Σε μία μεγάλη μεταρρύθμιση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας των ενηλίκων στη χώρα μας εξελίσσεται το πρόγραμμα «Προλαμβάνω» για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
«Από τον Σεπτέμβριο θα είναι διαθέσιμη δωρεάν καινοτόμος φαρμακευτική αγωγή για την παχυσαρκία, για άτομα με δείκτη μάζας σώματος άνω του 40», δήλωσε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» και τους δημοσιογράφους, Κώστα Παπαχλιμίντζο και Κατερίνα Δούκα. Η ίδια διευκρίνισε, μάλιστα, ότι θα προηγείται υποχρεωτική αξιολόγηση από παθολόγο, ενδοκρινολόγο ή γενικό γιατρό, ενώ η φαρμακευτική παρέμβαση θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από διατροφική παρακολούθηση και άσκηση.
Παρά το γεγονός ότι η Ειρήνη Αγαπηδάκη αποφεύγει συστηματικά να προσδιορίσει συγκεκριμένα την «καινοτόμο φαρμακευτική αγωγή για την παχυσαρκία», πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της «Απογευματινής» θέλουν η αγωγή αυτή να αφορά τα φάρμακα Mounjaro και Wegovy.
Υπενθυμίζεται ότι το δωρεάν πρόγραμμα για την παχυσαρκία ενηλίκων παρέχεται στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων, συγκεκριμένα του προγράμματος «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση του Καρδιαγγειακού Κινδύνου.
Αρχικά, διενεργούνται οι αιματολογικές εξετάσεις, μετά ο γιατρός προχωρά στην εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου, αξιολογεί τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και λαμβάνει πλήρες ατομικό ιατρικό ιστορικό.
Από την ως άνω διαδικασία θα προκύψουν και οι παραπομπές των δικαιούχων για τη δωρεάν πρόσβαση σε φάρμακα, αλλά και σε υπηρεσίες διατροφής, για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Υπογραμμίζεται ιδιαίτερα ότι το ερώτημα για τα συγκεκριμένα φάρμακα και όλες οι υπόλοιπες λεπτομέρειες έχουν ήδη καθοριστεί από τους ειδικούς επιστήμονες-μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας.
Πάντως, σε εκείνους από τους κατοίκους της χώρας μας, δικαιούχους του εν λόγω προγράμματος, οι οποίοι διαγνωστούν με σοβαρό πρόβλημα παχυσαρκίας, θα τους παρέχεται, επιπλέον, η δυνατότητα για δωρεάν επίσκεψη σε ειδικό γιατρό, καθώς και δωρεάν χορήγηση των ενδεδειγμένων φαρμάκων. Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα θα έχει πολύ αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις και θα αφορά άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, με δείκτη μάζας σώματος 40 και άνω ή 35 και με ταυτόχρονα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως είναι, για παράδειγμα, η υπνική άπνοια ή η καρδιακή ανεπάρκεια.
Σε αυτές τις περιπτώσεις οι δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν δωρεάν τα νέα φάρμακα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, πάντα έπειτα από εξέταση από ειδικό γιατρό, ο οποίος θα είναι είτε ενδοκρινολόγος είτε παθολόγος, είτε γενικός γιατρός, ενώ οι ίδιοι δικαιούχοι θα υποχρεούνται επίσης σε συνεχή ιατρική παρακολούθηση, καθώς και σε παράλληλη υποστήριξη από διατροφολόγο.
Σύμφωνα με αποκλειστική δήλωση της Ειρήνης Αγαπηδάκη στην «Απογευματινή», μάλιστα, «εάν κάποιος από τους ως άνω δικαιούχους σταματήσει να παρακολουθείται από διατροφολόγο, αυτόματα θα διακόπτεται επίσης η δωρεάν χορήγηση των φαρμάκων για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, καθώς το πρόγραμμα έχει ως στόχο την ολοκληρωμένη θεραπευτική πλαισίωση, με την ιατρική παρακολούθηση και τη διατροφική υποστήριξη να συμπορεύονται. Να συνδυάζονται, δηλαδή, σωστή διατροφή και φάρμακα κατά της παχυσαρκίας».
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα κατέχει μία από τις υψηλές θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη σε ποσοστά παχυσαρκίας των πολιτών της, ενώ η θέση της επιδεινώνεται όσον αφορά το ποσοστό παχυσαρκίας σε ανηλίκους. Το 2019, παχύσαρκος ήταν 1 στους 6 πολίτες (17%) και σχεδόν 1 στους 2 (50%) είχε βάρος πάνω από το φυσιολογικό. Αντίστοιχη υψηλή συχνότητα παχυσαρκίας διαπιστώνεται και στα παιδιά ηλικίας 7 έως 9 ετών. Μόνο το 30,3% του γενικού πληθυσμού έχει κανονικό βάρος.
Με βάση τα δεδομένα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σήμερα το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού στον δυτικό και αναπτυσσόμενο κόσμο είναι υπέρβαροι και το 25% παχύσαρκοι (OECD analyses on the WHO Global Health Observatory, 2018).
Οι εκτιμήσεις για το μέλλον είναι ότι το ποσοστό της παχυσαρκίας την επόμενη δεκαετία θα φθάσει στο 50% με τους μισούς από τους παχύσαρκους να έχουν νοσογόνο (σοβαρή) παχυσαρκία. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, προβλέπεται ότι το 2030 σχεδόν 1 στους 3 κατοίκους θα είναι παχύσαρκος, με ρυθμό ετήσιας αύξησης του ποσοστού από το 2010 έως το 2030 να είναι 1,5%, ενώ στα παιδιά ο αντίστοιχος ετήσιος ρυθμός αύξησης είναι 2,1%. Η άκρως δυσοίωνη πρόβλεψη είναι ότι το 2060 το 75% των κατοίκων της Ελλάδας θα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Εφημερίδα Απογευματινή