Το πλέον καθοριστικό βήμα, που αποτελεί «κλειδί» για την επιτυχία των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, είναι η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου που αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 17 Ιουλίου. Όσοι ασχολούνται χρόνια με τα μηχανογραφικά δίνουν τις εξής κατευθυντήριες γραμμές:
– Το πρώτο που πρέπει να κάνει ένας υποψήφιος είναι να ακολουθήσει τις πραγματικές επιθυμίες του.
– Το δεύτερο είναι να επιλέξει τα αποκαλούμενα «τμήματα ευκαιρίας». Δηλαδή τμήματα που, αν και συνήθως έχουν χαμηλή βάση εισαγωγής, όπως το Μαθηματικό Σάμου ή το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής Ξάνθης, οδηγούν σε πολλές δυνατότητες στην αγορά εργασίας.
– Και το τρίτο «κλειδί» για την «έξυπνη» συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου είναι η αναζήτηση στο διαδίκτυο των οδηγών σπουδών με τα αναλυτικά μαθήματα στα τμήματα που θεωρούν οι υποψήφιοι ότι τους ενδιαφέρουν, προκειμένου να ξέρουν τι θα έχουν να μελετήσουν στο πανεπιστήμιο.
Τέσσερις συμβουλές για την έξυπνη συμπλήρωση μηχανογραφικού δίνει στους υποψήφιους μέσω της «Απογευματινής» ο Χρήστος Ταουσάνης, σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού της Employ EDU:
1. Μην αγνοήσετε τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά σας προς όφελος της λεγόμενης επαγγελματικής αποκατάστασης. Η αγορά εργασίας μεταβάλλεται με ταχύτατους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, οπότε είναι λάθος να απορρίπτουμε επιλογές που δεν γνωρίζουμε ή με τις οποίες δεν είμαστε ακόμα εξοικειωμένοι, μόνο και μόνο επειδή δεν έχουμε ακούσει ότι έχουν μεγάλα ποσοστά επαγγελματικής αποκατάστασης. Απαραίτητη αφετηρία είναι τα «θέλω» του ενδιαφερόμενου και όχι τα «θέλω» του κοινωνικού περίγυρου.
2. Μην εφησυχάζετε στην υψηλή βαθμολογία που έχετε ή μην απογοητεύεστε από μια μέτρια βαθμολογία. Το ότι έχετε συγκεντρώσει πολλά μόρια δεν είναι λόγος για να δηλώσετε ελάχιστες σχολές στο μηχανογραφικό σας. Όπως επίσης και αν συγκεντρώσατε λίγα μόρια, μη βλέπετε τη διαδικασία του μηχανογραφικού ως καταναγκαστικό έργο! Βεβαιωθείτε πως, είτε στα υψηλά είτε στα χαμηλά βαθμολογικά επίπεδα, έχετε δημιουργήσει ένα μηχανογραφικό που καλύπτει πολλά σενάρια αυξομειώσεων των βάσεων και το οποίο, ανάλογα με τη διακύμανση των βάσεων, μπορεί να επιφυλάσσει για εσάς και μια ευχάριστη έκπληξη.
3. Μην αλλάζετε τις επιλογές σας, επειδή είχατε καλύτερη επίδοση από ό,τι περιμένατε. Ένα από τα κλασικά λάθη των μαθητών που πέτυχαν υψηλές βαθμολογίες στις Πανελλαδικές είναι πως αποφεύγουν να δηλώσουν τμήματα που χρειάζονται πολύ λιγότερα μόρια από όσα έχουν συγκεντρώσει ή το γεγονός ότι δηλώνουν τμήματα στο ύψος της βαθμολογίας τους, χωρίς πραγματικά να το θέλουν, μόνο και μόνο για να μη «χαραμίσουν» τα μόριά τους!
4. Μην αγνοείτε τμήματα τα οποία ενδεχομένως είναι δυνητικά προσβάσιμα και στις βαθμολογίες σας, αλλά δεν γνωρίζετε επακριβώς σε ποιον κλάδο ή επάγγελμα οδηγούν. Διερευνούμε με ιδιαίτερη προσοχή το πρόγραμμα σπουδών κάθε τμήματος, τα επαγγελματικά δικαιώματα, τα συνδεόμενα επαγγέλματα κ.λπ. Πριν δηλώσετε οτιδήποτε στο μηχανογραφικό σας, κάντε μια προσεκτική μελέτη των τμημάτων στα οποία έχετε πρόσβαση στο πεδίο-τομέα σας. Εξετάστε προσεκτικά τα τμήματα τα οποία εκ των πραγμάτων μπορείτε να δηλώσετε (και δεν σας περιορίζει η ελάχιστη βάση εισαγωγής).
Πολλοί μαθητές έχουν χάσει «καλές ευκαιρίες», αγνοώντας πως σε μια επιλογή που προσπέρασαν θα μπορούσαν να βρουν τον κλάδο που τους ενδιαφέρει. Για παράδειγμα, επαγγελματικά δικαιώματα φιλολόγου μπορείτε να αποκτήσετε και από ένα Τμήμα Φιλολογίας αλλά και από ένα Τμήμα Φιλοσοφίας. Από το Τμήμα των Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών μπορείτε να ασχοληθείτε με τη ναυπηγική και τη ναυτιλία, αλλά -παράλληλα- συνεχίζετε να έχετε επακριβώς τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα όπως και κάθε άλλος απόφοιτος μηχανολόγος πολυτεχνικού τμήματος.
Εφημερίδα Απογευματινή