«Ταραγμένα νερά» από Θράκη έως Μεσόγειο

Προκλητικές κινήσεις σε Αιγαίο, Συρία, Λιβύη και απειλές για καλώδιο και πάρκα
08:52 - 5 Ιουλίου 2025
ΦΙΝΤΑΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Σε τροχιά συστηματικής αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου κινείται εκ νέου η Άγκυρα, επαναφέροντας με οξύτητα το σύνολο της ατζέντας των μονομερών αξιώσεών της από τη Δυτική Θράκη έως την Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη.

Με φόντο την επικείμενη ανακοίνωση των θαλάσσιων πάρκων από την Αθήνα και την πρόοδο στα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου (Great Sea Interconnector), η τουρκική πλευρά υιοθετεί επιθετική ρητορική και τακτικές πίεσης. Η Άγκυρα επιστρατεύοντας το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» απειλεί ευθέως με κρίση στο Αιγαίο σε περίπτωση που συνεχιστούν τα έργα πόντισης καλωδίων ή επεκταθεί ο σχεδιασμός για θαλάσσια πάρκα πέραν των 6 ναυτικών μιλίων.

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η τακτική επαναφορά των ανυπόστατων ισχυρισμών περί «τουρκικής μειονότητας» στη Δυτική Θράκη σε συνδυασμό με την τουρκική προσπάθεια προώθησης του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου και την αναζήτηση συμμαχιών στην Ανατολική Λιβύη. Η Άγκυρα επιχειρεί να αναβιώσει τη νομική του ισχύ, πιέζοντας για κύρωσή του από τη λιβυκή πλευρά, και επιδιώκει, ταυτόχρονα, να αποκόψει την Ελλάδα και την Κύπρο από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ενδεικτική της τουρκικής επιθετικότητας είναι και η πρόθεση που εκφράστηκε πρόσφατα από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, περί μονομερούς οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με τη Συρία – μια κίνηση που εντάσσεται στην προσπάθεια νομιμοποίησης παράνομων διεκδικήσεων στην περιοχή. Η επιστροφή της Άγκυρας σε υψηλούς ρητορικούς τόνους συνδέεται και με την επικείμενη ανακοίνωση των θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο, η οποία αναμένεται να γίνει πολύ σύντομα. Η τουρκική στάση συνδέεται, επίσης, με όλες τις τελευταίες πρωτοβουλίες εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ξεκινώντας από τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό τον Απρίλιο και εν συνεχεία, τον Ιούνιο, την επισημοποίηση μέσω των αρμόδιων οδών της ΕΕ της προκήρυξης ενδιαφέροντος για την έρευνα υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης.

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μεταβαίνει τις προσεχείς ημέρες στη Λιβύη, σε μια προσπάθεια διπλωματικής εξισορρόπησης και αποτροπής τετελεσμένων που επιδιώκει η Άγκυρα. Στόχος της ελληνικής αποστολής σε Τρίπολη και Βεγγάζη είναι να αποτρέψει -ει δυνατόν- την κύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου από το στρατόπεδο του Χαφτάρ, καθώς και το να τεθούν οι βάσεις για μια συμφωνία επί της διαδικασίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, μέσα από διάλογο και διαδικασίες που θα απορρέουν και θα υπαγορεύονται από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.