερό, καφέ, αναψυκτικά και σνακ. Αφού επιλεγούν τα θέµατα, παραδίδονται στους «λύτες», µια οµάδα εκπαιδευτικών που τα επιλύουν σε διάστηµα δύο ωρών, λιγότερο δηλαδή από τον χρόνο που έχουν οι µαθητές στη διάθεσή τους. Ο ρόλος τους είναι να αξιολογήσουν τη σαφήνεια και την ορθότητα των θεµάτων, τη χρονική επάρκεια για την ολοκλήρωσή τους, καθώς και το επίπεδο δυσκολίας τους, ενώ αν κριθεί απαραίτητο γίνονται τροποποιήσεις.

Κυριακάτικη Απογευματινή