Η Υπηρεσία ΕΟΤ Εξωτερικού Γαλλίας ολοκλήρωσε με επιτυχία δύο σημαντικά ταξίδια εξοικείωσης στα μέσα Ιουνίου, με στόχο την προβολή της Αττικής και των νησιών του Αργοσαρωνικού ως ιδανικού προορισμού διακοπών υψηλών απαιτήσεων, καθώς και της Λέσβου ως εναλλακτικού γαστρονομικού προορισμού τουρισμού στο κοινό της Γαλλίας.
Press trip στην Αττική με συνεργασία Transavia
Το πρώτο ταξίδι εξοικείωσης στην Αττική διοργανώθηκε από 19 έως 22 Ιουνίου 2025 σε συνεργασία με τον γαλλικό αερομεταφορέα Transavia. Η πρωτοβουλία αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προβολής των ελληνικών προορισμών και ενίσχυσης της νέας απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Μασσαλίας με Αθήνα.
Στο press trip συμμετείχαν τρεις Γάλλοι δημοσιογράφοι από κορυφαία γαλλικά μέσα ενημέρωσης: Marie Claire και Marie Claire Maison (εκδόσεις Sud), La Provence Dimanche (κυριακάτικη έκδοση της δημοφιλέστατης εκτός Παρισίου ομώνυμης εφημερίδας) και το COTE Magazine (εκδόσεις Marseille Provence).
Συγκεκριμένα, στην αποστολή συμμετείχαν ο διευθυντής έκδοσης των Marie Claire και Marie Claire Maison (έκδοση Sud), Luc Clément, ο δημοσιογράφος Cyril Castelliti της La Provence Dimanche και η ταξιδιωτική συντάκτρια Laura Puset του περιοδικού πολυτελείας COTE Magazine, συνοδεία του υπεύθυνου Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας της Transavia, Matthieu Degrave.
Οι Γάλλοι δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας και τα εμβληματικά τοπόσημά της, συμπεριλαμβανομένων του ιερού βράχου της Ακρόπολης, του Μουσείου Ακροπόλεως, του Ζαππείου και του Παναθηναϊκού σταδίου. Επιπλέον, γνώρισαν τα νησιά του Αργοσαρωνικού, το Σούνιο και τον Ναό του Ποσειδώνα, την Αθηναϊκή Ριβιέρα, ενώ πραγματοποίησαν γαστρονομική περιήγηση με ξεναγό σε Πλάκα, Αναφιώτικα και Μοναστηράκι.
Οργάνωση και συντονισμός του προγράμματος
Το πρόγραμμα των επισκέψεων οργανώθηκε από την Προϊσταμένη της Υπηρεσίας ΕΟΤ Εξωτερικού Γαλλίας, Έμυ Αναγνωστοπούλου, σε συντονισμό με την κεντρική υπηρεσία ΕΟΤ στην Αθήνα. Σημαντική ήταν η συνδρομή της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, που διευκόλυνε τις επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους.
Γαστρονομικό press trip στη Λέσβο
Το δεύτερο ταξίδι εξοικείωσης πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο από 18 έως 21 Ιουνίου 2025, στο πλαίσιο προώθησης ειδικών μορφών τουρισμού στρατηγικής προτεραιότητας για τον ΕΟΤ. Στόχος ήταν η προβολή του νησιού στη γαλλική αγορά ως ιδανικού προορισμού γαστρονομικού και πολιτιστικού τουρισμού.
Στο γαστρονομικό press trip συμμετείχαν τρεις Γάλλοι δημοσιογράφοι από σημαντικά μέσα γαστρονομίας: η Eve Jusseaume του διμηνιαίου περιοδικού Marmiton, ο Illies Fernandez του τριμηνιαίου περιοδικού Fou de Cuisine και ο Pascal Schultz του γαλλικού ταξιδιωτικού περιοδικού Escapade Magazine.
Η δημοφιλής στη Γαλλία Ελληνίδα σεφ Ντίνα Νικολάου συνόδευσε τους δημοσιογράφους και ετοίμασε τοπικά πιάτα με αυθεντικά προϊόντα του νησιού, εντυπωσιάζοντας τους καλεσμένους με τη γαστρονομική κληρονομιά της Λέσβου.
Περιήγηση και επισκέψεις στη Λέσβο
Η δημοσιογραφική αποστολή περιηγήθηκε σε χαρακτηριστικές τοποθεσίες του νησιού, όπως την ορεινή Αγιάσο, τον κόλπο Γέρα και τη Μυτιλήνη. Οι επισκέψεις περιελάμβαναν:
• Το αποστακτήριο και το Μουσείο Ούζου Βαρβαγιάννη
• Τα ελαιοτριβεία Πρωτούλη
• Τα ουζερί στο Πλωμάρι
• Το Εργαστήριο Παραδοσιακής Κεραμικής Τέχνης Σταμάτη Στυλιανού στον Μανταμάδο
• Το τυροκομείο Δούκα
• Το Μουσείο Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη Teriade σύγχρονης τέχνης
Οι τρεις δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη γαστρονομία, την ιστορία του νησιού, την πολιτιστική κληρονομιά και τις δραστηριότητες στη φύση, αποχωρώντας με τις καλύτερες εντυπώσεις από τον ελληνικό προορισμό.