Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σχετικά με τους σεισμούς στη βόρεια Εύβοια ο καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας & Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστα Παπαζάχος, κάνοντας λόγο για «συχνό φαινόμενο».
«Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε τέτοιες μικρές ακολουθίες στον ελληνικό χώρο. Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περιοχή είναι ότι υπάρχει ένα ενεργό ρήγμα εντός της χαράδρας από το Προκόπι μέχρι το Πήλι, που είναι χαρτογραφημένο από παλιά και το οποίο ενδεχομένως συνεχίζει και μέσα στη θάλασσα σε μήκος 10 χλμ., κάτι που σημαίνει ότι έχει το δυναμικό να δώσει και πιο ισχυρούς σεισμούς, της τάξεως των 5,5 Ρίχτερ ή και λίγο ισχυρότερους», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ.
Υπενθύμισε δε ότι το 2023 σημειώθηκε σεισμός στο ίδιο σημείο, μεγέθους 5,1 Ρίχτερ, επαναλαμβάνοντας ότι η περιοχή είναι εξοικειωμένη με τους σεισμούς αυτού του μεγέθους.
Αναλυτικά η δήλωση του
«Το καλό είναι, από την άλλη, ότι γενικά η περιοχή της κεντρικής και βόρειας Εύβοιας, και σε ιστορικούς χρόνους, δεν συνδεόταν με πολύ μεγάλους σεισμούς, ούτε υπάρχουν πολύ μεγάλα ρήγματα, συνεπώς δεν ανησυχούμε για κάτι πολύ σημαντικό. Το πιο πιθανό είναι ότι η ακολουθία θα κυλήσει φυσιολογικά, απλά κρατάμε μια επιφύλαξη γιατί επιμένει το τελευταίο χρονικό διάστημα και γιατί οι ίδιοι αυτοί οι σεισμοί, παρόλο που ήταν μικροί, προκάλεσαν κάποιους βλάβες στην περιοχή».
Αναφερόμενος στις φθορές που προκλήθηκαν, ο κ. Παπαζάχος τόνισε πως «το κτιριακό δυναμικό της περιοχής, όπως συνήθως συμβαίνει σε αρκετά μεγάλα κομμάτια της ελληνικής επαρχίας, αποτελείται από παλιά κτίρια, κτίρια που έχουν χτιστεί χωρίς νομικούς κανονισμούς και τα οποία δεν είναι σε θέση να δεχτούν πολύ ισχυρές σεισμικές δονήσεις, για αυτό και πολύ σωστά έχουν παρθεί κάποια μέτρα πολιτικής προστασίας».
«Θα συμβούλευα τους κατοίκους που ζουν σε σπίτια τα οποία εμφάνισαν οποιοδήποτε πρόβλημα, ή που εμφανώς είχαν θέματα αντισεισμικής επάρκειας, να μην τα χρησιμοποιήσουν το επόμενο διάστημα, τουλάχιστον όχι όσο η ακολουθία είναι σε αυτή την ένταση», σημείωσε.
Ερωτηθείς για την πιθανή διάρκεια του φαινομένου, επισήμανε
«Δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις αυτές οι ακολουθίες κρατάνε για μέρες, θα το δούμε. Μπορεί όμως μέσα στην εβδομάδα σιγά σιγά να σβήσει, όμως, αν κάποιος μένει σε σπίτι που εμφάνισε ρωγμές ή άλλα προβλήματα, θα πρέπει το σπίτι να ελεγχθεί».
«Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι αυτό το φαινόμενο που εμφανίζεται τώρα, ένας μικρός σεισμός, μια αλληλουχία μικρών σεισμών, προκαλούν κάποιες βλάβες και αντιμετωπίζουμε τους σεισμούς στην Ελλάδα, σε πολλές περιπτώσεις, ως κάτι το περίεργο, ως κάτι το εκπληκτικό, ως κάτι το οποίο είναι μη συνηθισμένο, όταν ξέρουμε ότι ένα εξάρι μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή σε οποιοδήποτε τμήμα του ελληνικού χώρου, μιας και τέτοια ρήγματα 10–15 χλμ. υπάρχουν παντού. Με ανησυχεί που αντιμετωπίζουμε τον σεισμό ως κάτι όχι δύσκολο και δύσπεπτο, αλλά ως κάτι το οποίο δεν θα έπρεπε για κάποιο λόγο να συμβεί, παρόλο που έχουμε βιώσει όλες αυτές τις ακολουθίες», τόνισε ακόμη.
«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει η δυνατότητα βραχυπρόθεσμης πρόγνωσης. Αυτό που μας ανησυχεί είναι το γεγονός ότι ενώ η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει το 60% της ευρωπαϊκής σεισμικότητας, όπου κάθε χρόνο έχουμε έναν σεισμό 6,3 Ρίχτερ ή μεγαλύτερο, αντιμετωπίζουμε τους σεισμούς ως κάτι το οποίο είναι μη συνηθισμένο. Δεν μου φαίνεται φυσιολογική αυτή η προσέγγιση», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι «η ομπρέλα μας για τον σεισμό είναι οι σωστές κατασκευές. Μία σωστή κατασκευή, όσο μεγάλος σεισμός και να γίνει δεν θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα και θα μπορέσει με ασφάλεια να ξεπεράσει το πρόβλημα. Αυτή είναι η λύση».