Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Πρωτοποριακή επικοινωνία με διαστημόπλοιο στον Άρη μέσω λέιζερ

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών πραγματοποίησε επικοινωνία με διαστημόπλοιο στον Άρη μέσω ακτίνων λέιζερ σε συνεργασία με NASA και ESA
19:59 - 8 Ιουλίου 2025

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών πραγματοποίησε μια επαναστατική επίτευξη στον τομέα των διαστημικών τεχνολογιών, επιτυγχάνοντας επικοινωνία με διαστημόπλοιο στον Άρη μέσω ακτίνων λέιζερ. Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος ενημερώθηκε για τις πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν την Ελλάδα σε ευρωπαϊκό πυλώνα ανάπτυξης καινοτομίας στις νέες διαστημικές τεχνολογίες επικοινωνιών.

Συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης για τις διαστημικές τεχνολογίες

Στη συνάντηση με τον διευθυντή και πρόεδρο του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Σπύρο Βασιλάκο, συμμετείχε επίσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Σταύρος Καλαφάτης. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις εμβληματικές εξελίξεις που τοποθετούν την Ελλάδα στο προσκήνιο των διαστημικών καινοτομιών.

Πρωτοποριακό πείραμα επικοινωνίας με τον Άρη

Ο κ. Βασιλάκος παρουσίασε τις εξελίξεις σε ένα μοναδικό πιλοτικό πείραμα παγκοσμίως σε συνεργασία με τη NASA και την ESA. Το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου στην Κορινθία πραγματοποίησε επικοινωνία με ακτίνες λέιζερ με διαστημόπλοιο στον Άρη, σε απόσταση 300 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Αυτή η επαναστατική επίτευξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διαστημικής αποστολής «ΨΥΧΗ Phyche». Το μήνυμα στάλθηκε και λίγα λεπτά αργότερα η απάντηση έφτασε στο Αστεροσκοπείο Χελμού. Πρόκειται για τη βαθύτερη ευρυζωνική ζεύξη στο διάστημα, που μπορεί να σημαίνει πραγματική επανάσταση στο πεδίο των τηλεπικοινωνιών.

Στρατηγική ανάπτυξη διαστημικών τεχνολογιών

Στο πρωτοποριακό αυτό πείραμα συμμετέχει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών με τα δύο Αστεροσκοπεία που διαθέτει στην Πελοπόννησο. Ο στόχος είναι να μετατραπεί το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου στο μεγαλύτερο διαστημικό κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η εμβληματική αυτή συνεργασία θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες στη θεματική περιοχή των οπτικών και κβαντικών επικοινωνιών. Παράλληλα, θα λειτουργήσει ως αναπτυξιακός παράγοντας, καθιστώντας το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και την Ελλάδα σημαντικό παίκτη σε διεθνές επίπεδο στις διαστημικές εφαρμογές και στις νέες τεχνολογίες.