Νέο πλαίσιο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών εισάγει ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή στο πλαίσιο νομοσχεδίου για την παραγωγή βιομεθανίου και υδρογόνου.
Το άρθρο 58 του νομοσχεδίου προβλέπει πως για την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ και συστημάτων αποθήκευσης από αυτοκαταναλωτές που ενεργούν από κοινού, θα απαιτείται πλέον απόφαση της γενικής συνέλευσης των συνιδιοκτητών με πλειοψηφία 51% των ποσοστών συνιδιοκτησίας – και όχι ομοφωνία όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.
Το εμπόδιο της ομοφωνίας και οι παλιοί κανονισμοί
Μέχρι σήμερα, για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις ταράτσες πολυκατοικιών απαιτούνταν η ομόφωνη συναίνεση όλων των ιδιοκτητών, κάτι που στην πράξη σπάνια επιτυγχανόταν, κυρίως όταν τα οφέλη της εγκατάστασης αφορούσαν μόνο έναν ή λίγους ενοίκους.
Προσκόμματα δημιουργούσαν επίσης οι παλαιοί κανονισμοί πολυκατοικιών – συχνά συνταγμένοι πριν από την εμφάνιση της τεχνολογίας των φωτοβολταϊκών – καθώς και αντιρρήσεις για τη χρήση της ταράτσας για ηλιακούς θερμοσίφωνες.
Πώς διευκολύνεται η συλλογική αυτοκατανάλωση
Η νέα ρύθμιση μειώνει τις απαιτήσεις συναίνεσης και καθιστά εφικτή την υλοποίηση συστημάτων συλλογικής αυτοκατανάλωσης – δηλαδή την από κοινού χρήση της παραγόμενης ενέργειας από τουλάχιστον δύο ενοίκους. Προϋπόθεση είναι η εγκατάσταση να μην καλύπτει πάνω από το 40% της ταράτσας.
Η διάταξη αυτή ανοίγει τον δρόμο σε περισσότερες πολυκατοικίες να συμμετάσχουν στην ενεργειακή μετάβαση με τρόπο πιο ευέλικτο και δίκαιο.
Θετική υποδοχή από αγορά και ιδιοκτήτες
Ως σημαντικό βήμα χαρακτηρίζει τη ρύθμιση ο ειδικός σε «πράσινες» επενδύσεις Στέλιος Ψωμάς, τονίζοντας πως εάν δεν λειτουργήσει ούτε αυτό το σχήμα, τότε το μέτρο της συλλογικής αυτοκατανάλωσης – το οποίο προωθείται έντονα και από την ΕΕ – θα αποτύχει στην πράξη.
Θετικά αποτιμά τη διάταξη και η ΠΟΜΙΔΑ, η οποία εκφράζει την πλήρη συμφωνία της με το πνεύμα και το περιεχόμενο της νέας ρύθμισης.