Το νέο σύστηµα εισαγωγής στα Πανεπιστήµια που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, µε τη θέσπιση του Εθνικού Απολυτηρίου και την καθιέρωση νέου τύπου πανελλαδικών εξετάσεων, αλλάζει εκ βάθρων όλα όσα ισχύουν σήµερα, οδηγώντας στην αναβάθµιση του Λυκείου και σε µια πιο δίκαιη αξιολόγηση των υποψηφίων.
Οι αλλαγές δεν θα επηρεάσουν τους ση µερινούς µαθητές του Λυκείου, αλλά θα εφαρµοστούν από το σχολικό έτος 2029 2030, ξεκινώντας από τους µαθητές της Α’ Λυκείου, προκειµένου δύο χρόνια µετά να αποτελέσουν το «διαβατήριο» για την πρόσβαση στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση. Στόχος είναι η αποκατάσταση της αξιοπι στίας του Λυκείου ως εκπαιδευτικής βαθ µίδας που παρέχει γνώσεις και δεξιότητες, καθώς και η δηµιουργία ενός πιο αξιόπι στου συστήµατος εισαγωγής στα Πανεπι στήµια και όχι µε την εξέταση τεσσάρων και µόνο µαθηµάτων. Ειδικότερα, βασική φιλοσοφία του σχεδί ου του υπουργείου Παιδείας για το Εθνικό Απολυτήριο θα είναι η εισαγωγή στο Πα νεπιστήµιο µε βάση τον υπολογισµό βαθ µών της Α’, της Β’ και της Γ’ Λυκείου, µε ειδικό συντελεστή ανά τάξη, καθώς και η ενίσχυση της Τράπεζας Θεµάτων, µέσω της οποίας θα πραγµατοποιούνται οι νέου τύπου Πανελλαδικές Εξετάσεις, αλλά µε τρόπο εξίσου αδιάβλητο και αξιοκρατικό µε τις σηµερινές.
Οπως τόνισε η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, η συζήτηση για το Εθνικό Απο λυτήριο αποτελεί εθνική προτεραιότητα και κεντρική κυβερνητική επιλογή, όπως έχει εξαγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυ πουργό, και είναι βασικό σκέλος του κυ βερνητικού σχεδιασµού για την αναβάθ µιση της ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης. Σύµφωνα µε την υπουργό, πρόκειται για ένα εγχείρηµα µε πολύ ευρύ αποτύπωµα πανεθνικής εµβέλειας, καθώς το νέο Λύ κειο αφορά 230.000 µαθητές κάθε χρόνο, 23.500 εκπαιδευτικούς, χιλιάδες οικογέ νειες, τα Πανεπιστήµια, αλλά και την αγο ρά εργασίας.
∆ύο επιτροπές
Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη συγκροτηθεί δύο επιστηµονικές επιτροπές, µε τη συµ µετοχή του ΙΕΠ και πανεπιστηµιακών, οι οποίες επεξεργάζονται σενάρια για τον συνυπολογισµό των βαθµών της Β’ και Γ’ Λυκείου στον τελικό βαθµό του απολυτη ρίου, ενώ, όπως λέει η υπουργός, «στον πυρήνα της στρατηγικής µας βρίσκεται η αποκατάσταση του παιδαγωγικού ρό λου του Λυκείου, µε περισσότερο βάρος στην πορεία του µαθητή, µε περισσότερη εµπιστοσύνη στον εκπαιδευτικό και στό χο έναν αξιόπιστο τίτλο σπουδών, που ανοίγει δρόµους».
Ο Εθνικός Οργανισµός Εξετάσεων προ τείνει τη σύνδεση των Πανελλαδικών Εξε τάσεων µε το Εθνικό Απολυτήριο, όπως εφαρµόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώ ρες, ενώ το ελληνικό µοντέλο εµπνέεται από συστήµατα όπως το Matura, το Abitur και το Baccalauréat, προσαρµοσµένα στις εθνικές ανάγκες και πολιτισµικές µας ιδι αιτερότητες. Σηµειώνεται ότι το µοντέ λο της «Matura», στο οποίο αναφέρθηκε η υπουργός, λειτουργεί ως ενιαίος τίτλος αποφοίτησης και πρόσβασης στην Ανώ τατη Εκπαίδευση σε Ουγγαρία, Πολωνία, Αυστρία, Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία και Λιχτενστάιν, ενώ σε χώρες όπως η Εσθο νία και η Λετονία η πρόσβαση στα Πανε πιστήµια είναι ελεύθερη, µε µόνο προαπαι τούµενο τον απολυτήριο τίτλο.
Το καινούργιο σύστηµα
Η µετάβαση στο νέο σύστηµα βασίζε ται σε ένα καλά σχεδιασµένο και σταδι ακά εφαρµόσιµο πλαίσιο, το οποίο θα περιλαµβάνει: επικαιροποιηµένα Προ γράµµατα Σπουδών, επιµόρφωση εκ παιδευτικών, ενίσχυση της παιδαγωγι κής λειτουργίας κάθε τάξης, καθιέρωση προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσε ων και στις τρεις τάξεις, αναβαθµισµέ νη Τράπεζα Θεµάτων, διαβαθµισµένες απολυτήριες και προαγωγικές εξετά σεις, εσωτερικά και εξωτερικά εργαλεία εποπτείας και αξιολόγησης, επέκταση πι στοποίησης ξένων γλωσσών εντός σχο λείου και αντιµετώπιση του άγχους των εξετάσεων. Στην πρώτη συνεδρίαση της αρµόδιας επιτροπής συµµετείχε ως προσκεκλη µένος οµιλητής ο καθηγητής και πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ Γιώργος Μπαµπινι ώτης, ο οποίος συζητά το θέµα αυτό από το 2009 και θεωρεί «σηµαντικό έναν δι ακοµµατικό διάλογο, για να µπορέσει να εφαρµοστεί το νέο σύστηµα και να ξανα βρεί το Λύκειο την οντότητα και την ποι ότητά του». Μιλώντας στην «Κυριακάτικη Απογευµα τινή», ο κ. Μπαµπινιώτης επισηµαίνει ότι υπάρχουν «δύο µεγάλα θέµατα. Το ένα είναι ότι το Λύκειο έχει απαξιωθεί πλή ρως, µε τη στροφή των παιδιών σε ελάχι στα µαθήµατα και µε την εξάρτηση από τα φροντιστήρια. Και το δεύτερο είναι ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι ένα τραυµατικό σύστηµα, που, πέρα από το αδιάβλητο, έχει µία σειρά από αρνητικά στοιχεία: είναι απάνθρωπο, αναξιόπιστο, άδικο και πανάκριβο».
«Το πρόβληµα είναι ότι έχει αχρηστευ θεί µια κύρια βαθµίδα της Εκπαίδευσης, η οποία πρέπει να αναστηθεί», όπως λέει χαρακτηριστικά. Ως µία λύση, δίκαιη, αξι όπιστη και αδιάβλητη, προτείνει ο καθη γητής να συνυπολογίζεται και να βαρύνει για την είσοδο στα ΑΕΙ η επίδοση και των τριών τάξεων του Λυκείου. Σε ποσοστό 20% αρχικά και µε προοπτική να αυξά νεται η βαρύτητα όλο και περισσότερο. Παράλληλα, όπως εξηγεί, για αρκετό δι άστηµα δεν µπορούν να αποφευχθούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, οι οποίες θα πρέπει να διεξάγονται από τον ήδη ιδρυ θέντα Εθνικό Οργανισµό Εξετάσεων, αλλά θεωρεί ότι θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα επανάληψης σε περίπτωση αποτυχίας σε ένα µάθηµα. Οπως αναφέρει ο Γ. Μπαµπινιώτης, «όλο αυτό θέλει µελέτη, γιατί έχει πολλές πλευ ρές, αλλά ο τρόπος που γίνεται η εισα γωγή στα Πανεπιστήµια της Ευρώπης µπορεί να θεραπεύσει τις δύο καίριες αδυναµίες: το αχρηστευµένο Λύκειο και το τραυµατικό σύστηµα εξετάσεων».
Kυριακάτικη Απογευματινή