Μπροστά στην ανακρίτρια της Πάτρας οδηγείται αύριο η Ειρήνη Μουρτζούκου, η 25χρονη γυναίκα που έχει ήδη ομολογήσει τη δολοφονία τεσσάρων παιδιών, ανάμεσά τους και της ανήλικης αδελφής της. Η υπόθεση, που σοκάρει το πανελλήνιο, επαναφέρει με δραματικό τρόπο το ζήτημα των ανεπαρκειών του ιατροδικαστικού συστήματος στη χώρα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Μουρτζούκου στην ανωμοτί κατάθεσή της παραδέχθηκε ότι σκότωσε:
- την 1,5 έτους αδελφή της το 2014,
- την κόρη της φίλης και κουμπάρας της το 2021,
- τη δική της κόρη τον Ιούνιο του 2022 (την οποία ισχυρίζεται ότι πλάκωσε στον ύπνο της),
- και ακόμη μία κόρη της, τον Οκτώβριο του 2023.
Αντιθέτως, αρνείται ότι δολοφόνησε τον μικρό Παναγιώτη τον Αύγουστο του 2024 ή ότι αποπειράθηκε να σκοτώσει τη σύντροφό της.
Ο δικηγόρος της, Νίκος Αλεξανδρής, κάνει λόγο για «συγκλονιστικές αποκαλύψεις» κατά την αυριανή απολογία, ενώ η αστυνομία συνεχίζει να πιέζει την 25χρονη, εστιάζοντας στην υπόθεση του μικρού Παναγιώτη, αναζητώντας νέα στοιχεία ή πιθανή ομολογία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ειρήνη Μουρτζούκου: «Δεν έχω να χάσω τίποτα εδώ που φτάσαμε»
Το ψυχολογικό προφίλ της Μουρτζούκου
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η υπόθεση συνιστά σύμπτωμα σοβαρής διαταραχής στον μητρικό δεσμό. Η σύμβουλος ανθρωπίνων σχέσεων Κική Μερτζάνη δήλωσε πως «όταν ο μητρικός δεσμός κατακερματίζεται, αναδύεται το μίσος και ο φθόνος, οδηγώντας στον αφανισμό». Υπογράμμισε πως τέτοιες τραγωδίες συχνά προαναγγέλλονται από συμπεριφορές που αγνοούνται: «Δεν είναι ότι δεν φαίνονται τα σημάδια. Δεν τους δίνουμε σημασία».
Ο ποινικολόγος Γιάννης Βλάχος, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι το στερεότυπο της «ιδανικής ελληνικής οικογένειας» συχνά αποκρύπτει εσωτερικά δράματα και συγκρούσεις που ενδέχεται να οδηγήσουν σε παθολογικές καταστάσεις. «Η ενίσχυση κοινωνικών και σχολικών δομών είναι επιτακτική», είπε, τονίζοντας ότι οι καταγγελίες για παιδική κακοποίηση αυξήθηκαν κατά 300% το πρώτο εξάμηνο του 2025, σύμφωνα με το «Χαμόγελο του Παιδιού».
Καμπανάκι για τις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες
Έντονος είναι ο προβληματισμός για την επάρκεια και την αξιοπιστία των ιατροδικαστικών εκθέσεων, καθώς οι υποθέσεις Πισπιρίγκου και Μουρτζούκου παρουσιάζουν κοινά μοτίβα: θάνατοι παιδιών χωρίς σαφή αιτία, με αρχικές εκτιμήσεις που αποδείχθηκαν λανθασμένες.
Ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης κατήγγειλε χρόνια υποστελέχωση, καθυστερήσεις και έλλειψη συντονισμού. «Έχουμε έναν ή δύο ιατροδικαστές για κάθε τρεις νομούς. Οι εκθέσεις βγαίνουν μεμονωμένα, χωρίς ο ιατροδικαστής να γνωρίζει το ιστορικό. Μερικές φορές θυμάται μετά από έναν χρόνο τι είδε», ανέφερε.
Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, κρίσιμα ευρήματα ασφυξίας είχαν αγνοηθεί, και μόνο μετά από παρέμβαση εισαγγελέα αναδείχθηκαν. «Οι αστοχίες δεν είναι αθώες. Γίνονται πάνω σε σορούς παιδιών», τόνισε ο κ. Βλάχος, επισημαίνοντας πως οι ιατροδικαστικές υπηρεσίες, αντί να συνδράμουν τις αρχές, σε ορισμένες περιπτώσεις λειτουργούν ως τροχοπέδη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για τους ιατροδικαστές στην Πάτρα – Σε αναστολή η υπηρεσία
Το διακύβευμα της σημερινής απολογίας
Η απολογία της Ειρήνης Μουρτζούκου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο για τη στάση που θα τηρήσει όσο και για τις λεπτομέρειες που θα αποκαλύψει. Οι αρχές επιδιώκουν να «φωτίσουν» το σκοτεινό παρελθόν μιας υπόθεσης που φέρνει στο προσκήνιο ένα σύνθετο πλέγμα προσωπικών τραυμάτων, κοινωνικής σιωπής και θεσμικών ανεπαρκειών.
Η υπόθεση δεν είναι μεμονωμένη. Είναι, όπως όλα δείχνουν, το πιο πρόσφατο επεισόδιο σε μια διαρκή αποτυχία συστημάτων πρόληψης και παρέμβασης. Και το τίμημα, το πληρώνουν τα πιο ευάλωτα πλάσματα: τα παιδιά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η κυνική ομολογία της Μουρτζούκου για τις δολοφονίες των βρεφών