Κτίριο-φάντασμα του Παντείου γίνεται υπερσύγχρονη εστία

Υπογράφηκε η σύμβαση για τη δημιουργία νέων σύγχρονων συγκροτημάτων κατοικίας σε έξι πανεπιστήμια
09:06 - 21 Μαΐου 2025
ΠΑΝΤΕΙΟ ΕΣΤΙΑ

Η κυβέρνηση προχωρά στην επίλυση του προβλήματος της φοιτητικής στέγης στα πανεπιστήμια, παράλληλα με την προσπάθεια επιβολής της τάξης στα ΑΕΙ μετά και την πρόσφατη απόδοση στους φοιτητές του κυλικείου της Νομικής.

Ένα κτίριο-φάντασμα του Παντείου Πανεπιστημίου στον Νέο Κόσμο, που βρισκόταν σε αχρησία εδώ και 24 χρόνια, αναμορφώνεται ριζικά και θα λειτουργήσει ξανά ως φοιτητική εστία εντός του 2027, ενώ ταυτόχρονα προχωρά σε έξι πανεπιστήμια η δημιουργία νέων σύγχρονων συγκροτημάτων φοιτητικής κατοικίας με τη μέθοδο ΣΔΙΤ.

21.000 φοιτητικές κλίνες

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, υπολογίζεται ότι σταδιακά από τις περίπου 12.500 φοιτητικές κλίνες που παρέλαβε η κυβέρνηση το 2019 θα φτάσει στις 21.000 στο τέλος του προγράμματος. Πρόκειται, όπως είπε, για την υλοποίηση μέσα από σημαντικές συνέργειες ενός ευρέος και συνεκτικού σχεδίου για τη συνολική αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου.

Παρουσία της υπουργού Παιδείας υπογράφηκε χθες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο η σύμβαση για τη ριζική ανακαίνιση της φοιτητικής εστίας. Η εστία του πανεπιστημίου ήταν ουσιαστικά κλειστή από το 2001 και μετά, ενώ η απόφαση του 2003 για την πλήρη ανακαίνιση και αντισεισμική ενίσχυση του κτιρίου ουδέποτε υλοποιήθηκε.

Σημειώνεται ότι ειδική μέριμνα ελήφθη στο πλαίσιο του διαγωνισμού και αποτελεί όρο και της σύμβασης για τη λειτουργία του υφιστάμενου εστιατορίου των φοιτητών καθ’ όλη τη διάρκεια της ανακαίνισης της εστίας.

Το σχέδιο ανακατασκευής χρηματοδοτείται από το υπουργείο Παιδείας με 13 εκατομμύρια ευρώ και θα παραδοθεί «με το κλειδί στο χέρι» εντός του χρονοδιαγράμματος.

Όπως δήλωσε η υπουργός «ένα κτίριο-φάντασμα, σημάδι καθήλωσης και αποτυχίας, θα μετατραπεί σε μία σύγχρονη, ασφαλή και όμορφη κατοικία για τα παιδιά που σπουδάζουν, σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμιά μας. Η εστία του Παντείου είναι το θετικό παράδειγμα για το πώς μπορούμε να δώσουμε άμεσα λύσεις σε ένα οξύ πρόβλημα, όπως είναι η φοιτητική στέγη, και να ελαφρύνουμε τις ευάλωτες οικογένειες από τα οικονομικά βάρη που συνεπάγονται οι σπουδές μακριά από το σπίτι».

Δυναμικότητα

Το έργο της ριζικής ανακαίνισης της εστίας προβλέπει την κατασκευή περίπου 95 δωματίων, δυναμικότητας έως 170 κλινών στους έξι ορόφους. Τα δωμάτια θα είναι δίκλινα και μονόκλινα. Τα μονόκλινα θα είναι για αποκλειστική χρήση από φοιτητές με αναπηρίες, καθώς θα υπάρχουν οι ειδικές προδιαγραφές. Σε κάθε όροφο θα υπάρχει χώρος κουζίνας, χώρος υποδοχής καθώς και ενιαίος χώρος συνάντησης για τους φοιτητές-ενοίκους. Οι πόρτες των δωματίων θα διαθέτουν σύστημα ελέγχου πρόσβασης με χρήση έξυπνων καρτών (access control), καθώς και οι πόρτες εισόδου – εξόδου στο κτίριο ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των φοιτητών. Όλες οι είσοδοι του κτιρίου θα είναι ανεξάρτητες ανά χρήστη (για την εστίαση, τους ενοίκους, την τροφοδοσία και τους εργαζόμενους), ενώ θα υπάρχει γραφείο υποδοχής (reception) και εικοσιτετράωρη φύλαξη. Επιπλέον, το κτίριο θα αποκτήσει στο ισόγειο νέο σύγχρονο χώρο εστιατορίου και κουζίνες πλήρως εξοπλισμένες. Αντίστοιχα θα δημιουργηθούν χώροι συνάντησης και αναψυχής για τους φοιτητές-ενοίκους.

Το επταώροφο παλαιό ξενοδοχείο του 1968, που αποκτήθηκε από το Πάντειο Πανεπιστήμιο το 1986, λειτούργησε ως φοιτητική εστία έως και το 2001.

Εφημερίδα Απογευματινής