Με την αναφορά -για πρώτη φορά στην ιστορία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών– στη Γενοκτονία των Ποντίων από τους Τούρκους να συμπεριλαμβάνεται στο επίσημο κοινό ανακοινωθέν καθώς και η παράνομη κατοχή της Κύπρου, ολοκληρώθηκε το Συνέδριο της Επιτροπής των Εκκλησιών για τις Διεθνείς Υποθέσεις (CCIA) του ΠΣΕ, το οποίο διεξήχθη στην Αθήνα από τις 18 μέχρι τις 20 Μαΐου και φιλοξενήθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος.
Πρόκειται για ιδιαίτερης σημασίας εξέλιξη, καθώς τα μέλη του Συνεδρίου δέχθηκαν ομόφωνα να συμπεριληφθεί για πρώτη φορά η αναφορά στην Γενοκτονία των Ποντίων που τιμάται στις 19 Μαΐου, μετά από πρόταση της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Συμπεριλήφθηκαν ακόμη και οι εκδηλώσεις με τις οποίες τιμήθηκε στην Αθήνα η θλιβερή επέτειος «των γενοκτονιών του 1915 των Ελλήνων, των Συρίων και των Αρμενίων, υπενθυμίζοντάς μας τη διαρκή ανθρώπινη σκληρότητα, βία και απληστία. Οι Χριστιανοί καλούνται συνεχώς να ανανεώνουν τη μαρτυρία τους για την ειρήνη, για τη δικαιοσύνη, και για την ακεραιότητα της δημιουργίας».
Σκληρή κριτική στον ΟΗΕ
Αίσθηση προκαλεί και η σκληρή κριτική που ασκεί το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών στον ΟΗΕ και στον ρόλο του στις συγκρούσεις παγκοσμίως.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στο κοινό ανακοινωθέν, «η απόλυτη ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την πρόληψη ή επίλυση των συγκρούσεων στη Γάζα, ή την Ουκρανία, ή το Σουδάν έχει ιδιαίτερα εγείρει σοβαρές αμφιβολίες όχι μόνο για τη χρησιμότητα αυτού του οργάνου αλλά ακόμη και για το εάν η «διεθνής κοινότητα» στην οποία τόσο συχνά απευθυνόμαστε πραγματικά υπάρχει πια.
Θρηνούμε αυτή την αποτυχία, και καλούμε επειγόντως για ριζική μεταρρύθμιση της διεθνούς αρχιτεκτονικής ειρήνης και ασφάλειας, ώστε να εκπληρώσει καλύτερα τον σκοπό της σωτηρίας των ανθρώπων από τη μάστιγα του πολέμου».
Την ίδια στιγμή, εξήρε το έργο των Εκκλησιών σε τοπικό επίπεδο σε όλο τον κόσμο για την οικοδόμηση της ειρήνης, την επίλυση συγκρούσεων και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής συνοχής.
«Φρικτή βία» στη Γάζα
Το Συνέδριο εστίασε ακόμη στα όσα εξελίσσονται στην Γάζα κάνοντας λόγο για φρικτή βία που επιβάλλεται από τον στρατό του Ισραήλ «σε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της ηθικής», σε συνδυασμό με τις επιθέσεις στον Νότιο Λίβανο και τις απειλές εθνοκάθαρσης του παλαιστινιακού πληθυσμού της Γάζας.
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών καταδίκασε ακόμη τη συνεχιζόμενη παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον ανεξέλεγκτο εμφύλιο πόλεμο στο Σούδα, τη στρατιωτική δικτατορία στη Μιανμάρ, τη συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο, την εκκένωση του Ναγκόρνο Καραμπάχ από τους ιθαγενείς Αρμένιους κατοίκους του αλλά και την αυξημένη στρατιωτικοποίηση σε πολλές περιοχές.
Πηγή: www.orthodoxtimes.gr