Επιχείρηση αποσυμφόρησης στην Κρήτη: Καραβιά με 200 μετανάστες έφτασε στον Πειραιά

Σχέδιο της κυβέρνησης για σταδιακή εκκένωση δομών και επαναχάραξη πολιτικής με φόντο  τις πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις
10:01 - 12 Ιουλίου 2025
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Φωτογραφία Αρχείου

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η διαχείριση του μεταναστευτικού, καθώς η Κρήτη δέχεται πλέον πρωτοφανή πίεση από τις αυξανόμενες αφίξεις μεταναστών, κυρίως από τη Λιβύη. Το Σάββατο (12/7) πραγματοποιήθηκε η μεταφορά περίπου 200 μεταναστών προς τον Πειραιά, σε μια επιχείρηση που αποτελεί μέρος του σχεδίου αποσυμφόρησης του νησιού και μετακίνησης φιλοξενούμενων από τοπικές δομές προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

Έκτακτες μεταφορές μεταναστών από την Κρήτη

Η μετακίνηση έγινε με δύο επιβατικά πλοία, που απέπλευσαν από Χανιά και Ηράκλειο, με ισχυρή παρουσία του Λιμενικού Σώματος στο λιμάνι του Πειραιά για την ασφαλή αποβίβαση. Οι μετανάστες που μεταφέρθηκαν φιλοξενούνταν σε δομές της Περιφέρειας Κρήτης, κυρίως στο Ρέθυμνο, και αναμένεται να κατευθυνθούν σε κέντρα υποδοχής της ενδοχώρας. Ωστόσο, δεν έχουν δοθεί επίσημες λεπτομέρειες για τις ακριβείς τοποθεσίες που θα τους υποδεχθούν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μέχρι την Τετάρτη 16 Ιουλίου, αναμένεται να έχουν αποχωρήσει συνολικά 800 μετανάστες από το νησί. Η επιχείρηση αποτελεί άμεση απάντηση στην εκρηκτική αύξηση των μεταναστευτικών ροών, που – σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία – έχουν ξεπεράσει το 350% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Το σχέδιο εκκένωσης και οι επόμενες κινήσεις

Κατά την πρόσφατη σύσκεψη στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με τη συμμετοχή τοπικών φορέων από την Κρήτη, ο υπουργός Θάνος Πλεύρης παρουσίασε το κυβερνητικό σχέδιο, τονίζοντας πως στόχος είναι η αποσυμφόρηση με όρους κοινωνικής ασφάλειας, αλλά και ο σεβασμός στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Ο ίδιος ανέφερε ότι έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή μέτρα «αποτροπής, επιτήρησης και υποδοχής», προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική θωράκιση των τοπικών κοινωνιών.

Παράλληλα, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας δομής υποδοχής και ταυτοποίησης στην Κρήτη. Αν και η ακριβής τοποθεσία δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, κυβερνητικοί παράγοντες ξεκαθαρίζουν πως «δεν πρόκειται για φυλακή», διαψεύδοντας φήμες περί κλειστών δομών κράτησης. Όπως τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν τις προσεχείς ημέρες, με στόχο να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή, χωρίς να αγνοηθούν οι ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών.

Η κυβέρνηση επιχειρεί με κινήσεις υψηλού πολιτικού ρίσκου να ισορροπήσει μεταξύ του ανθρωπισμού και της ανάγκης για αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική. Το μεταναστευτικό, άλλωστε, έχει μετατραπεί πλέον σε πεδίο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης και ενδέχεται να εξελιχθεί σε κεντρικό ζήτημα των επόμενων μηνών – ιδίως ενόψει των διεργασιών στην Κεντροδεξιά και των ανακατατάξεων στον πολιτικό χάρτη.