To κύµα επιστροφής που ξεσηκώθηκε κατά τη µετα πανδηµική περίοδο εξακολουθεί να επελαύνει και, προτού εδραιωθεί ένα νέο καθεστώς, τα δεδοµένα που ίσχυαν στην υγειονοµική κρίση άλλαξαν.
Πέντε χρόνια έχουν περάσει από τις εποχές του εγκλεισµού και της πιστής τήρησης των αποστάσεων, τότε που βασική µέριµνα ολόκληρου του κόσµου ήταν η αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, και η επιστροφή των εργαζοµένων στα γραφεία συνθέτει τη νέα εργασιακή κανονικότητα. Καθώς πέρασαν τα χρόνια, οι µάσκες βγήκαν, οι αποστάσεις µειώθηκαν και οι απαιτήσεις των εργοδοτών άλλαξαν, δεδοµένης της αναπροσαρµογής της πραγµατικότητας σε νέες βάσεις. Η εξ αποστάσεως εργασία, που στην περίοδο της νόσου COVID-19 έτεινε να γίνει θεσµός, φαίνεται πλέον να µειώνεται ορατά, µε τις πιο γνωστές πολυεθνικές να ζητούν επιστροφή στα γραφεία, τη στιγµή που και οι εργαζόµενοι, σε πολλές περιπτώσεις, επιθυµούν τις καθηµερινές επαφές µε σκοπό την ταχύτερη επίλυση ζητηµά των και την αύξηση της αποδοτικότητάς τους.
Τι συµβαίνει στην Ελλάδα και τι στον κόσµο αναφορικά µε την τηλεργασία, αυτήν τη στιγµή; Τι συµβαίνει και, παρά την ευελιξία που δίνει η τηλεργασία, οι υπάλληλοι συχνά προ τιµούν την επιστροφή στα γραφεία; Σύµφωνα µε το αµερικανικό δίκτυο CNBC, που επικαλείται στοιχεία ερευ νών, οι ευκαιρίες για θέσεις εξ απο στάσεως εργασίας έχουν µειωθεί, τη στιγµή που ο ανταγωνισµός για την απόκτηση µιας θέσης είναι µεγάλος. Μόλις το 20% των δηµοσιεύσεων στο LinkedIn αφορούν αποµακρυσµένες ή υβριδικές θέσεις εργασίας. Μελέτη του 2024 για τις επιχειρήσεις του S&P 500 διαπίστωσε, δε, ότι ο χρόνος στο γραφείο ενίσχυε την παραγωγικότη τα και, εποµένως και το τελικό αποτέλεσµα.
Απαίτηση των διευθυντών;
Ορισµένοι τύποι διευθυντών είναι πιο πιθανό να θέλουν πίσω το προσωπικό στα γραφεία, εξηγεί, την ίδια στιγ µή, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήµιο του Πίτσµπουργκ που ηγήθηκε της µεγάλης αµερικανικής έρευνας. «Οι εντολές επιστροφής στο γραφείο είναι πιο πιθανές σε επιχειρήσεις µε άνδρες και ισχυρούς διευθύνοντες συµβούλους», εξήγησε ο καθηγητής Μαρκ Μα. «Οι συγκεκριµένοι διευθυντές συνηθίζουν να εργάζονται στο γραφείο πέντε ηµέρες την εβδοµάδα, ενώ αισθάνονται ότι χάνουν τον έλεγχο των υπαλλήλων τους που εργάζο νται από το σπίτι», προσθέτει.
Σύµφωνα, όµως, µε τους ειδικούς, παρά το γεγονός ότι οι εργαζόµενοι περνούν περισσότερο χρόνο στα γραφεία απ’ ό,τι τα τελευταία πέντε χρόνια, η εξάπλωση του καθεστώτος ευελιξίας έχει αφήσει ένα ανεξίτηλο σηµάδι στη σύγχρονη εργασία, µε βαθιά εδραιωµένες νοοτροπίες να αλλά 19 Γιατί η τηλεργασία περνά στα αζήτητα Με τις πολυεθνικές να ζητούν επιστροφή στα γραφεία και τους ίδιους τους εργαζόµενους να αποζητούν πλέον την καθηµερινή επαφή µε συναδέλφους, η «κληρονοµιά» του COVID-19 ξεθωριάζει Οι ευκαιρίες για θέσεις remote έχουν μειωθεί, τη στιγμή που ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, ενώ μόλις το 20% των δημοσιεύσεων στο LinkedIn αφορούν απομακρυσμένες ή υβριδικές θέσεις εργασίας ζουν, εξηγούν οι ειδικοί. Στις ΗΠΑ πε ρισσότερες από 1 στις 4 αµειβόµενες εργάσιµες ηµέρες ήταν από το σπίτι το 2024, σε σχέση µε µόλις 1 στις 14 από τις ηµέρες πριν από την πανδη µία, σύµφωνα µε στοιχεία της WFH Research. Οι περισσότερες εταιρείες µε πολιτι κές αποµακρυσµένης και υβριδικής εργασίας δεν σκοπεύουν να τις αλλά ξουν µέσα στους επόµενους 12 µήνες, όπως προκύπτει ακόµη από τα ευρή µατα νέας έρευνας του Stanford.
Kεντρική ντιρεκτίβα
Τους τελευταίους µήνες, οι υπάλληλοι σε όλες τις εταιρείες της Αµερικής, από την Amazon έως την Dell και τη Walmart, καθώς και οι εργαζόµενοι της αµερικανικής κυβέρνησης ενηµερώθηκαν ότι οι µέρες που εργάζονταν εξ αποστάσεως έχουν παρέλθει. Υπάλληλοι κλήθηκαν να επιστρέψουν στα γραφεία πέντε ηµέρες την εβδοµάδα, κάτι που αντέστρεψε τα δεδοµένα του 2020, οπότε οι επι λογές που υπάκουαν στους όρους της τηλεργασίας φάνταζαν µονόδροµος.
Την ίδια στιγµή, πάντως, που η τηλεργασία, την οποία εδραίωσε η πανδηµία, αποδυναµώνεται, άλλες τάσεις, που επίσης τροφοδότησε η πανδηµική κρίση, παραµένουν. Στη νέα εργασιακή πραγµατικότητα οι οικονοµικές παροχές, το ευχάριστο εργασιακό πε ριβάλλον και οι δυνατότητες εξέλιξης αποτελούν τα πιο σηµαντικά κριτήρια επιλογής εργοδότη. Η επικράτηση της κατ’ οίκον εργασίας ποικίλλει σηµαντικά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το χαµηλότερο ποσο στό της Ευρώπης στην Ελλάδα κατέγραψε έρευνα της Global Survey of Working Arrangements (G-SWA), µε το Ηνωµένο Βασίλειο να έχει το υψη λότερο ποσοστό τηλεργασίας µετα ξύ 18 ευρωπαϊκών χωρών, µε τους εργαζόµενους να εργάζονται κατά µέσο όρο 1,8 ηµέρες την εβδοµάδα από το σπίτι. Σε ευρύτερη κλίµακα, το σύνολο αυτό κατατάσσει το Ηνωµένο Βασίλειο στη δεύτερη θέση µεταξύ 40 εθνών.
Η Ελλάδα αναφέρει από τα χαµηλότερα ποσοστά τηλεργασίας στην Ευρώπη, µόλις 0,6 ηµέρες την εβδοµάδα, κάτι που έως έναν βαθµό εξηγείται από το γεγονός ότι η ελληνική οικονοµία στηρίζεται σε τοµείς όπως ο τουρισµός, το λιανικό εµπόριο και η φιλοξενία, θέσεις εργασίας που γενικά απαιτούν φυσική παρουσία. Σύµφωνα µε ειδικούς, βαθύτεροι πολιτιστικοί και θεσµικοί παράγοντες παίζουν επίσης συγκεκριµένο ρόλο, µε την Ελλάδα να βαθµολογείται σχετικά χαµηλά στον ατοµικισµό.
Σηµειώνεται, την ίδια στιγµή, ότι µόλις δύο χρόνια από την παρέλευση των αυστηρών κανόνων της υγειονοµικής κρίσης, το 2023, σύµφωνα µε έρευνα που πραγµατοποίησε η MARC για λογαριασµό της «Παπαστράτος», αναδεικνύονται αλλαγές στις προτεραιότητες των Ελλήνων εργαζοµένων. Στην έρευνα, µόνο το 21% των Ελλήνων εργαζοµένων συνέχισε να εργάζεται εξ αποστάσεως, κάτι που αποκάλυψε την ανάγκη για προσωπι κές επαφές στην εργασία σε µια εποχή έντονου ανταγωνισµού, µε συνεχιζόµενες οικονοµικές προκλήσεις.
Κυριακάτικη Απογευματινή