Χιλιάδες καταγγελίες για αυθαιρεσίες και παρανομίες στις παραλίες της χώρας έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου, Όμηρο Τσάπαλο, που μίλησε στην ΕΡΤ, μόνο κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο υποβλήθηκαν περίπου 3.500 καταγγελίες πολιτών μέσω της εφαρμογής MyCoast.
Οι περισσότερες καταγγελίες το τελευταίο διάστημα αφορούν περιοχές όπως η Χαλκιδική, η Ανατολική Αττική και η Αιτωλοακαρνανία.
«Πέρυσι, την ίδια περίοδο, είχαμε περίπου 8.000 με 9.000 καταγγελίες. Τι δείχνει αυτό; Ότι σε μεγάλο βαθμό οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις παραλίες έχουν συμμορφωθεί με τη νομοθεσία και τους κανονισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάπαλος.
Παράλληλα, ανακοίνωσε πως τον Αύγουστο θα επιστρατευτούν drones στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, με στόχο τον εντοπισμό παρανομιών σε απομακρυσμένες περιοχές.
Τσάπαλος: «Μισή παραλία πρέπει να είναι ελεύθερη»
Ο κ. Τσάπαλος αναφέρθηκε σε περίπτωση επιχειρηματία σε πολυσύχναστη παραλία της Χαλκιδικής, σημειώνοντας πως μόλις διαπιστώθηκε ότι παρανομούσε, αφαιρέθηκαν οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες που είχε τοποθετήσει.
Για τις αναλογίες ελεύθερου χώρου και χώρου για επιχειρήσεις στις παραλίες, ανέφερε ότι «είναι περίπου χονδρικά μισό – μισό, σε περιοχές Νατούρα είναι 60-40 υπέρ του ελεύθερου χώρου. Χονδρικά η μισή παραλία πρέπει να είναι ελεύθερη για οποιονδήποτε θέλει με τη δική του ομπρέλα, με τη δική του πετσέτα και ξαπλώστρα να πάει να κάνει το μπάνιο του απρόσκοπτα. Τις ομπρέλες που παρανόμως είχαν τοποθετηθεί και ξηλώθηκαν, ο επιχειρηματίας θα πρέπει να τις μαζέψει και να τις πάει σε δικό του αποθηκευτικό χώρο. Διαφορετικά, προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα έως 60.000 ευρώ σε περίπτωση που κάποιος υποτροπιάσει. Επίσης, θα του απαγορεύεται έως και για 10 χρόνια να ξανακάνει αίτηση σε ηλεκτρονική δημοπρασία για να πάρει χώρο στην παραλία και να δραστηριοποιηθεί. Γενικότερα οι ποινές είναι από τις πιο αυστηρές σε όλη την Ευρώπη», κατέληξε.