Δίκη ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Ευρωπαία εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή και των 13 κατηγορουμένων

Η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή 13 κατηγορουμένων για απάτη στον ΟΠΕΚΕΠΕ με ψευδείς δηλώσεις και χρήση πλαστού χρήματος για επιδοτήσεις την περίοδο 2019-2020
19:09 - 7 Ιουλίου 2025

Την ενοχή και των 13 κατηγορουμένων για απάτη στον ΟΠΕΚΕΠΕ ζήτησε η εισαγγελέας της έδρας του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, εντεταλμένη στην ευρωπαϊκή εισαγγελία, Χαρίκλεια Θάνου. Οι κατηγορίες αφορούν απάτη και χρήση πλαστού χρήματος για τη λήψη επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ με ψευδείς και ανακριβείς δηλώσεις την περίοδο 2019-2020.

Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται και τα δύο παιδιά του άλλοτε διευθυντή του ΟΠΕΚΕΠΕ Λαμίας ο οποίος σήμερα έχει αποβιώσει. Η εισαγγελέας επισήμανε πως στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν ως μισθωτές εκτάσεων οι οποίες είναι είτε αμφισβητούμενες είτε δασικές.

Αμφισβητούμενες εκτάσεις στη Μακρυρράχη και την Αγόριανη

Η πρώτη έκταση βρίσκεται στη Μακρυρράχη και ενοικιάστηκε από τον αγροτικό συνεταιρισμό, ο πρώην πρόεδρος του οποίου κάθεται στο εδώλιο, στα παιδιά του άλλοτε διευθυντή του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με την εισαγγελέα, από τις διατάξεις του δασικού κώδικα κρίνεται ότι νομέας σε δημόσια κτήματα μπορεί να είναι μόνο το δημόσιο.

«Το δημόσιο χωρίς να κάνει τίποτα θεωρείται ότι είναι κύριος και νομέας των εκτάσεων. Όλα τα έγγραφα έχουν επισημανθεί στη δικογραφία και δέχονται ότι η όλη η έκταση είναι δάση και δασική. Αντιθέτως, συνέχισε ο αγροτικός συνεταιρισμός να χρησιμοποιεί ασταμάτητα αμφότερες τις εκτάσεις», τόνισε η εισαγγελέας Χαρίκλεια Θάνου.

Όσον αφορά στην άλλη έκταση στην Αγόριανη, η οποία περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο, η εισαγγελέας τόνισε ότι είναι ιδιωτική αλλά δεν εκμισθώθηκε νόμιμα.

OΠΕΚΕΠΕ: Eλλειψη ελέγχων

Η εισαγγελέας της έδρας ήταν ιδιαίτερα δριμεία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τα στελέχη του, επισημαίνοντας ότι αφενός δεν πήγαν στο σημείο για να διενεργήσουν ελέγχους και αφετέρου ότι έβγαζε συνεχώς εγκυκλίους και άλλαζε τα κριτήρια για τη χορήγηση των επιδοτήσεων.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την εισαγγελέα, να μην λάβουν τα χρήματα αυτοί που πραγματικά τα δικαιούνται.

«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έβγαζε ανά δίμηνο διαφορετικές εγκυκλίους! Ενώ κατά την εξέταση των πρώτων αιτήσεων ο ΟΠΕΚΕΠΕ, εκτός από Ε9 απαιτούσε να προσκομίζονται και ισχυροί τίτλοι, στη συνέχεια, με απανωτές τροποποιήσεις αυτό καταργήθηκε. Μπορούσε δηλαδή κάποιος και με ένα Ε9 να αποδείξει ότι είναι κύριος της έκτασης», τόνισε η εισαγγελέας.

Αιτήματα για διερεύνηση ψευδορκίας

Με την πρόταση της, η εισαγγελέας ζήτησε τη διαβίβαση αντιγράφων της δικογραφίας προκειμένου να ελεγχθούν:

• Πέντε μάρτυρες για ψευδορκία
• Δύο πρόσωπα για ηθική αυτουργία στην ψευδορκία
• Ένα πρόσωπο για ψευδή βεβαίωση

Η εισαγγελέας, στο τέλος της αγόρευσης της, είπε ότι τις ευθύνες του ΟΠΕΚΕΠΕ θα τις εξετάσει στην υπόθεση της Α. Β., ιδιοκτήτριας ΚΥΔ στο Δομοκό, σε βάρος της οποίας υπάρχει ανοιχτή δικογραφία για κακουργηματική πλαστογραφία.

Άρνηση των κατηγοριών από τους κατηγορουμένους

Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν στις απολογίες τους τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι ενήργησαν στο πλαίσιο της σχετικής εγκυκλίου. Μεταξύ αυτών και ο 84χρονος πρώην πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού της Μακρυρράχης.

Όπως υποστηρίζουν, η εγκύκλιος αυτή δεν απαιτούσε να υπάρχει ούτε γεωργική παραγωγή ούτε ζωικό κεφάλαιο για τη λήψη της επιδότησης, αλλά μοναδικό κριτήριο ήταν η διατήρηση των βοσκοτόπων σε «καλή γεωργική κατάσταση». Με άλλα λόγια, όπως εξήγησαν, το μόνο που απαιτούνταν ήταν το χορτάρι να μην ξεπερνά σε ύψος τα 70 εκατοστά.

Η δίκη διεκόπη για τις 21 Ιουλίου.