Εντός της ερχόµενης εβδοµάδας αναµένεται ο Εθνικός Οργανισµός ∆ηµοσίας Υγείας (ΕΟ∆Υ) να γνωρίζει µε την πιο ισχυρή βεβαιότητα εάν υπάρχουν και άλλα κρούσµατα αιµορραγικού πυρετού Κριµαίας-Κονγκό στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, στην οποία εντοπίστηκαν το κρούσµα του 72χρονου κτηνοτρόφου, ο οποίος κατέληξε τελικά στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου Λάρισας, και το δεύτερο κρούσµα, εκείνο της 54ης γιατρού του ιδρύµατος, η οποία εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε αποµόνωση στο ίδιο νοσοκοµείο και είχε έρθει σε στενή επαφή µε τον 72χρονο ασθενή.
Το λίαν ευχάριστο είναι, πάντως, το γεγονός ότι καλώς εξακολουθεί να βαίνει σταθερά και διαρκώς η κατάσταση της υγείας της 54χρονης γιατρού, τη στιγµή κατά την οποία υπό στενή επιδηµιολογική επιτήρηση παραµένουν περίπου 25 επαφές του 72χρονου ασθενούς ο οποίος κατέληξε, µεταξύ των οποίων συνάδελφοι της 54χρονης γιατρού και µέλη της οικογένειας του 72χρονου.
Μάλιστα, σύµφωνα µε πολύ καλά πληροφορηµένες πηγές της «Κυριακάτικης Απογευµατινής», αρνητικοί ήταν οι µοριακοί έλεγχοι (PCR) που διενεργήθηκαν την περασµένη εβδοµάδα σε τέσσερις πολύ στενές επαφές του 72χρονου, µε πολύ υψηλό κίνδυνο να είχαν µολυνθεί επίσης από αιµορραγικό πυρετό Κριµαίας-Κονγκό, αλλά ο συναγερµός στη Λάρισα αναµένεται να λήξει οριστικά εντός της ερχόµενης εβδοµάδας, όσος
είναι, δηλαδή, ο χρόνος επώασης του ιού, στην περίπτωση της µετάδοσής του από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Οι εκτιµήσεις
Υπενθυµίζεται ότι, σύµφωνα µε όσα αναφέρει ο ίδιος ο ΕΟ∆Υ, ο αιµορραγικός πυρετός Κριµαίας-Κονγκό είναι νόσος που οφείλεται σε ιό και µεταδίδεται µέσω τσιµπήµατος µολυσµένων κροτώνων (τσιµπουριών) ή µέσω άµεσης επαφής µε αίµα, ιστούς, σωµατικά υγρά ή εκκρίσεις µολυσµένων τσιµπουριών, ανθρώπων ή ζώων. Αγρια και οικόσιτα ζώα µπορεί να έχουν τον ιό στον οργανισµό τους για λίγες ηµέρες χωρίς να νοσούν, αλλά µπορούν να µολύνουν τα τσιµπούρια και αυτά µε τη σειρά τους να µεταδώσουν τον ιό σε άλλα ζώα ή και ανθρώπους.
Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος για τον οποίο ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Λοιµωδών Νόσων των Ζώων του Τµήµατος Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Σπύρος Κρήτας ξεκαθαρίζει στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» ότι «ουδεµία
σχέση έχει η νόσος του αιµορραγικού πυρετού Κριµαίας-Κονγκό µε τα ζώα.
Είναι κάτι το οποίο δεν µας απασχολεί εµάς τους κτηνιάτρους». Στο ίδιο µήκος κύµατος, ο πρόεδρος του ΕΟ∆Υ και καθηγητής Υγιεινής και
Επιδηµιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, µας διευκρινίζει µε σαφήνεια: «∆εν νοσούν τα ζώα, αλλά µεταδίδουν σε τσιµπούρια και από τα τσιµπούρια στον άνθρωπο. Στα ζώα κάναµε αντισώµατα για να δούµε εάν έχουν έρθει σε επαφή µε τον ιό και, επίσης, µαζέψαµε τσιµπούρια από τα ζώα, για να δούµε εάν φέρουν τον ιό».
Σύµφωνα πάντα µε τον ΕΟ∆Υ, τέλος, ο αιµορραγικός πυρετός Κριµαίας-Κονγκό είναι ιογενής, διαδεδοµένος σε παγκόσµιο επίπεδο, µε περίπου 10.000- 15.000 λοιµώξεις ετησίως. Σποραδικά κρούσµατα και επιδηµίες της νόσου έχουν καταγραφεί σε περισσότερες από 30 χώρες σε Ασία, Μέση Ανατολή, Αφρική και Ευρώπη. Στην Ευρώπη και σε γειτονικές χώρες έχουν καταγραφεί κρούσµατα σε Βουλγαρία, Αλβανία, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία και σε Ισπανία, Πορτογαλία, Γεωργία, Ρωσία, Ουκρανία και Τουρκία. Στην Ελλάδα έχει καταγραφεί στο παρελθόν άλλο ένα εγχώριο κρούσµα της νόσου, το 2008 στη Θράκη, και ήταν θανατηφόρο.
Προκαλεί φόβο και ανησυχία
Στο άκουσµα της νόσου «αιµορραγικός πυρετός», προκαλείται φόβος και ανησυχία εξαιτίας της βαρύτητας της νόσου και της υψηλής πιθανότητας θανάτου που υπαινίσσεται το όνοµά της. Πρόκειται για σύνδροµο που προκαλείται από διάφορα παθογόνα, κυρίως ιούς, µε πιο γνωστό τον ιό Ebola στην Αφρική. Στην Ελλάδα έχουν ανιχνευθεί ιοί που προκαλούν αιµορραγικό πυρετό, όπως ο ιός του αιµορραγικού πυρετού Κριµαίας-Κογκό, αλλά και οι ιοί της οικογένειας Hanta, που µολύνουν αρουραίους. Ο ιός του αιµορραγικού πυρετού Κριµαίας-Κογκό µεταδίδεται στους ανθρώπους κατ’ αρχάς από τσιµπούρια που έχουν µολυνθεί, τις περισσότερες φορές από κάποιο άγριο ζώο, ενώ είναι ενδηµικός στα Βαλκάνια, µε κρούσµατα συνήθως σε Βουλγαρία, Αλβανία, Μαυροβούνιο και Σερβία.
Επί του παρόντος, δεν υπάρχει εγκεκριµένη θεραπεία ή εγκεκριµένο εµβόλιο για τον ιό του αιµορραγικού πυρετού Κριµαίας-Κογκό. Η πλειονότητα όσων µολυνθούν µε τον ιό, δηλαδή περίπου το 80%, θα περάσουν τη νόσο ελαφριά και ένα µικρό ποσοστό, που δεν το γνωρίζουµε µε ακρίβεια, θα χρειαστεί ιατροφαρµακευτική υποστήριξη. Από τους ασθενείς που θα χρειαστούν νοσηλεία στο νοσοκοµείο, δηλαδή από τα πιο βαριά περιστατικά, περίπου το 30% θα καταλήξει.
Απαξ και γίνει η µετάδοση από το τσιµπούρι σε άνθρωπο, µπορεί στη συνέχεια να γίνει µετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, ωστόσο η µετάδοση αυτή δεν είναι τόσο αποτελεσµατική όπως στην περίπτωση της COVID-19 ή της γρίπης, καθώς ο ιός µεταδίδεται µέσω επαφής µε τα βιολογικά υγρά του ασθενούς, κυρίως µε αίµα. Εξαιτίας της µετάδοσης του ιού µέσω των βιολογικών υγρών, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή
στον χειρισµό των βιολογικών δειγµάτων του ασθενούς, καθώς έχει παρατηρηθεί σε αρκετές περιπτώσεις µετάδοση του ιού στους επαγγελµατίες υγείας που χειρίζονται αυτά τα βιολογικά δείγµατα. Η εκδήλωση της νόσου στις τυπικές µορφές της περιλαµβάνει κοινά συµπτώµατα, όπως υψηλό πυρετό, πόνους σε µύες, ζαλάδα και πονοκέφαλο. Οταν η νόσος εξελίσσεται, δηλαδή στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, προστίθενται πιο ειδικά συµπτώµατα της αιµορραγικής τάσης, όπως µελανιάσµατα, πετέχειες και αιµοραγίες. Η διάγνωση µπαίνει συνήθως µέσω ειδικής µοριακής εξέτασης, καθώς τα αντισώµατα αργούν να ανιχνευθούν στην πορεία της νόσου.
*Αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδηµιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών και µέλος της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων ∆ηµοσίας Υγείας του υπουργείου Υγείας
Κυριακάτικη Απογευματινή