Παγκόσμια στασιμότητα στους παιδικούς εμβολιασμούς: Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

Νέα έρευνα σε 204 χώρες αποκαλύπτει στασιμότητα στους παιδικούς εμβολιασμούς τα τελευταία 20 χρόνια, παρά την πρόοδο των προηγούμενων δεκαετιών
22:33 - 30 Ιουνίου 2025

Παρά την πρωτοφανή πρόοδο στους παιδικούς εμβολιασμούς των τελευταίων 50 ετών, η εμβολιαστική κάλυψη παρουσιάζει ανησυχητική στασιμότητα τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό “The Lancet” και καλύπτει 204 χώρες και περιοχές, αναδεικνύει σημαντικές προκλήσεις στην προστασία των παιδιών από απειλητικές για τη ζωή ασθένειες.

Η πρόοδος στους εμβολιασμούς

Από το 1980 έως το 2023, η εμβολιαστική κάλυψη διπλασιάστηκε σε παγκόσμιο επίπεδο για σοβαρές ασθένειες όπως η διφθερίτιδα, ο τέτανος, ο κοκκύτης, η ιλαρά, η πολιομυελίτιδα και η φυματίωση. Ταυτόχρονα, σημειώθηκε παγκόσμια μείωση κατά 75% στον αριθμό των παιδιών που δεν είχαν λάβει ποτέ τακτικό εμβόλιο παιδικής ηλικίας.

Συγκεκριμένα, τα “παιδιά με μηδενική δόση” μειώθηκαν από 58,8 εκατομμύρια το 1980 σε 14,7 εκατομμύρια το 2019, πριν από την έναρξη της πανδημίας COVID-19.

Στασιμότητα και υποχώρηση από το 2010

Ωστόσο, από το 2010 η πρόοδος στους παιδικούς εμβολιασμούς έχει σταματήσει ή ακόμη και αντιστραφεί σε πολλές χώρες. Ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς μειώθηκε σε 100 από τις 204 χώρες μεταξύ 2010 και 2019.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι 21 από τις 36 χώρες υψηλού εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, παρουσίασαν μειώσεις στην εμβολιαστική κάλυψη για τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά βασικών ασθενειών.

Η επίδραση της πανδημίας COVID-19

Η πανδημία COVID-19 επιδείνωσε περαιτέρω τις προκλήσεις στην κάλυψη των παιδικών εμβολιασμών. Το 2023 υπήρχαν περίπου 15,7 εκατομμύρια παιδιά που δεν είχαν λάβει καμία δόση του εμβολίου διφθερίτιδας, τετάνου και κοκκύτη κατά τον πρώτο χρόνο ζωής τους.

Περισσότερα από τα μισά αυτά παιδιά ζουν σε μόλις οκτώ χώρες, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στην υποσαχάρια Αφρική (53%) και τη νότια Ασία (13%).

Στρατηγικές για την επίτευξη των στόχων για το 2030

Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι παγκόσμιοι στόχοι ανοσοποίησης για το 2030 δεν θα επιτευχθούν χωρίς συγκεκριμένες δράσεις:

• Στοχευμένες και δίκαιες στρατηγικές εμβολιασμού
• Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης
• Αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια
• Μείωση της διστακτικότητας απέναντι στους εμβολιασμούς

Η έρευνα καταδεικνύει την ανάγκη για άμεση δράση προκειμένου να αντιστραφεί η αρνητική τάση στους παιδικούς εμβολιασμούς και να διασφαλιστεί η προστασία των μελλοντικών γενεών από προληπτές ασθένειες.