Δωρεάν 2.529 νέες κατοικίες για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

Νομοσχέδιο-τομή από το υπουργείο Άμυνας για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του
08:42 - 5 Ιουλίου 2025
έκτακτη σύσκεψη υπουργείο άμυνας

Με στόχο την αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών και τη θεσμική θωράκιση της διαχείρισης της στρατιωτικής περιουσίας, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προωθεί νομοσχέδιο-τομή, το οποίο προβλέπει την αξιοποίηση 2.529 ακινήτων και την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το σχέδιο νόμου, που φέρει τον τίτλο «Αξιοποίηση Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων – Σύσταση Ταμείου Ακινήτων Εθνικής Άμυνας και Φορέα Αξιοποίησης – Σχέδιο δράσεων για τη διαχείριση των στεγαστικών αναγκών των στελεχών», εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό της «Ατζέντας 2030». Η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το βράδυ της Πέμπτης, με την προβλεπόμενη διαδικασία να ολοκληρώνεται την Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025, στις 9 π.μ.

Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στόχος της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι η ορθολογική και πλήρως διαφανής διαχείριση της στρατιωτικής περιουσίας, με γνώμονα τη μέγιστη αξιοποίησή της προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Στον πυρήνα της μεταρρύθμισης βρίσκεται η παραδοχή ότι η ακίνητη περιουσία του ΥΠΕΘΑ αποτελεί δυνητική πηγή εσόδων, καθώς και εργαλείο ενίσχυσης της αμυντικής θωράκισης της χώρας και κάλυψης των στεγαστικών αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η νέα στρατηγική προσέγγιση του ΥΠΕΘΑ βασίζεται σε δύο διακριτούς άξονες: αφενός στις διαρθρωτικές αλλαγές στις διοικητικές δομές και αφετέρου στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την εφαρμογή στεγαστικής πολιτικής με ουσιαστικά οφέλη για το προσωπικό.

Κεντρική καινοτομία του νομοσχεδίου αποτελεί η σύσταση του Ταμείου Ακινήτων Εθνικής Άμυνας (ΤΑΕΘΑ), ενός ενιαίου νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου που θα προκύψει από τη συγχώνευση των υφιστάμενων ταμείων των τριών Κλάδων. Το νέο σχήμα θα εποπτεύεται από το ΥΠΕΘΑ και θα διοικείται από τριμελή επιτροπή, στην οποία θα μετέχουν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, καθώς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Με τη σύστασή του, το ΤΑΕΘΑ αναλαμβάνει το σύνολο της περιουσίας, των προγραμμάτων, των πόρων και των υποχρεώσεων των συγχωνευόμενων ταμείων, λειτουργώντας ως καθολικός τους διάδοχος. Στόχος είναι να αρθούν παθογένειες δεκαετιών -όπως η διοικητική αδράνεια και η πολυεπίπεδη γραφειοκρατία- ώστε η διαχείριση να συνεχιστεί απρόσκοπτα και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, χωρίς να επιβαρυνθεί το σύστημα με επιπλέον διοικητικό βάρος.

Κομβική πρόβλεψη του σχεδίου νόμου αποτελεί και η θεσμοθέτηση ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος, το οποίο θα επιτρέπει την πλήρη καταγραφή, εποπτεία και παρακολούθηση τόσο των ακινήτων του ΤΑΕΘΑ όσο και όσων εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της νέας ρύθμισης. Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιχειρεί να θεραπεύσει μία από τις πιο επίμονες παθογένειες του παρελθόντος: την απουσία ενιαίου μητρώου στρατιωτικής περιουσίας, η οποία έως σήμερα λειτουργούσε ανασταλτικά στην ουσιαστική αξιοποίησή της.

Το δεύτερο σκέλος της μεταρρύθμισης αφορά την ίδρυση του Φορέα Αξιοποίησης Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΦΑΑΕΔ), ο οποίος θα συσταθεί με τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου. Ο Φορέας θα διαθέτει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, τελώντας υπό την εποπτεία του ΥΠΕΘΑ μέσω του ΓΕΕΘΑ, και θα έχει ως αποστολή την εμπορική αξιοποίηση της μη επιχειρησιακής ακίνητης περιουσίας. Το πεδίο δράσης του ΦΑΑΕΔ θα είναι ευρύ, περιλαμβάνοντας συμμετοχή σε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), σύσταση εταιρειών ειδικού σκοπού, καθώς και ανάπτυξη συνεργασιών με ιδιώτες ή δημόσιους φορείς. Η λειτουργία του θα διέπεται από αυστηρό πλαίσιο ελέγχου, ενώ η διοίκηση θα ανατεθεί σε πρόσωπα με αποδεδειγμένη εμπειρία στον τομέα της ακίνητης περιουσίας.

Τα επενδυτικά σχέδια που θα μοιράσουν κατοικίες

Πέραν των διαρθρωτικών παρεμβάσεων στο θεσμικό και διοικητικό πλαίσιο, η πολιτική του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας συμπληρώνεται από την κατάρτιση και εφαρμογή στοχευμένων σχεδίων δράσης.

Το πρώτο, πενταετούς ορίζοντα, είναι το Στρατηγικό Σχέδιο Αξιοποίησης Ακινήτων, το οποίο θα συνοδεύεται από πλήρη τεχνική, νομική και χρηματοοικονομική τεκμηρίωση. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει ενέργειες προσέλκυσης επενδύσεων, ενώ σε περιπτώσεις έργων με οικονομικό αντικείμενο άνω των 10 εκατ. ευρώ, θα προβλέπεται σχετική ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Το δεύτερο, δεκαετούς ορίζοντα, αφορά τη διαχείριση των στεγαστικών αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Το σχέδιο θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και θα ενσωματώνει τη δυνατότητα κάλυψης στεγαστικών αναγκών και για προσωπικό άλλων υπουργείων, μέσω προγραμματικών συμβάσεων.

Για την πορεία και των δύο σχεδίων, προβλέπεται τακτική ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ενισχύοντας έτσι τη θεσμική λογοδοσία και τη διαφάνεια στη διαδικασία υλοποίησης. Οι επιπλέον πόροι που θα προκύψουν από την αξιοποίηση της στρατιωτικής περιουσίας αναμένεται να συμβάλουν στη δημιουργία ενός σταθερού και βιώσιμου μηχανισμού χρηματοδότησης, ικανού να στηρίξει την κατασκευή νέων κατοικιών για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων έως το 2030.

Εφημερίδα Απογευματινή